گزارش مارس برنامه جهانی غذا درباره ایران منتشر شد: نگاهی به وضعیت غذایی و چالشها
برنامه جهانی غذا (WFP) گزارشی را منتشر کرده است که فعالیتهای خود را در ایران در ماه مارس تشریح میکند. این گزارش نشاندهنده کمکهای غذایی به بیش از 33 هزار و 269 نفر از افراد نیازمند، از جمله پناهندگان افغان و عراقی و همچنین معلمان ایرانی است.
در این گزارش، به کمکهای غذایی و نقدی ارائه شده توسط WFP به پناهندگان و نیازمندان در ایران پرداخته شده است. بهویژه، برنامههای این نهاد در راستای تأمین نیازهای غذایی این افراد و کمک به بهبود شرایط زندگی آنها به وضوح مشخص شده است. در ادامه، به بررسی جزئیات این فعالیتها میپردازیم.
- توزیع سبد غذایی: پناهندگان با سبد غذایی شامل آرد گندم تقویتشده (12 کیلوگرم به ازای هر نفر در ماه) و روغن نباتی (810 میلیلیتر به ازای هر نفر در ماه) کمک میشوند.
- انتقال نقدی: پس از بازنگری در سبد هزینه حداقلی WFP در نوامبر 2024، از ژانویه 2025 ارزشهای انتقال نقدی به تأیید مرکز امور مهاجران و اتباع خارجی (CAFIA) رسید.
- افزایش کمکهای نقدی: در ماه مارس، WFP کمکهای نقدی را برای حمایت بهتر از هزینههای زندگی افزایش داد. مبلغ این کمکها برای خانوارهای سرپرست مرد از 2.5 میلیون ریال (3.6 دلار) به 5 میلیون ریال (5.3 دلار) و برای خانوارهای سرپرست زن از 3 میلیون ریال (4.4 دلار) به 6 میلیون ریال (8.7 دلار) افزایش یافت.
- تشویق به تحصیلات: WFP به 2,596 دختر پناهنده کمک نقدی ماهانه 1 میلیون ریال (1.4 دلار) انتقال داد که به منظور تشویق تحصیل آنها برای حضور منظم در مدرسه میباشد.
- حمایت از بیماران سلیاک: WFP به 52 بیمار سلیاک پناهنده با پرداخت مبلغ اضافی 7.7 میلیون ریال (11.27 دلار) به ازای هر نفر، بار مالی ناشی از نیازهای رژیم غذایی بدون گلوتن را کاهش داد.
- حمایت از پناهندگان دارای ناتوانی: WFP در ماه مارس به 373 پناهنده دارای ناتوانی در نه اردوگاه کمک ماهانه اضافی 3 میلیون ریال (4.4 دلار) اعطا کرد.
- فعالیتهای معیشتی: در مجموع 23 فعالیت معیشتی که توسط WFP حمایت میشود، از جمله جوشکاری، خیاطی، نانوایی و کشاورزی، در 17 اردوگاه فعال بودند و 329 پناهنده (53 درصد زن و 47 درصد مرد) را پشتیبانی کردند.
در سال 2024، WFP ترکیبی از کمکهای نقدی و غیرنقدی را برای تأمین نیازهای غذایی بیش از 33,000 پناهنده آسیبپذیر در ایران ارائه داده است. بهطوری که 70 درصد آنها توانستهاند غذا را در سطح قابل قبولی مصرف کنند که این رقم نسبت به سال گذشته تقریباً ثابت مانده است.
از ماه آگوست، WFP موفق به افزایش 25 درصدی ارزش حق انتقال نقدی شده است که به کاهش چالشهای اقتصادی فوری گزارششده توسط پناهندگان کمک کرده است. WFP از سال 1987 در ایران حضور داشته و عمدتاً بر رفع نیازهای امنیت غذایی پناهندگان بهویژه از افغانستان تمرکز کرده است.
ایران بیش از چهار دهه است که میزبان پناهندگان است. بیشتر پناهندگان، به همراه افرادی که در شرایط مشابه پناهندگی به سر میبرند، در مناطق شهری، حومهای و روستایی زندگی میکنند و اغلب با جوامع میزبان ادغام شدهاند. با این حال، آسیبپذیرترین پناهندگان که در 20 اردوگاه در 13 استان زندگی میکنند، با وضعیت امنیت غذایی ناپایدار مواجه هستند که نیاز به کمکهای انسانی WFP را ضروری میسازد.
WFP با ارائه کمکهای غذایی، حمایتهای آموزشی و فرصتهای معیشتی از طریق توزیع مواد غذایی، انتقال نقدی بدون قید و شرط و ابتکارات تقویت ظرفیت به پناهندگان واجد شرایط که در اردوگاهها زندگی میکنند، به آنان کمک میکند.
با توجه به وضعیت اقتصادی ایران در سالهای اخیر، پناهندگان افغان با چالشهای زیادی از جمله کاهش فرصتهای درآمد و کاهش قدرت خرید مواجه شدهاند که بر امنیت غذایی و رفاه آنها تأثیر گذاشته است، بهویژه در میان افرادی که در اردوگاهها زندگی میکنند. در پاسخ، WFP برنامه استراتژیک کشوری موقت (ICSP 2023-2027) خود را برای سازگاری با نیازها با تغییر حقایق نقدی و سهمیههای غذایی، تعدیل تعداد افراد بهرهمند و افزایش مدت زمان ICSP به مدت دو سال بهمنظور همراستایی با چهارچوب توسعه پایدار سازمان ملل (UNSDF 2023-2027) تنظیم کرده است.
WFP فعالیتهای خود را تحت ICSP برای حفظ حمایت از این پناهندگان و رسیدگی به نیازهای انسانی روزافزون آنها انجام داده است. حدود 35,000 پناهنده ثبتشده آسیبپذیر در 20 اردوگاه در 13 استان ایران از کمکهای غذایی WFP بهرهمند میشوند.