کشورهای حامی مذاکرات ایران و آمریکا کدامند؟
توافقات اخیر درباره برنامه هستهای ایران و رفع تحریمها، در یک دور از مذاکرات که به میزبانی عمان برگزار شد، صورت گرفت. در این مذاکرات، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، رهبری تیم مذاکرهکننده ایرانی را بر عهده داشت و نماینده آمریکا، استیو ویتکوف، فرستاده ویژه رئیسجمهور ترامپ به خاورمیانه بود.
پس از این گفتگوها، کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که این مذاکرات “بسیار مثبت و سازنده” بوده است. ویتکوف به عراقچی تأکید کرد که او دستورات رئیسجمهور ترامپ را برای حل اختلافات دو کشور از طریق گفتوگو و دیپلماسی دریافت کرده است.
رئیسجمهور ترامپ در گفتگو با خبرنگاران در حین پرواز به میامی گفت: “مذاکرات خوب پیش میروند.” او افزود: “هیچ چیزی مهم نیست تا زمانی که به نتیجه نرسید.” این در حالی است که ترامپ در سال 2018 از توافق هستهای ایران خارج شده و کمپین “فشار حداکثری” را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرده بود. او همچنین تهدید به اقدام نظامی علیه ایران کرده است که این تهدید به شدت از سوی تهران رد شده است.
مذاکرات ایران و آمریکا در روز شنبه واکنشهای مثبتی از سوی کشورهای مختلف به دنبال داشت که به شرح زیر است:
- شورای همکاری خلیج فارس: جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، گفت که میزبانی عمان از مذاکرات، رویکرد عاقلانه این کشور در ترویج گفتوگو و ایجاد پلهای تفاهم میان ملتها را نشان میدهد. او افزود که کشورهای شورای همکاری به دنبال راهحلهای مسالمتآمیز برای مناقشات هستند.
- روسیه: میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، نتایج مذاکرات را “مطمئنکننده” توصیف کرد و گفت: “ایران و آمریکا مذاکرات را مثبت و سازنده توصیف کردند. این موضوع مطمئنکننده است.”
- عربستان سعودی: وزارت امور خارجه عربستان از تلاشها و پذیرش گفتوگو به عنوان راهی برای حل تمام مناقشات حمایت کرد و ابراز امیدواری کرد که نتایج مذاکرات ایران و آمریکا به تقویت امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.
- عراق: وزارت امور خارجه عراق ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات منجر به نتایج مثبت در آینده نزدیک شود و افزود که این نتایج به کاهش تنشها و ایجاد اعتماد بین دو طرف کمک خواهد کرد.
- مصر: قاهره امیدوار بود که مذاکرات غیرمستقیم، مرحله جدیدی را آغاز کند که به کاهش تنشها در منطقه و به ویژه در نوار غزه منجر شود. وزارت امور خارجه مصر بر اهمیت تلاشهای عمان برای رسیدن به راهحلهای سیاسی تأکید کرد.
- کویت: وزارت امور خارجه کویت نیز ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات به تقویت صلح و امنیت در منطقه کمک کند و بر اهمیت دیپلماسی تأکید کرد.
- قطر: دوحه نیز از روحیه مثبت و اظهارات دو طرف پس از این مذاکرات ابراز رضایت کرد و نقش سازنده عمان را تحسین نمود.
- بحرین: بحرین ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات به تقویت امنیت و ثبات در سطوح منطقهای و بینالمللی منجر شود و از تلاشهای دیپلماتیک عمان قدردانی کرد.
به طور کلی، این مذاکرات نشان دهنده یک تحول مثبت در روابط بین ایران و آمریکا است و کشورهای منطقه نیز با دقت به پیگیری نتایج این گفتگوها پرداخته و امیدوارند که به ثبات و امنیت بیشتری در منطقه منجر شود.