کشف شواهد پالئولیتیک در سواحل مکران ایران: تاریخ باستانی در انتظار کشف!
گروه باستانشناسان به رهبری دکتر مرتضی حساری موفق به کشف آثار سنگی دوره پارینهسنگی در سواحل مکران واقع در استان سیستان و بلوچستان شدهاند. این کشفیات شامل ابزارهای سنگی است که در نقاط مختلفی بین رشتهکوه کوپال و سواحل مکران یافت شده است. این آثار سنگی شامل سنگهای بزرگ با نشانههای ورقهگذاری در یک یا چند لبه، و همچنین ورقههای بزرگ هستند.
حساری بیان کرد: “این کشفیات اهمیت زیادی دارند زیرا تا کنون دانستههای ما درباره سکونتهای پارینهسنگی در سواحل مکران محدود به چند یافته بود که ویٹا-فینزی در دهه 1970 در کنarak و سادیک، که متعلق به دورههای میانه و اواخر پارینهسنگی بودند، کشف کرده بود.”
با این حال، کشفیات جدید میتوانند اطلاعات مهمی درباره اشغالهای دوره پارینهسنگی پایین در این منطقه مهم ارائه دهند. بسیاری از باستانشناسان بر این باورند که این منطقه در مسیر پراکندگی گروههای پارینهسنگی به سمت جنوب و شرق آسیا قرار داشته است.
این کشفیات بخشی از تحقیقات جاری هستند، از جمله حفاریهای آزمایشی برای تعیین مرزها و حفاریها در سایت کوپال. این تحقیقات به عنوان بخشی از پروژههای پژوهشی توسط مؤسسه پژوهشهای میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام است.
در پایان، حساری از همکاری جامع دفتر فرمانداری شهرستان دشتیاری، بهویژه عبدالعزیز میایی، فرماندار محترم این شهرستان و اداره میراث فرهنگی چابهار قدردانی کرد. او ابراز امیدواری کرد که در آینده، نمایشگاهی از این کشفیات اخیر در شهرستان بههمراه اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شود.
سایت کوپال در جنوب کوه کوپال، در امتداد جاده چابهار به بریس در شهرستان دشتیاری واقع شده است. حفاریهای آزمایشی در این سایت آثار مربوط به دوره مس و سنگ و همچنین دورههای اشکانی و ساسانی را نمایان کرده است. جزئیات بیشتر در گزارشهای بعدی ارائه خواهد شد.
سواحل مکران، که به فارسی به عنوان سواحل مکران شناخته میشود، نوار ساحلی نیمهبیابانی است که در کنار دریای عمان قرار دارد.