نقش پررنگ زنان در علم، فناوری، مهندسی و ریاضیات: راهی به سوی برابری جنسیتی
روز جهانی زنان و دختران در علم در تاریخ ۱۱ فوریه هر سال برگزار میشود تا دسترسی و مشارکت کامل و برابر زنان و دختران در علم را ترویج کند. در سالهای اخیر، شکاف جنسیتی قابل توجهی در تمامی سطوح علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) در سرتاسر جهان وجود داشته است. سال ۲۰۲۵، دهمین سالگرد روز جهانی زنان و دختران در علم است و امسال این رویداد با موضوع «شناخت شغلهای STEM: صدای او در علم» گرامی داشته میشود.
تضمین برابری جنسیتی در علم برای ساختن آیندهای بهتر برای همه بسیار مهم است، اما زنان و دختران همچنان با موانع و تعصبات سیستمی در پیگیری مشاغل علمی مواجه هستند. برای کاهش شکاف جنسیتی در علم، نیاز به شکستن stereotypes، ترویج الگوهای نقش برای الهامبخشی به دختران، پشتیبانی از پیشرفت زنان از طریق برنامههای هدفمند و ایجاد محیطهای فراگیر از طریق سیاستها و اقداماتی است که تنوع، شمول و عدالت را ترویج میکند.
وضعیت زنان ایرانی در زمینههای مختلف پس از انقلاب اسلامی بهبود یافته و زنان، به عنوان نیمی از جمعیت کشور، در بسیاری از زمینهها پیشرو بودهاند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹، زنان حقوق برابر برای شکلدهی به آینده خود را به دست آوردند. انقلاب اسلامی به آنها فرصتی برای ساخت هویت مستقل خود داد و آنها در این زمینه موفقیتهای شگرفی کسب کردند.
تغییرات گستردهای در زمینههای علم، آموزش، اقتصاد، اشتغال و حضور در موقعیتهای مدیریتی برای زنان به وجود آمد. اکنون بخش بزرگی از فعالان در زمینههای مختلف دانشگاهی، تجاری و مدیریتی را زنان توانمند ایرانی تشکیل میدهند.
آموزش به عنوان یک ارزش اجتماعی برای زنان به عنوان آزادی واقعی آنها دیده میشود. بیسوادی در میان زنان و دختران تقریباً ریشهکن شده و نرخ سواد به ۹۹.۳ درصد رسیده است و نسبت دانشآموزان دختر به پسر ۲۸ درصد افزایش یافته است.
- طبق آخرین آمار، نزدیک به ۶۰ درصد از کلیه دانشجویان دانشگاهی امروز را زنان تشکیل میدهند.
- درصد زنان در آموزش عالی پس از انقلاب تقریباً ۲۱ برابر افزایش یافته است.
- حضور چشمگیر زنان در بخش آموزش تأثیر قابل توجهی بر بازار کار کشور داشته است.
کشور همواره بر توانمندسازی اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی زنان به عنوان عنصر کلیدی در سیاستگذاری، قانونگذاری و برنامهریزی ملی تأکید کرده است. در حال حاضر، بیش از ۷۰ زن در سمتهای معاون رئیسجمهور، وزیر، سخنگو و دیگر موقعیتهای کلیدی در دولت فعالیت میکنند.
همچنین، پژوهشگران زن ۶۶۵ نفر از ۴,۸۱۸ پژوهشگر با ارجاع بالا در کشور را تشکیل میدهند که بیش از ۱۳ درصد از کل را شامل میشود. در سال گذشته تقویمی ایرانی (مارس ۲۰۲۳ – مارس ۲۰۲۴)، زنان ۱۲.۷۵ درصد از پژوهشگران با ارجاع بالا را تشکیل دادند.
با سهم ۲۹.۵۷ درصدی، وزارت بهداشت بیشترین تعداد پژوهشگران زن با ارجاع بالا را دارد. بر اساس گزارش اخیر استنادی علم اسلامی (ISC)، ۱۷۷ پژوهشگر زن ایرانی در زمینههای مختلف شناخته شدهاند.
- علوم کشاورزی
- پزشکی بالینی
- زیستشناسی
- بیوشیمی
- شیمی
- داروشناسی و سمشناسی
علاوه بر این، ۳۷۵ پژوهشگر زن ایرانی در میان دو درصد برتر جهان در ۱۳ حوزه موضوعی شناخته شدهاند. این موفقیتها نشاندهنده توانمندیهای بینظیر زنان ایرانی در عرصههای علمی و پژوهشی است.
در ایران، زنان بیش از ۲۴ درصد از اختراعات را تشکیل میدهند که این نسبت نسبت به میانگین جهانی ۱۷ درصدی بالاتر است. زنان ایرانی در زمینه تولید محصولات هایتک و رشد اقتصاد دانشبنیان پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند و به جهان پیام میدهند که در زمینه «فناوری» نیز همچون دیگر زمینهها توانایی درخشش دارند.
در رویداد بینالمللی اخیر، چهار زن ایرانی به نامهای آذام کرمی، مهواش آبیاری، مریم ابراهیمی و فاطمه حسینی تاریخساز شدند. آنها جزو برندگان مسابقه استارتاپهای زنان BRICS 2024 بودند که یکی از برنامههای اصلی انجمن کارآفرینان BRICS است.
این رویداد نشاندهنده توانمندی زنان ایرانی در صحنه جهانی است و امید است که با حمایتهای بیشتر، این روند رو به رشد ادامه یابد و زنان بیشتری در عرصههای علمی و اقتصادی به موفقیت برسند.