گروه کاری همکاری رسانهای مشترک ایران و روسیه در مسکو برگزار شد
گروه کاری همکاری رسانهای مشترک ایران و روسیه روز سهشنبه در مسکو برگزار شد. این جلسه با حضور معاون وزیر رسانه و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و معاون وزیر ارتباطات و رسانههای جمعی روسیه آغاز شد. این جلسه با سخنرانیهای آغازین محمدرضا نوروزپور و بلا چرکسوا، سران هیئتهای ایرانی و روسی شروع شد و در حضور کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، جمعبندی شد.
در سخنرانی آغازین خود، نوروزپور به ظرفیتها و قابلیتهای رسانهای ایران اشاره کرد و تأکید کرد که یکی از مهمترین ماموریتهای رسانههای ایران و روسیه، افزایش درک متقابل بین دو ملت است. وی تصریح کرد که درک ایرانیان از روسیه در دو قرن گذشته تحت تأثیر آثار نویسندگان و شاعران بزرگ روس شکل گرفته و ایرانیان روسیه قدیم را بهتر از روسیه مدرن میشناسند.
نوروزپور افزود: “اطلاعات درباره روسیه مدرن عمدتاً از طریق رسانههای غربی منتقل میشود، که بخشی از آن به دلیل کمبود ارتباطات قوی بین رسانههای دو کشور است.”
معاون وزیر همچنین بر نقش رسانهها در تقویت درک متقابل بین مردم ایران و روسیه تأکید کرد و یکی دیگر از حوزههای همکاری را مقابله با اخبار جعلی معرفی کرد. وی گفت: “رسانهها میتوانند به تقویت ظرفیتهای همکاری مشترک بین ایران و روسیه کمک کرده و شهروندان را به سفر و کشف ظرفیتهای فرهنگی، هنری، علمی و گردشگری کشور دیگر تشویق کنند.”
نوروزپور همچنین پیشنهاد کرد که هنرمندان ایرانی و روسی با استفاده از ظرفیتهای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و گردشگری هر دو کشور، مستندها، فیلمها و سریالهای تلویزیونی مشترک تولید کنند. از دیگر پیشنهادات او، تقویت همکاری در زمینه نشر کتاب، بازیهای ویدیویی و دورههای آموزشی برای حرفهایهای رسانهای بود.
در ادامه، بلا چرکسوا به امضای توافقنامه جامع استراتژیک بین روسای جمهور ایران و روسیه در سفر مسعود پزشکنیا به مسکو در تاریخ 17 ژانویه اشاره کرد و گفت: “ما ارزش زیادی برای تقویت همکاری رسانهای با ایران در چارچوب این توافقنامه قائل هستیم و کمیته رسانهای مشترک دو کشور میتواند در این راستا گامهای عملی بردارد.”
وی همچنین خواستار تقویت ارتباطات بین رسانههای جمعی روسیه و ایران، بهویژه رسانههای چاپی شد و تأکید کرد که نقش رسانهها در عمیقتر کردن درک عمومی و اجرای توافقات مسکو-تهران بسیار مهم است.
معاون وزیر همچنین علاقهمندی چندین سازمان رسانهای روسی، از جمله «راشیا سگودنیا» و «RT»، به گسترش حضور رسانهای خود در ایران، افتتاح دفاتر نمایندگی و پخش برنامهها به زبانهای روسی و عربی را ابراز کرد.
کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، نیز در این نشست به تقویت همکاری رسانهای بین دو کشور به عنوان پایهای برای شکوفایی روابط دوجانبه اشاره کرد. جلالی به اراده رهبران دو کشور برای تقویت روابط دوجانبه و ارتقاء آنها به سطح استراتژیک با امضای توافقنامه جامع استراتژیک اشاره کرد و اهمیت حمایت فکری و نقش رسانهها در تحقق پتانسیل همکاری را مورد تأکید قرار داد.
تعدادی از مدیران رسانهای از ایران و روسیه نیز در این نشست شرکت کردند و توانمندیها و دستاوردهای خود را ارائه کرده و ایدههایی برای گسترش همکاری در حوزههای نرمافزاری و سختافزاری انتقال اطلاعات و رسانه مطرح کردند.
در یک نشست جداگانه در مسکو، نوروزپور و جلالی با ماریا زاخاروا، مدیر بخش اطلاعات و مطبوعات وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه، دیدار کردند. دو طرف بر اراده قوی تهران و مسکو برای ارتقاء همکاری رسانهای در راستای توافقنامه جامع استراتژیک تأکید کردند و بر تبادل تجربیات، برگزاری کارگاههای آموزشی و تمرکز بر سواد رسانهای و تلاشهای مشترک برای مقابله با اخبار جعلی تأکید کردند.
در این نشست، جلالی به روندهای مثبت در توسعه همکاری رسانهای اشاره کرد و از تسهیل شرایط سفر و فعالیتهای خبرنگاران روسی در ایران خبر داد. وی اهمیت تقویت روابط رسانهای را به عنوان یکی از بنیادهای روابط دوجانبه مورد تأکید قرار داد.
نوروزپور در حالی که اهداف و برنامههای هیئت رسانهای ایران را تشریح میکرد، بر اهمیت استراتژیک روابط با روسیه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد و گفت: “اگر دو ملت بخواهند تعاملات دوجانبه خود را حفظ و گسترش دهند، روابط رسانهای آنها باید در همان سطح روابط سیاسی رشد کند و به مرحله استراتژیک برسد.”
وی همچنین آمادگی ایران را برای گسترش تعاملات رسانهای دوجانبه، برگزاری کارگاههای مشترک و سمینارهای آموزشی و تسهیل حضور خبرنگاران روسی در ایران اعلام کرد.
ماریا زاخاروا نیز از حضور هیئت رسانهای عالیرتبه ایرانی در مسکو و مشارکت فعال آنها در جلسات مشترک رسانهای و تخصصی ابراز خوشحالی کرد و گفت: “فدراسیون روسیه به توسعه همکاری رسانهای با ایران بهطور جدی و استراتژیک نگاه میکند و از گفتوگوهای بین رسانهها، تبادل دانش و تجربیات حرفهای و تلاشهای مشترک برای مقابله با تهدیدات جدید مانند اخبار جعلی استقبال میکند.”
زاخاروا همچنین از خبرنگاران و مدیران رسانهای ایرانی دعوت کرد تا حضور بیشتری در روسیه داشته باشند و به ویژه در کنفرانس بینالمللی مقابله با اخبار جعلی که به میزبانی روسیه برگزار میشود، شرکت کنند. وی بر اهمیت ادامه مشاورههای هدفمند و تعاملات هدفمند در این زمینه تأکید کرد.