کارشناس بینالمللی فائو به ایران سفر کرد تا رقابتپذیری پسته در بازار جهانی را افزایش دهد
در راستای تقویت استانداردهای صادرات پسته ایرانی، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) یک هیئت فنی به استان کرمان ارسال کرده است تا فرآیندهای نمونهبرداری و آزمایشگاهی برای شناسایی آلودگیها در پسته را ارزیابی و بهبود بخشد. پسته یکی از ارزشمندترین کالاهای صادراتی ایران است و این اقدام به منظور ارتقاء کیفیت و ایمنی این محصول مهم انجام میشود.
این مأموریت سه روزه تحت پروژه همکاری فنی مشترک FAO و وزارت جهاد کشاورزی با عنوان “بهبود تولید و صادرات پسته از طریق ایجاد مدیریت یکپارچه محصول” انجام شد و با حضور Benoit Glaud، مشاور بینالمللی FAO در توسعه و بهبود آزمایشگاهها همراه بود.
هدف این مأموریت ارزیابی روشهای نمونهبرداری و تحلیل استفاده شده در کنترل سطوح میکوتوکسینها (آفلاتوکسین) در پستهها بر اساس مقررات اتحادیه اروپا 2023/2782 بود که حداکثر سطوح آلودگیها در مواد غذایی را تعیین میکند.
هیئت FAO از آزمایشگاههای سازمان غذا و داروی ایران (IFDA) تحت وزارت بهداشت، تأسیسات بخش خصوصی شامل ترمینالهای فرآوری پسته و باغات آزمایشی در کرمان و رفسنجان، و همچنین از موسسه تحقیقات پسته ایران (IPRI) بازدید کرد. در طول این بازدیدها، تیم به ارزیابی روشهای نمونهبرداری، پروتکلهای آزمایش و سیستمهای مدیریت کیفیت برای پستههایی که به بازار داخلی و بینالمللی عرضه میشوند، پرداخته است.
علاوه بر ارزیابیها، دو کارگاه آموزشی توسط FAO برگزار شد که یکی از آنها توسط Benoit Glaud برای کارکنان آزمایشگاه و بازرگانان با تمرکز بر بهترین شیوههای بینالمللی در نمونهبرداری، شناسایی آفلاتوکسین، کنترل کیفیت نتایج آزمایش و انطباق با مقررات برگزار گردید.
رویداد دیگری که بهطور مشترک با موسسه تحقیقات پسته برگزار شد، برای تولیدکنندگان و کشاورزان پسته، کارشناسان و مسئولین ترویج در کرمان، رفسنجان، نوغ رفسنجان و سیرجان برگزار شد. تمرکز این کارگاه بر روی شیوههای کشاورزی مناسب (GAP) بود که شامل تکنیکهای پیشرفته آبیاری، مدیریت خاک و تغذیه، استراتژیهای مدیریت آفات یکپارچه و شیوههای بهبود یافته باغبانی میشد. هدف از این کارگاهها افزایش مهارتهای عملی و دانش فنی ذینفعان برای حمایت از تولید پستههای با کیفیت و ایمن بود.
از طریق بازدیدهای میدانی و مشاورهها، کارشناسان روشهای نمونهبرداری و تحلیل کنونی که توسط آزمایشگاههای FDA ایران استفاده میشود، ارزیابی کردند و با وزارت جهاد کشاورزی، نقاط ضعف احتمالی را شناسایی و پیشنهاداتی برای بهبود مداوم ارائه دادند تا با استانداردها و شیوههای بینالمللی همگام شوند.
این هیئت همچنین بر تقویت همراستاییهای قانونی، ارتقاء توانمندیهای آزمایشگاهی برای شناسایی میکوتوکسینها و توسعه یک برنامه اقدام فنی تمرکز کرد.
آزمایشگاههای IFDA دارای توانمندیهای فنی و تخصص لازم برای ارائه نتایج قابل اعتماد برای آفلاتوکسینها هستند.
“در تمام مراحل تولید، فرآوری، بستهبندی و آزمایش پسته قبل از صادرات، با افرادی با سطح بالای تخصص و درک از نکات کلیدی برای تضمین کیفیت خوب پسته برای صادرات ملاقات کردم. من اطمینان دارم که آزمایشگاههای IFDA دارای توانمندیها و تخصص فنی لازم برای ارائه نتایج قابل اعتماد برای آفلاتوکسینها و حمایت از بخش صادرات هستند. مقررات ایمنی غذایی بینالمللی همواره در حال تحول است و مهم است که با آخرین شیوههای کنترل کیفیت به روز باشیم تا نتایج خوبی را ارائه دهیم. این پروژه FAO در این زمینه از جمهوری اسلامی ایران حمایت میکند”، Glaud گفت.
با جلب مشارکت ذینفعان عمومی و خصوصی، FAO در تلاش است تا بهترین شیوههای جهانی را انتقال داده، ظرفیت ملی را بنا کند و به بهبودهای پایدار در سراسر زنجیره ارزش پسته کمک کند.
پروژه پسته که در سال 2023 آغاز شد، هدفش ترویج مدیریت زنجیره تأمین پسته بهصورت پایدار و یکپارچه، بهبود بهرهوری، حمایت از انطباق با مقررات ایمنی غذایی و افزایش دسترسی به بازار است. با پرداختن به چالشهای کلیدی کیفیت و ایمنی، این پروژه به تابآوری اقتصادی، امنیت غذایی و تغذیه و رقابتپذیری ایران در بازارهای جهانی کمک میکند.