پزشکیان: ایران آماده همکاری با افغانستان برای حل مسائل موجود
رئیسجمهور مسعود پزشکian اعلام کرده است که ایران آماده است همکاریهای خود را با افغانستان در یک “محیط فهم” گسترش دهد تا مسائل موجود بین دو کشور حل و فصل شود. این بیانیه در دیدار او با امیر خان متقی، وزیر امور خارجه موقت افغانستان، در حاشیه فوروم دیالوگ تهران ۲۰۲۵ اعلام شد که در آن مقامات و دیپلماتهای ارشد ۵۳ کشور و همچنین نمایندگان سازمان ملل گرد هم آمدهاند.
فوروم دیالوگ تهران در روزهای یکشنبه و دوشنبه در پایتخت ایران برگزار میشود. رئیسجمهور پزشکian اظهار داشت که کشورش بر اساس اصول دینی، کمک به مردم افغانستان را یک وظیفه میداند و افزود که ایران آماده است همکاری خود را در زمینههای مختلف با افغانستان توسعه دهد.
او گفت: “بر اساس اصول اساسی و استراتژیک خود، هرگونه اختلاف میان کشورهای اسلامی را بیپایه میدانیم و تقویت برادری و همبستگی را جایگزینی منطقی برای هرگونه تقسیم در امت اسلامی میدانیم.”
امیر خان متقی از سوی دیگر، ایران را همسایهای نیکنیت و خوب برای افغانستان توصیف کرد و گفت که کشورش نیز به دنبال بودن همسایهای خوب و قابل اعتماد برای ایران است. او همچنین بر اشتراکات عمیق دینی، فرهنگی و زبانی ایران و افغانستان تأکید کرد و اشاره کرد که دو کشور در مسائل بینالمللی و منطقهای مانند فلسطین دیدگاههای مشترکی دارند.
متقی در ادامه گفت: “پس از ۴۷ سال، افغانستان موفق به ایجاد یک دولت مرکزی شده است که در آن دوران اشغال به پایان رسیده و همه اقوام در یک محیط همزیستی و برادری زندگی میکنند.”
او افزود: “با اتخاذ یک سیاست متعادل، به دنبال تعامل گستردهتر و سازنده با کشورهای منطقه، به ویژه جمهوری اسلامی ایران هستیم.”
حجم تجارت بین ایران و افغانستان در حال حاضر به ۳ میلیارد دلار رسیده است. متقی ابراز امیدواری کرد که افغانستان با کمک ایران بتواند به مکانی امن برای تجارت و ترانزیت منطقهای تبدیل شود، حال آنکه کشت مواد مخدر در افغانستان به صفر رسیده و گروه تروریستی داعش به طور کامل از کشور خارج شده است.
متقی همچنین از ایران به خاطر میزبانی از میلیونها پناهنده افغان قدردانی کرده و گفت که کشورش در تلاش است تا به تدریج این پناهندگان را به وطن خود بازگرداند. او همچنین بیان کرد که افغانستان قصد دارد مرزها را به فرصتهای مشترک تبدیل کند و با گسترش همکاریهای اقتصادی، تجارت با ایران را به سطوح بالاتری ارتقاء دهد.
- گسترش همکاریها: ایران و افغانستان در زمینههای مختلف همکاری خواهند کرد.
- تقویت برادری: هرگونه اختلاف میان کشورهای اسلامی باید حل و فصل شود.
- تجارت: حجم تجارت بین دو کشور به ۳ میلیارد دلار رسیده است.
- پناهندگان: ایران میزبان میلیونها پناهنده افغان است.
- امنیت: افغانستان به دنبال تبدیل شدن به یک مرکز امن برای تجارت منطقهای است.
در نهایت، این گفتگوها و همکاریها به منظور ایجاد یک آینده روشن و سازنده برای دو کشور و منطقه ضرورت دارد. انتظار میرود که با ادامه این روند، مشکلات موجود کاهش یابد و به تعاملات مثبت و سازنده منجر شود.