وزارت انرژی، بانک اطلاعاتی از بیش از 5000 گونه در خلیج فارس و دریای عمان ایجاد کرد
سرپرست سازمان حفاظت محیطزیست، شینا انصاری، از ارائه یک پایگاه داده شامل بیش از ۵۰۰۰ موجود در خلیج فارس و دریای عمان خبر داد. این پایگاه داده به عنوان یک پلتفرم منطقهای و حتی بینالمللی برای حفظ تنوع زیستی در این آبها عمل خواهد کرد. به گفته انصاری، این تلاشها شامل تهیه اطلس اکوسیستمهای حساس دریایی و شناسایی زیستگاههای مرجانی ناشناخته، مانند منطقه شاهالم، در مرز دریایی با قطر است که امکان مداخله مؤثر و هدفمند در سطح کلان را فراهم میآورد.
این مقام مسئول این اظهارات را به مناسبت روز ملی خلیج فارس بیان کرده است. این روز هر ساله در ۲۹ آوریل گرامی داشته میشود و سالگرد بیرون راندن نیروی دریایی پرتغال از تنگه هرمز در سال 1622 را یادآوری میکند.
خلیج فارس و دریای عمان با بیش از ۴۹۰۰ کیلومتر خط ساحلی در ایران، یکی از غنیترین اکوسیستمهای دریایی جهان را در خود جای داده است. سازمان حفاظت محیطزیست اقداماتی را برای حفظ تنوع زیستی اکوسیستمهای دریایی انجام داده است، از جمله توسعه استراتژی داده و ابزار برنامهریزی برای تصمیمگیری علمی و مبتنی بر داده.
- توسعه استانداردهای کیفیت آب دریا
- تنظیم مقررات تخلیه در دریا
- راهنماییهای لایروبی
- مقررات دفع زباله
- راهنمایی در ارزیابی خسارت ناشی از آلودگی نفتی
انصاری ادامه داد که هر اقدامی برای حفظ محیط زیست بدون حمایت و کنترل قانونی موفق نخواهد بود. به منظور تقویت چارچوب قانونی و نظارتی، سازمان حفاظت محیطزیست استانداردهای کیفیت آب دریا را توسعه داده و مقرراتی را برای تخلیه و لایروبی تدوین کرده است.
سازمان حفاظت محیطزیست همچنین برنامههای دیگری مانند ترمیم مرجان، ثبت تالابهای ساحلی در کنوانسیون رامسر، توسعه یک برنامه اقدام ملی برای حفظ درختان حرا و نظارت بر محیط دریایی را در دست اجرا دارد.
از دست رفتن درختان حرا در خلیج فارس
مطالعهای که توسط محققان مؤسسه ملی اقیانوسشناسی انجام شده است، نشان میدهد که اکوسیستمهای حرا در شمال خلیج فارس با فشارهای محیطی و انسانی متعددی مواجه هستند. درخت حرا به عنوان یک شگفتی از محیط دریایی، مزایای زیادی برای گونههای مختلف از جمله پرندگان، ماهیها، سختپوستان و حتی برخی از حیوانات زمینی فراهم میکند و همچنین خاک را تثبیت میکند.
جنگلهای حرا اکوسیستمهای غنی هستند که به کره زمین و بشریت به شیوههای منحصر به فردی خدمات میدهند. این درختان میتوانند سالانه حدود ۶ تا ۸ تن کربن را در هر هکتار خاک ذخیره کنند و به ایجاد یک اکوسیستم کامل کمک میکنند. در بالای آب، درختان حرا زیستگاهی برای پرندگان فراهم میکنند، در حالی که دوزیستان و ماهیهای کوچک در ریشههای آنها زندگی میکنند. درختان حرا نقش حیاتی در حفظ خاک سواحل و محافظت از آن در برابر فرسایش دارند.
جنگلهای حرا در ایران عمدتاً شامل گونه Avicenna marina هستند که به آن “هارا” گفته میشود و به نام دانشمند بزرگ ایرانی، ابوعلی سینا نامگذاری شده است.
این مطالعه دینامیکهای اکولوژیک جنگلهای حرا در شهر دییر (MDC) در شمال خلیج فارس را با استفاده از رویکرد چندبعدی شامل دادههای مبتنی بر ماهواره، پرندههای بدون سرنشین و دادههای میدانی ارزیابی میکند.
تصاویر ماهوارهای از Google Earth (۲۰۱۱–۲۰۲۲) نوساناتی را در منطقه MDC نشان میدهد، با تلاشهای قابل توجه درختکاری تا سال ۲۰۱۸ که به دنبال آن تخریب سریع مشاهده میشود.
این مطالعه پیشنهاد میکند که نظارت بر فشارهای چندگانه و طولانیمدت، به ویژه در نقاط مختلف اکوسیستم حرا، برای مدیریت مؤثر ضروری است. با بحث در مورد این تغییرات محلی در شوری و تأثیر آنها، این مطالعه به اهمیت شرایط خاص سایت در ارزیابی سلامت جنگل حرا و تفسیر تأثیر استرس شوری اشاره میکند.
تحقیق همچنین نیاز مبرم به بررسی تهدیدات ناشی از فعالیتهای انسانی به اکوسیستمهای حرا را تأکید میکند. استراتژیهای حفاظتی و مدیریتی فوری برای کاهش تأثیر فشارهای انسانی و اطمینان از بقای اکوسیستمهای حرا در برابر چالشهای محیطی ضروری است.
علاوه بر این، تأثیرات تغییرات اقلیمی باید در برنامهریزی استراتژیهای حفاظتی و مدیریتی در نظر گرفته شود.