کارگاههای ایران و فائو برای افزایش ایمنی و پتانسیل صادرات پسته برگزار شد
در راستای پروژهای با عنوان «بهبود تولید و صادرات پسته از طریق ایجاد مدیریت یکپارچه محصول»، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در ایران به همراه وزارت جهاد کشاورزی، سلسله کارگاههایی را برای تقویت ایمنی و پتانسیل صادرات پسته برگزار کرده است. این کارگاهها تحت رهبری پائولا باتیلامی، مشاور زنجیره ارزش و فرآوری پسته بینالمللی فائو، از تاریخ 26 دی تا 5 بهمن برگزار شد و عمدتاً بر روی توسعه و اجرای طرحهای مدیریت میکوتوکسینها تمرکز داشت.
این پروژه به منظور تضمین تولید سالمتر محصولات زراعی و تقویت بهترین شیوهها برای ایمنی و کیفیت پسته طراحی شده است. فائو با جمعآوری 60 ذینفع کلیدی ملی از دولت، بخش خصوصی شامل تولیدکنندگان، فرآوریکنندگان و تجار پسته، و همچنین دانشگاهها، به تقویت ظرفیت در پیشگیری، شناسایی و کنترل میکوتوکسینها در زنجیره تامین پسته پرداخت.
- کارگاهها ابزارها و استراتژیهای لازم را برای ارتقای کیفیت و رقابتپذیری پسته ایرانی در بازار جهانی فراهم کردند.
- صنعت پسته ایران به عنوان یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان برتر پسته با کیفیت در جهان، نقش حیاتی در اقتصاد کشور و تجارت جهانی مغزها ایفا میکند.
به طور جهانی، آفلاتوکسینها که توسط قارچهای آسپرجیلوس تولید میشوند، میتوانند در مراحل مختلف زنجیره تامین پسته ایجاد شوند و تحت تأثیر شرایط محیطی، شیوههای کشاورزی و نحوه مدیریت پس از برداشت قرار گیرند.
به منظور مقابله با این چالشها، ایران در حال اجرای شیوههای کشاورزی خوب (GAP)، اعمال مکانیزمهای کنترل کیفیت سختگیرانه، بهبود روشهای خشککردن و ذخیرهسازی، تقویت قابلیتهای آزمایش میکوتوکسین و راهکارهای کنترل زیستی است.
کارگاههای تحت رهبری فائو، یک بستر برای تبادل دانش و تقویت ظرفیتهای فنی فراهم کردند و ذینفعان صنعت در زنجیره ارزش پسته را با آخرین بینشهای علمی و استراتژیهای کاهش ریسک تجهیز کردند.
با تقویت همکاری میان نهادهای نظارتی، ذینفعان صنعت و محققان، این آموزشها شبکههای اشتراکگذاری دانش را تقویت کرد و زمینه را برای برنامههای جامع مدیریت میکوتوکسین فراهم نمود و بهبود ایمنی، کیفیت و رقابتپذیری جهانی پسته ایرانی را ممکن ساخت.
تعهد فائو به بهبود تولید
پروژه همکاری فنی فائو با هدف بهبود مدیریت زنجیره تأمین پسته یکپارچه، بر بهرهوری، برداشت، فرآوری و رعایت مقررات ایمنی غذایی تمرکز دارد. با ترویج شیوههای کارآمد و فراگیر در زنجیره تأمین، این پروژه به دنبال تضمین تولید و مصرف پایدار پسته است که در نهایت به امنیت غذایی و تغذیه، رشد اقتصادی و تقویت رقابتپذیری جهانی کمک میکند.
در تیرماه 1402، فائو و وزارت جهاد کشاورزی همکاری استراتژیکی را برای تقویت تولید و صادرات پسته در ایران آغاز کردند. در مراسم امضای توافقنامه در روز یکشنبه 23 تیر، یوک دوج جی سی، نماینده موقت فائو در ایران و محمدمهدی برومندی، معاون وزیر جهاد کشاورزی، توافقنامهای را برای اجرای پروژه همکاری فنی پسته امضا کردند.
پسته، یک محصول ارزشمند و اقتصادی در ایران، به خاطر کیفیت و طعم خود در سطح بینالمللی شناخته شده است. با هدف تقویت این بخش حیاتی، پروژه TCP با عنوان «بهبود تولید و صادرات پسته از طریق ایجاد مدیریت یکپارچه محصول»، به دنبال افزایش بهرهوری تولید، تضمین شیوههای کشاورزی پایدار، ترویج مکانیزمهای کنترل کیفیت و افزایش فرصتهای صادرات برای تولیدکنندگان پسته ایرانی با استفاده از رویکرد مدیریت یکپارچه محصول (ICM) است.