برنامهای استراتژیک برای حفظ گونههای در خطر انقراض طراحی میشود
رئیسجمهور مسعود پزشکian دستور داده است که وزارت محیطزیست (DOE) موظف به تدوین یک طرح استراتژیک برای حفظ گونههای در خطر انقراض در کشور باشد. این اقدام در راستای حفاظت از تنوع زیستی و بهبود وضعیت محیطزیست ایران انجام میشود. طبق آخرین گزارش اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، حدود 154 گونه از مهرهداران ایرانی در خطر انقراض جدی قرار دارند.
رئیسجمهور در این باره گفت: “کشور به یک برنامه جامع و عملیاتی در زمینه محیطزیست نیاز دارد که بخشهای مختلف محیطزیست را پوشش دهد. این برنامه باید شامل اهداف، فرضیات، اقدامات عملیاتی، منابع مالی و نتایج باشد.”
ایران کشوری غنی از نظر تنوع زیستی است و دارای حدود 37,500 گونه جانوری و بیش از 8,000 گونه گیاهی میباشد. همچنین، این کشور خانه 579 گونه پرنده، 214 گونه پستاندار، 284 گونه خزنده، 23 گونه دوزیست، 309 گونه ماهی آب شیرین و 763 گونه ماهی دریایی در خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر است.
در مجموع، حدود 35,283 گونه بیمهره در کشور شناسایی شده است که بیش از 32,600 گونه از آنها آرتروپودها هستند. بیش از 94 درصد تنوع گونههای جانوری کشور به بیمهرگان تعلق دارد و کمتر از 6 درصد به مهرهداران مربوط میشود. حشرات، با حداقل 26,800 گونه، بیش از 70 درصد از کل گونههای کشور را تشکیل میدهند.
گربهسان آسیایی و شترمرغ، که تعداد آنها در طبیعت به کمتر از 25 رسیده است، از جمله گونههای در خطر انقراض جدی هستند. به علاوه، 5 گونه از ماهیهای خاویاری خزر که در جهان بینظیر هستند، در حال از بین رفتن از آبهای خزر هستند.
بر اساس نظرات کارشناسان، انقراض گونهها یک پدیده طبیعی است، اما سرعتی که در حال حاضر این گونهها در حال ناپدید شدن هستند، نگرانکننده است. متاسفانه، نرخ فعلی انقراض به دلیل فعالیتهای انسانی در عصر حاضر شتاب گرفته است و این موضوع عواقب جدی برای اکوسیستمها و رفاه سیاره به همراه دارد.
حمید زهرابی، یکی از مسئولان وزارت محیطزیست، در مورد تنوع زیستی کشور گفت: “متاسفانه، بهرهبرداری ناپایدار از منابع زیستی، اکوسیستمها را در چندین حوزه تحت تاثیر قرار داده و مختل کرده است.” این اظهارات در روز جهانی تنوع زیستی، که هر ساله در 22 مه جشن گرفته میشود، بیان شد.
وزارت محیطزیست مسئول کنوانسیون تنوع زیستی است. سه هدف اصلی این کنوانسیون شامل حفظ تنوع زیستی، ترویج استفاده پایدار از منابع طبیعی و تقسیم عادلانه منافع تنوع زیستی میباشد. تحقق این اهداف نیازمند مشارکت جوامع محلی است.
حفاظت از محیطزیست نیازمند پایداری است و باید در برنامهریزی، عوامل اجتماعی و اقتصادی را مدنظر قرار دهد.
در زمینه مدیریت منابع آبی، که یکی از مهمترین اکوسیستمها در حفظ تنوع زیستی است، وضعیت مناسبی وجود ندارد. بخش عمدهای از تالابهای کشور خشک شده است و بسیاری از رودخانهها یا خشک شدهاند و یا به رودخانههای فصلی تبدیل شدهاند که این امر باعث از دست رفتن بخش بزرگی از عملکردهای حفظ تنوع زیستی این اکوسیستمها شده است.
اکوسیستمهای جنگلی نیز در شرایط بسیار ناپایدار و نامناسبی به سر میبرند. اکوسیستمهای جنگلی به دلیل دلایل متعددی از جمله آتشسوزیها و چراهای بیرویه دامها در حال تخریب هستند. این امر باعث شده است که آفات و بیماریها بر اکوسیستم تسلط یابند. فرسایش خاک نیز با افزایش طوفانهای شن و گرد و غبار در حال افزایش است.
اولین جلسه در مورد توسعه طرح استراتژیک برای حفظ تنوع زیستی در کشور با مشارکت کارشناسان برگزار شده و این جلسات تا نهایی شدن طرح ادامه خواهد داشت. روز جهانی تنوع زیستی هر ساله در 22 مه جشن گرفته میشود و بر ارتباط ذاتی بین انسانها و جهان طبیعی تاکید دارد.
این روز بر لزوم دستیابی به اهداف چارچوب جهانی تنوع زیستی کونمینگ-مونترال (GBF) برای متوقف کردن و معکوس کردن از دست رفتن تنوع زیستی تاکید میکند که با دستیابی به اهداف توسعه پایدار 2030 (SDGs) مرتبط است.
در تاریخ 7 مه، رئیس دفتر حفاظت از حیات وحش گفت که از دست رفتن زیستگاهها، تشدید شده توسط تغییرات اقلیمی، علت اصلی کاهش جمعیت گونهها است. تغییرات اقلیمی یکی از عوامل مؤثر در تخریب شدید زیستگاهها، به ویژه اکوسیستمهای آبی است که به دلیل خشکسالی و کاهش منابع آبی تحت تهدید جدی قرار دارند.
وزارت محیطزیست در حال اتخاذ تدابیر مختلفی برای حفاظت از گونههای در خطر انقراض به منظور مقابله با این چالشها و حفاظت از این گونهها است. این تدابیر عمدتاً بر مقابله با شکار غیرقانونی، تقویت همکاریهای بینالمللی و همچنین توسعه برنامههای اقدام برای حفاظت از گونهها متمرکز شده است.