وزارت بهداشت: برنامه جامع غربالگری سرطان در راه است!

وزارت بهداشت: برنامه جامع غربالگری سرطان در راه است!

وزارت بهداشت در حال برنامه‌ریزی برای اجرای یک برنامه غربالگری جامع به منظور شناسایی زودهنگام سه نوع سرطان شایع و قابل پیشگیری (یعنی سرطان سینه، سرطان دهانه رحم و سرطان روده بزرگ) در کشور است. این برنامه در ابتدا در سه استان پایلوت قم، اصفهان و مازندران در چارچوب برنامه پزشک خانواده آزمایش خواهد شد.

گروه‌های هدف شامل افرادی با سنین 30 تا 70 سال و در برخی موارد 40 تا 75 سال هستند، به نقل از جعفر جندقی، یکی از مقامات وزارت بهداشت. آزمایش‌های اولیه و پیشرفته برای سرطان‌های سینه، دهانه رحم و روده بزرگ در دسترس خواهند بود. او اشاره کرد که شش یا هفت ماه پس از اجرای برنامه، این طرح در سرتاسر کشور گسترش خواهد یافت.

طبق گفته‌های وی، چهل درصد از سرطان‌ها قابل جلوگیری هستند; شناسایی زودهنگام از طریق غربالگری، شانس درمان موفق را افزایش می‌دهد و امید به زندگی بیماران را بهبود می‌بخشد.

در حالی که در کشورهای دیگر، برنامه‌های غربالگری فقط گروه‌های پرخطر، مانند افرادی با سابقه خانوادگی سرطان را هدف قرار می‌دهند، وزارت بهداشت قصد دارد یک برنامه غربالگری جامع برای سرطان‌های مذکور در طول زندگی افراد، از تولد تا سال‌های پایانی عمر، در چارچوب نظام مراقبت‌های اولیه بهداشتی (PHC) پیاده‌سازی کند. این کار به منظور تعریف درمان و خدمات تسکینی خانگی برای نیازمندان به این خدمات انجام می‌شود.

  • برنامه غربالگری شامل بسته‌های خدماتی مختلف، از جمله بسته‌های پیشگیری، درمان و توانبخشی خواهد بود.
  • وزارت بهداشت از فناوری‌های مدرن مانند هوش مصنوعی برای ارتقاء تشخیص و ارائه خدمات استفاده خواهد کرد.

طبق گزارش وزارت بهداشت، سرطان‌ها یکی از علل اصلی مرگ و میر زودرس در کشور هستند. سرطان‌ها سالانه بیش از 55 هزار مرگ را به خود اختصاص می‌دهند. حدود 34 هزار مرگ از 122 هزار مرگ زودرس (زیر 70 سال) و 11 هزار مرگ از 85 هزار مرگ بسیار زودرس (زیر 50 سال) ناشی از انواع سرطان‌ها است.

READ  هکرها به داده‌های بیش از ۳ میلیون نفر از کارمندان بزرگ‌ترین شرکت غربالگری آمریکا دسترسی پیدا کردند!

آخرین سرشماری ملی سرطان نشان می‌دهد که تعداد موارد جدید سرطان در ایران انتظار می‌رود به 160,000 مورد تا سال 1404 (مارس 2025-مارس 2026) افزایش یابد که نشان‌دهنده افزایش 43 درصدی است.

10 نوع سرطان شایع در ایران شامل موارد زیر است:

  1. سرطان سینه
  2. سرطان پروستات
  3. سرطان روده بزرگ
  4. سرطان معده
  5. سرطان ریه
  6. سرطان مثانه
  7. سرطان تیروئید
  8. سرطان رحم
  9. سرطان مغز
  10. سرطان ستون فقرات

شایع‌ترین سرطان‌ها در میان زنان ایرانی شامل موارد زیر است:

  • سرطان سینه
  • سرطان روده بزرگ
  • سرطان تیروئید
  • سرطان معده
  • سرطان رحم
  • لکمی
  • سرطان تخمدان
  • سرطان مغز و ستون فقرات
  • سرطان ریه
  • سرطان مری

حدود 250,000 ایرانی اکنون با سرطان زندگی می‌کنند.

دستاوردهای اخیر

با راه‌اندازی اولین خط تولید ملی برای سیستم‌های الکتروپوریشن، ایران به اولین کشور آسیایی تبدیل شده که به فناوری پیشرفته درمان سرطان دست یافته است. مراسم افتتاحیه دستگاه ایرانی در روز دوشنبه در دانشگاه تهران برگزار شد.

سیستم ابلاسیون الکترو شیمیایی (یک روش جدید درمان هدفمند تومورهای سرطانی) یک دستاورد مهم است که عمدتاً بر اساس دانش فنی داخلی و استانداردهای جهانی بنا شده است. سیستم الکتروپوریشن با استفاده از پالس‌های الکتریکی، نفوذپذیری سلول‌های سرطانی را افزایش می‌دهد و به طور قابل توجهی اثربخشی داروهای ضدسرطان را افزایش می‌دهد.

در ماه فوریه، یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به توسعه یک روش جدید برای سنتز تکنسیوم (99mTc) تیلمانوسپت، یک عامل تصویربرداری تشخیصی رادیو دارویی شد که برای تعیین غدد لنفاوی که ممکن است از تومورها تخلیه شوند، استفاده می‌شود. از سال 2013، ایالات متحده تنها تولیدکننده این عامل رادیو دارویی بوده است.

سیستم لنفاوی به عنوان یکی از مسیرهای اصلی متاستاز سرطان شناخته می‌شود. در بیماران مبتلا به سرطان سینه، ریه و دستگاه تناسلی، تشخیص دقیق درگیری غدد لنفاوی برای جراحان حیاتی است. با توجه به این دستاورد فوق‌العاده، حدود 90 درصد از بیماران مبتلا به انواع سرطان‌ها در کشور به روشی دقیق‌تر و مقرون به صرفه‌تر برای تشخیص و درمان سرطان دسترسی پیدا خواهند کرد.

READ  کیت نانو ایرانی: تشخیص سریع سرطان روده بزرگ به آسانی امکان‌پذیر شد!

این دارو پس از گذراندن مراحل پیش‌بالینی به موفقیت، وارد مرحله بالینی شده است.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *