«کریدور ایران: معرفی کشور به عنوان یک پیوند دیجیتال امن»
رویداد بینالمللی ایران کریدور 2025 در روز دوشنبه برگزار شد تا زیرساختهای ارتباطی ایران را به عنوان یک مسیر امن برای انتقال دادهها در این منطقه معرفی کند. این مراسم در دبی برگزار شد و یک روز قبل از کنفرانس بزرگ ظرفیت خاورمیانه که از 4 تا 6 فوریه برگزار میشود، صورت گرفت.
یک هیئت ایرانی به رهبری وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، سرتاهاشمی به دبی سفر کرده است تا در این رویدادها شرکت کند. تعدادی از اپراتورهای پیشرو از 15 کشور در ایران کریدور شرکت کردند. هاشمی در سخنرانی خود بر قابلیتهای ایران در بخش ارتباطات و تقویت همکاریهای منطقهای تأکید کرد.
هدف ایران کریدور ارتقای همکاریهای منطقهای در پیشرفت اقتصاد دیجیتال از طریق تقویت زیرساختهای دیجیتال متصل است. این رویداد یک روزه به عنوان یک پلتفرم برای نمایش پیشرفت سریع در فناوری، نوآوری و اتصال از طریق ایران عمل کرد. ایران به عنوان یکی از مناطق پویای رشد فناوری، در مرکز تحولات خاورمیانه قرار دارد.
- نقش استراتژیک ایران: ایران به عنوان یک کریدور حیاتی، مناطق را از طریق شبکههای فیبر نوری زمینی و زیر دریا به هم متصل میکند و تنوع در تسهیلات دیجیتال را تقویت میکند.
- فرصتهای سرمایهگذاری مشترک: این رویداد به بررسی فرصتهای سرمایهگذاری مشترک در سیستمهای کابل بینالمللی پرداخت و نقشی که ایران در تقاطع کریدورهای ترانس اوراسیا ایفا میکند، را مورد توجه قرار داد.
- تأکید بر تکنولوژیهای پیشرفته: بر روی مراکز داده توزیع شده جغرافیایی، مناطق آزاد دیجیتال و نقاط تبادل اینترنت (IXPs) تأکید شد.
در حاشیه این رویداد، هاشمی قرار است با رهبران کلیدی که در این رویداد شرکت کردهاند، از سراسر جهان دیدار کند.
وضعیت ICT در ایران
وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات بالاترین نهاد در زمینه ICT در کشور است. تمام فعالیتهای مرتبط با صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات به طور مستقیم به این وزارتخانه مربوط میشود.
دولت توجه ویژهای به برنامهها و سیاستهای این بخش دارد تا حداکثر استفاده از ICT برای تسهیل زندگی مردم انجام شود. طراحی، ساخت و راهاندازی موفق یک ماهواره، رشد قدرت علمی و فناوری ملی کشور را نشان میدهد.
فناوری فضایی به عنوان ابزاری برای گسترش رفاه، صلح، توسعه علمی-فرهنگی و پیشرفت اقتصادی در جوامع انسانی به حساب میآید. کشورهای مختلف جهان این فناوری را بر اساس ظرفیت، قابلیتها و تلاشهای خود به نوعی بهرهبرداری میکنند.
در حال حاضر، 13 دانشگاه و یک مؤسسه تحقیقاتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رشتههای فضایی را ارائه میدهند و ایران قابلیت بالایی در تربیت متخصصان و کارشناسان در بخش فضایی دارد و کشوری پیشرو در منطقه است.
دسترسی به خدمات مخابراتی در مناطق روستایی کشور در این مدت بهبود یافته است. به طوری که تعداد کل روستاهای دارای دسترسی به خدمات ارتباطی به 52,182 روستا رسیده است، که حدود 93 درصد از کل روستاها را شامل میشود، در حالی که 47,837 روستا به خدمات تلفن ثابت دسترسی دارند.
علاوه بر این، تعداد کاربران تلفن همراه ایرانی به نزدیک 135.890 میلیون رسیده است که طبق آمار CRA، نرخ نفوذ تلفن همراه در کشور به 161.67 درصد میرسد. با این حال، آمار نشان میدهد که پذیرش اینترنت پرسرعت ثابت در ایران در 14 درصد متوقف شده است، با نزدیک به 11.921 میلیون مشتری که به این خدمات دسترسی دارند.
این آمار نشان میدهد که اینترنت پرسرعت ثابت نسبت به سال گذشته کمتر از 2 درصد رشد کرده است و اینترنت همراه 10 درصد رشد داشته است. با این حال، میتوان گفت که سرعت گسترش اینترنت همراه 5 برابر سرعت اینترنت ثابت است.