بیش از ۱۰۰ زلزله ایران را در یک هفته لرزاندند!
در هفته چهارم بهمن ماه، که از 18 تا 24 بهمن 1401 در تقویم ایرانی قرار دارد، 105 زلزله در سراسر کشور ثبت شده است. این اطلاعات از شبکههای زلزلهنگاری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران به دست آمده است. در این گزارش به بررسی آمار زلزلهها، مناطق متاثر و خطرات احتمالی ناشی از این پدیده طبیعی پرداخته میشود.
بر اساس اطلاعات منتشر شده، آمار زلزلههای ثبت شده به شرح زیر است:
- 92 زلزله با شدت کمتر از 3 ریشتر
- 12 زلزله با شدت بین 3 تا 4 ریشتر
- 1 زلزله با شدت بین 4 تا 5 ریشتر
یکی از زلزلهها که شدت آن 4 ریشتر بود، در تاریخ 10 بهمن و با کانون در کنگاور، استان کرمانشاه به وقوع پیوسته است.
در بین استانهای مختلف کشور، خراسان رضوی با 17 زلزله بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده است. سایر استانهایی که زلزلههای قابل توجهی را تجربه کردهاند عبارتند از:
- فارس و بوشهر: هر کدام 10 زلزله
- کرمانشاه: 9 زلزله
در همین حین، هیچ زلزلهای در استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، البرز، کهکیلویه و بویراحمد، مرکزی، قم، گیلان، قزوین و زنجان ثبت نشده است.
در سال گذشته تقویمی (مارس 2023 تا مارس 2024) مجموعاً 6949 زلزله در سراسر کشور ثبت شده است. این زلزلهها بیشتر در مناطق زیر رخ دادهاند:
- خراسان رضوی – شمال شرق
- کرمان – جنوب شرق
- آذربایجان غربی – شمال غرب
- خراسان جنوبی – شرق
آمار زلزلهها به صورت زیر دستهبندی شده است:
- 2268 زلزله با شدت کمتر از 2 ریشتر
- 3685 زلزله با شدت بین 2 تا 3 ریشتر
- 796 زلزله با شدت بین 3 تا 4 ریشتر
- 181 زلزله با شدت بین 4 تا 5 ریشتر
- 22 زلزله با شدت بین 5 تا 6 ریشتر
- 5 زلزله با شدت بین 6 تا 7 ریشتر
فلات ایران در منطقهای بسیار فعال از نظر زلزله قرار دارد و نه تنها به خاطر زلزلههای ویرانگر بلکه به دلیل بلایای طبیعی مرتبط با آن شناخته شده است. حدود 2 درصد از زلزلههای جهان در ایران رخ میدهند، اما بیش از 6 درصد از قربانیان زلزلههای جهانی در قرن بیستم مربوط به زلزلههای ایرانی است. این نشاندهنده سطح بالای آسیبپذیری در ایران است.
به گفته مهدی زارع، استاد زلزلهشناسی مهندسی، ایران به یک دهه زلزلهها وارد شده است. این تغییرات به دلیل کوچک شدن فلات ایران به میزان 30 میلیمتر در سال است. منطقه تنگه هرمز در جنوب ایران، بالاترین فعالیت زلزلهای را در این منطقه دارد که به دلیل حرکت همگرا بین صفحه عربی و صفحه قارهای مرکزی ایران است.
تهران به عنوان یکی از پرخطرترین کلانشهرهای جهان از نظر خطر بلایای طبیعی مانند زلزله، سیل، فرونشست، خشکسالی و زمینلرزه شناخته میشود. جمعیت شبانه تهران بیش از 8,300,000 نفر است و ترکیبی از ساختارهای قدیمی غیر مقاوم و ساختمانهای مدرن چند طبقه دارد که بر آسیبپذیری این شهر تأثیر میگذارد.
به طور کلی، زلزلهها در ایران نه تنها تهدیدی برای زندگی و اموال مردم به شمار میروند، بلکه نیاز به برنامهریزی و آمادهسازی برای مقابله با این بلایا را بیش از پیش ضروری میسازند.