راه‌اندازی دبیرخانه ملی پرنده‌نگری در خوزستان: نقطه عطفی در حفاظت از پرندگان!

راه‌اندازی دبیرخانه ملی پرنده‌نگری در خوزستان: نقطه عطفی در حفاظت از پرندگان!

در استان خوزستان، به همت وزارت محیط زیست و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، یک دبیرخانه ملی پرنده‌نگری تأسیس شده است. این دبیرخانه به عنوان اولین دبیرخانه پرنده‌نگری در کشور، با هدف شناسایی پرندگان و ترویج فرهنگ پرنده‌نگری در میان مردم فعالیت خواهد کرد.

به گفته بهزاد معین، یکی از مسئولین اداره کل محیط زیست استان، پرنده‌نگری به عنوان یکی از شاخه‌های اکوتوریسم، در ایران فرصتی برای آشنایی با 577 گونه پرنده فراهم می‌کند که از این تعداد، 404 گونه در خوزستان زندگی می‌کنند.

استان خوزستان با تنوع بالای پرندگان، در کشور رتبه اول را به خود اختصاص داده است. در این استان، پرندگانی چون پرنده‌خوان‌های باتلاقی، مرغابی‌های مرمری، دارک‌های کوچک و بزرگ، اوسپری، جغد طلایی، فلامینگوها و دیگر گونه‌ها به ثبت رسیده‌اند.

اداره محیط زیست قصد دارد مناطق حفاظت شده مناسب برای پرنده‌نگری و همچنین مسیرهای پرنده‌نگری را به دبیرخانه معرفی کند. این دبیرخانه با همکاری کارشناسان پرنده‌نگری، این مکان‌ها را به گردشگران معرفی خواهد کرد تا به ترویج بیشتر پرنده‌نگری کمک کند.

استان خوزستان به دلیل اقلیم منحصر به فرد و زیستگاه‌های طبیعی غنی، به بهشتی برای گونه‌های نادر و در خطر انقراض پرندگان تبدیل شده است. در هر سال با شروع فصل سرما، گروه‌های پرندگان مهاجر از مناطق سرد آسیای مرکزی به این استان کوچ می‌کنند.

به دلیل وجود رودخانه‌ها، تالاب‌ها و زیستگاه‌های خاص پرندگان، حداقل 6 گونه نادر پرنده ایران که در حاشیه تالاب‌ها و رودخانه‌ها زندگی می‌کنند، در خوزستان ثبت شده‌اند که دو گونه از آن‌ها فقط در این منطقه مشاهده شده‌اند.

READ  یادآوری تلخ: سه حادثه مرگبار معدنی در ایران بحران ایمنی پایدار را نمایان کرد

با توجه به تنوع بالای پرندگان در خوزستان، از پنگوئن‌ها و ایبیس‌ها تا گنجشک‌های خانگی، می‌توان انتظار داشت که با تحقیق و توسعه علم پرنده‌نگری در کشور، زیرگونه‌های مختلفی از پرندگان در این استان ثبت شوند.

حدود 20 درصد از تالاب‌های کشور در خوزستان قرار دارد و به همین دلیل این استان به منزله یک زیستگاه مناسب برای اکثر پرندگان مهاجر به شمار می‌رود، به همراه شرایط آب و هوایی مطلوب.

پرنده‌نگری در ایران

با وجود اینکه بخش‌های بزرگی از کشور خشک یا نیمه‌خشک هستند، ایران دارای تنوع و غنای زیادی از پرندگان است. دو عامل اصلی در این امر تأثیرگذار است:

  • تنوع زیستگاه‌ها که از برف‌های دائمی تا بیابان‌های عمیق و از جنگل‌های سرسبز در شمال تا نخلستان‌ها و جنگل‌های حرا در جنوب متغیر است.
  • موقعیت ایران در تقاطع سه منطقه فازون اصلی، که شامل مناطقی از اروپا، شمال آفریقا، و آسیای مرکزی می‌شود.

بخش عمده‌ای از کشور در منطقه فازون پالئارکتیک قرار دارد، که از اروپا و شمال آفریقا به سمت آسیای شمالی و مرکزی کشیده شده است. در امتداد لبه جنوبی این منطقه، پرندگان ایران شامل یک عنصر بزرگ از فازون پالئارکتیک غربی و یک عنصر کوچک‌تر اما قابل توجه از فازون پالئارکتیک شرقی است که به نواحی شمال شرقی ایران در ارتفاعات خراسان گسترش یافته است.

در سواحل جنوبی ایران، زیستگاه‌های مختلف شامل باتلاق‌های جزر و مدی، جنگل‌های حرا، سواحل شنی، سواحل سنگی و صخره‌ای وجود دارد که از تنوع زیستگاهی برای پرندگان دریایی حمایت می‌کند. گونه‌های زادآور شامل پرنده‌پلاور، مرغ دریایی بزرگ، و چندین گونه از حواصیل‌ها و ایگریتها است.

READ  طوفان گرد و غبار در خوزستان: بستری شدن صدها نفر در بیمارستان‌ها و تعطیلی نهادهای دولتی و آموزشی

گونه‌های زمستان‌گذران شامل چنگ‌زنی، اوسپری، عقاب دم‌سفید و بسیاری از پرندگان ساحلی نظیر زغالی سیاه آفریقایی و چنگ‌زنی بار-دم هستند.

نوشته‌های مشابه