پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم با اوکراین در استانبول: فرصتی برای صلح؟
رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، خواستار از سرگیری مذاکرات مستقیم با اوکراین در تاریخ ۱۵ مه در استانبول، “بدون پیششرطها” شده است. هدف او دستیابی به یک توافق صلح جامع و پایدار به جای آتشبس است که اجازه بازسازی و تسلیح اوکراین را میدهد.
پوتین به مذاکرات ناموفق صلح سال ۲۰۲۲ که در مارس در استانبول برگزار شد اشاره کرد و پیشنهاد “از سرگیری” آنها را در سخنانی به خبرنگاران در ساعات اولیه یکشنبه ارائه داد.
او گفت: “ما متعهد به مذاکرات جدی با اوکراین هستیم” و افزود که امکان دارد در طول مذاکرات مستقیم با اوکراین به آتشبس توافق کند.
پوتین ادامه داد: “ما به مقامات کیف پیشنهاد میدهیم که مذاکرات را روز پنجشنبه در استانبول از سر بگیرند.”
او همچنین اعلام کرد که در روز یکشنبه با رئیسجمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، درباره تسهیل این مذاکرات صحبت خواهد کرد.
پوتین اظهار داشت: “پیشنهاد ما، همانطور که گفته میشود، روی میز است. اکنون تصمیم با مقامات اوکراین و سرپرستان آنهاست که به نظر میرسد بر اساس جاهطلبیهای سیاسی شخصی خود عمل میکنند و نه بر اساس منافع مردمشان.”
سخنگوی کرملین، دیمیتری پسکوف، در یک پخش تلویزیونی گفت: “این یک پیشنهاد بسیار جدی است که نیت واقعی برای یافتن یک راهحل صلحآمیز را تأیید میکند.”
او افزود: “صلح پایدار تنها از طریق مذاکرات جدی به دست میآید و آمادگی برای این مذاکرات اکنون توسط رئیسجمهور [روسیه] نشان داده شده است.”
در پیامی در شبکه اجتماعی Truth Social، رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، پیشنهاد پوتین را به عنوان یک اقدام مثبت برای پایان جنگ تحسین کرد.
رئیسجمهور اوکراین، ولادیمیر زلنسکی، به پیشنهاد روسیه برای “مذاکرات مستقیم” پاسخ داد و گفت که این یک “نشانه مثبت” است که مسکو در حال بررسی پایان جنگ است – اما بار دیگر خواستار آتشبس برای شروع در دوشنبه شد.
زلنسکی گفت: “ما انتظار داریم که روسیه آتشبس را تأیید کند – کامل، پایدار و قابل اعتماد – که از روز دوشنبه، ۱۲ مه، شروع شود و اوکراین آماده دیدار است.”
روز شنبه، رهبران چهار کشور بزرگ اروپایی اعلام کردند که در صورت عدم پذیرش آتشبس بدون قید و شرط به مدت ۳۰ روز در اوکراین، فشارها بر مسکو را افزایش خواهند داد.
با این حال، پوتین اولتیماتوم رهبران اروپایی برای توافق به آتشبس با اوکراین یا مواجهه با تحریمهای بیشتری را رد کرد.
مسکو بارها کیف و غرب را به خاطر فروپاشی مذاکرات مقصر دانسته است.
پوتین گفت: “کسانی که واقعاً خواهان صلح هستند نمیتوانند از پیشنهاد من برای از سرگیری مذاکرات صلح حمایت نکنند.”