چین و روسیه حمایت خود را از برنامه هستهای صلحآمیز ایران اعلام کردند
در روز جمعه، معاون وزیر امور خارجه چین، ما ژائوکسو، نشستی با معاون وزیر امور خارجه روسیه، سرگئی ریابکوف، و معاون وزیر امور خارجه ایران، کاظم غریبآبادی، برگزار کرد. این دیدار به بررسی وضعیت کنونی برنامه هستهای ایران و تحریمهای ایالات متحده اختصاص داشت و اهمیت رفع این تحریمها مورد تأکید قرار گرفت.
در بیانیهای مشترک پس از این نشست، سه کشور بر لزوم لغو تمام تحریمهای یکجانبه غیرقانونی تأکید کردند. آنها همچنین بر ضرورت دیپلماسی به جای فشار، تهدیدات و تحریمها تأکید کردند. این بیانیه تصریح کرد: “چین، روسیه و ایران به بحثهای عمیق در مورد آخرین وضعیت برنامه هستهای و رفع تحریمها پرداختند.”
- چین و روسیه از تأکید ایران بر این نکته که برنامه هستهای این کشور بهطور انحصاری برای مقاصد صلحآمیز است، استقبال کردند.
- آنها همچنین به تعهد ایران به رعایت کامل الزامات خود تحت پیمان عدم اشاعه سلاحهای هستهای (NPT) و توافقنامه جامع تضمینها اشاره کردند.
- مقامات مسکو و پکن بر لزوم احترام به حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای تأکید کردند.
در ادامه روز جمعه، وزیر امور خارجه چین، وانگ یی، نشستی جداگانه با معاونان وزیر امور خارجه ایران و روسیه برگزار کرد. وی نکات خود را در خصوص راهحل مناسب برای مسئله هستهای ایران مطرح کرد. وانگ گفت که پکن به حل و فصل صلحآمیز اختلافات از طریق روشهای سیاسی و دیپلماتیک متعهد است و با استفاده از زور و تحریمهای غیرقانونی مخالف است.
او افزود که کشورش متعهد به تعادل میان حقوق و مسئولیتها است و رویکردی جامع به اهداف عدم اشاعه هستهای و استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای دارد. وزیر امور خارجه چین همچنین بر این نکته تأکید کرد که این کشور به چارچوب توافق هستهای 2015، معروف به برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA)، به عنوان پایهای برای ایجاد یک توافق جدید متعهد است و با مداخله شورای امنیت سازمان ملل مخالف است.
از زمان بازگشت رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، به کاخ سفید در 20 ژانویه، وی کمپین “فشار حداکثری” خود علیه ایران را از سر گرفته است. او خواستار آن شد که وزارت خزانهداری ایالات متحده تحریمهایی علیه تهران اعمال کرده و اجرای آنها را افزایش دهد. هفته گذشته، ترامپ با بیان اینکه “دو راه برای برخورد با ایران وجود دارد: نظامی یا توافق”، اظهار داشت که “ترجیح میدهد توافق کند زیرا به دنبال آسیب به ایران نیست.”
کمپین “فشار حداکثری” ترامپ در سال 2018 پس از خروج وی از JCPOA آغاز شد. این کمپین شامل بازگرداندن و تشدید تحریمهای ضدایرانی بود که تحت توافق JCPOA در ازای محدودیتهای فعالیتهای هستهای ایران لغو شده بودند. خروج یکجانبه واشنگتن از JCPOA و reinstatement of sanctions به عنوان یک سیاست ناکام حتی توسط مقامات دولت رئیسجمهور پیشین جو بایدن توصیف شده است.
در همین حال، ترامپ روز پنجشنبه از مذاکرات سهجانبه در پکن کاسته کرد و گفت: “شاید آنها در مورد مشکلات غیرهستهای صحبت کنند. شاید در مورد کاهش تسلیحات هستهای صحبت کنند.” ایران تأکید کرده است که تحت فشار و تهدید با ایالات متحده مذاکره نخواهد کرد.
رهبر انقلاب اسلامی، آیتالله سید علی خامنهای، روز چهارشنبه به ایالات متحده هشدار جدی داد و گفت که ایران “به دنبال جنگ نیست، اما اگر کسی اقدام کند، پاسخ ما قاطع و مشخص خواهد بود.”
ایران همچنین به جلسه بسته اخیر شورای امنیت سازمان ملل در مورد برنامه هستهای خود که به درخواست ایالات متحده برگزار شد، اعتراض کرد. “ما به شدت به این نشست تحریکآمیز و غیرموجه اعتراض داریم. این یک بحث مشروع در مورد عدم اشاعه نیست – این یک مانور سیاسی آشکار و سوءاستفاده از شورای امنیت برای پیشبرد برنامههای تنگنظرانه است”، امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل، در پاسخ به جلسه روز چهارشنبه گفت.
در حال حاضر، در حالی که ایالات متحده در تلاش است تا قانون جنگل را تحمیل کند، تعامل دیپلماتیک چین، که در مذاکرات روز جمعه در پکن نمایان شد، تعهد این کشور را به چندجانبهگرایی و ثبات بینالمللی نشان میدهد. علاوه بر این، چین به طور مداوم به تلاشهای صلح و ثبات، به ویژه در غرب آسیا کمک کرده است.
در سال 2023، چین نقش کلیدی در میانجیگری میان ایران و عربستان سعودی ایفا کرد. در ژوئیه سال گذشته، حماس و فتح توافقی که توسط چین میانجیگری شده بود را در پکن امضا کردند که در راستای تلاشها برای حل اختلافاتشان بود. مقامات این گروههای فلسطینی پس از مذاکرات آشتی که شامل دوازده گروه فلسطینی دیگر نیز بود، با وزیر امور خارجه چین دیدار کردند.
در حال حاضر، موقعیت چین به عنوان یک میانجی جهانی در حالی جلوهگر شده است که تأثیر ایالات متحده در صحنه بینالمللی به شدت کاهش یافته است.