شکست ۱۰۸ میلیارد دلاری غولهای فناوری در پی رشد شگفتانگیز هوش مصنوعی چین
تغییرات قابل توجهی در ثروت ثروتمندترین افراد جهان در روز دوشنبه رخ داد و 108 میلیارد دلار به دلیل یک فروش گسترده در بازار فناوری از بین رفت. این فروش به دلیل موفقیت یک برنامه هوش مصنوعی چینی به نام DeepSeek که به عنوان محبوبترین ابزار هوش مصنوعی شناخته شد، آغاز شد.
سهام فناوری جهانی در روز دوشنبه به شدت کاهش یافت، چرا که DeepSeek، یک برنامه هوش مصنوعی چینی، به سرعت از ChatGPT شرکت OpenAI پیشی گرفت و به محبوبترین برنامه در فروشگاه اپل تبدیل شد. واکنش بازار باعث شد میلیاردها دلار از ثروت میلیاردهای فناوری از جمله جنسن هوانگ از Nvidia و لری الیسون از Oracle از بین برود، بر اساس گزارش بلومبرگ.
معرفی DeepSeek بر روی کارایی هزینه و نوآوری تأکید داشت و ادعا کرد که مدل هوش مصنوعی جدید خود را با هزینهای کمتر از 6 میلیون دلار توسعه داده است، که به طرز قابل توجهی کمتر از میلیاردها دلار هزینه شده توسط رقبای آمریکایی است. این ادعا نگرانیهایی را در مورد رهبری فناوری آمریکا در زمینه هوش مصنوعی ایجاد کرد و تأثیرات آن به بازارهای مالی جهانی سرایت کرد.
- شاخص NASDAQ Composite به میزان 3.1% کاهش یافت.
- شاخص S&P 500 به میزان 1.5% افت کرد.
- سهام Nvidia که در خط مقدم هیجان هوش مصنوعی قرار داشت، 17% کاهش یافت و 600 میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داد.
- این کاهش، ثروت هوانگ را 20.1 میلیارد دلار کاهش داد که معادل یک افت 20% در ثروت خالص اوست.
سهام Oracle نیز 14% کاهش یافت و ثروت الیسون را به میزان 22.6 میلیارد دلار یا 12% کاهش داد. مایکل دل و چانگپنگ ژائو از Binance نیز با ضررهای قابل توجهی به ترتیب 13 میلیارد و 12.1 میلیارد دلار مواجه شدند.
در مقابل، برخی از رهبران صنعت شاهد افزایش ثروت بودند. مارک زاکربرگ از Meta، 4.3 میلیارد دلار به ثروت خود اضافه کرد و جف بزوس از Amazon، 600 میلیون دلار کسب کرد.
دستاوردهای هوش مصنوعی DeepSeek سؤالاتی را در مورد تسلط مالی لازم برای توسعه هوش مصنوعی ایجاد کرد. تحلیلگران خاطرنشان کردند که محدودیتهای صادراتی ایالات متحده، دسترسی شرکتهای چینی به تراشههای پیشرفته را محدود کرده و آنها را مجبور به استفاده از راهحلهای مقرون به صرفه کرده است. DeepSeek از تراشههای H800 که با صادرات Nvidia مطابقت دارند، برای مدل خود استفاده کرده است و این موضوع پتانسیل نوآوری با بودجههای کوچکتر را نشان میدهد.
در مورد این توسعه، دولت پیشین ایالات متحده، دونالد ترامپ بر نیاز به انطباق شرکتهای فناوری آمریکایی تأکید کرد. او به خبرنگاران گفت: “انتشار DeepSeek AI از یک شرکت چینی باید زنگ خطر را به صدا درآورد. به جای صرف میلیاردها دلار، شما کمتر هزینه خواهید کرد و امیدوارم همان نتایج را به دست آورید.”
شوک بازار به طور جهانی گسترش یافت و شرکتهای اروپایی مانند ASML و ASM International شاهد افتهای شدیدی بودند. در آسیا، شرکتهای Advantest و Tokyo Electron در ژاپن با زیانهای وسیعی مواجه شدند.
با وجود موفقیت سریع DeepSeek، کارشناسان صنعت هنوز به هزینههای توسعه گزارششده آن شک دارند. تحلیلگران از Bernstein به رقم 6 میلیون دلار مشکوک بودند و به احتمال حذف هزینههای تحقیق و توسعه قبلی اشاره کردند. آنها نسبت به واکنش بیش از حد نسبت به ترس از “زنگ خطر مرگ” برای تسلط هوش مصنوعی ایالات متحده هشدار دادند و بر اهمیت GPUهای پیشرفته در حفظ مزیتهای رقابتی تأکید کردند.
دستاورد DeepSeek، همراه با اعلام پروژه AI به ارزش 500 میلیارد دلار به نام Stargate، احتمالاً رقابت را در بازار جهانی هوش مصنوعی تسریع خواهد کرد. با این حال، سؤالاتی باقی مانده است که آیا ایالات متحده میتواند برتری فناوری خود را در زمینهای که به طور فزایندهای با نوآوریهای مقرون به صرفه مشخص میشود، حفظ کند.