ایران، روسیه و چین: سمپوزیوم نانو-میکرو با همکاری سه کشور برگزار میشود
ایران به همراه چین و روسیه یک سمپوزیوم بینالمللی در زمینه علم نانو و میکروتکنولوژی به نام «Nano-Micro ICR 2025» را در تاریخ ۲۵ فوریه بهصورت مجازی برگزار کرد. این سمپوزیوم بر روی مسائلی مرتبط با نانو تکنولوژی و میکروالکترونیک تمرکز داشت.
هدف از این سمپوزیوم علمی، بررسی آخرین دستاوردها در زمینههای نانو و میکروالکترونیک و همچنین تقویت همکاری میان دانشگاهها و مؤسسات پیشرو در علم و فناوری نانو-میکرو در ایران، چین و روسیه بود.
این رویداد توسط دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، شورای نوآوری نانو ایران (INIC) و ائتلاف ۵ دانشگاه برتر فناوری ایران (UT5) برگزار شد.
این سمپوزیوم فرصتی منحصر به فرد برای پژوهشگران، استادان دانشگاه و کارشناسان صنعتی از سه کشور ایران، چین و روسیه فراهم آورد تا دانش و تخصص خود را به اشتراک بگذارند.
در طول این رویداد، موضوعات متنوعی در زمینه نانو تکنولوژی مورد بحث قرار گرفت که شامل موارد زیر بود:
- نانو مواد
- نانو بیوتکنولوژی و نانو داروها
- نانو الکترونیک و میکرو الکترونیک
- نانو ساخت و نانو شناسایی
چندین شخصیت علمی برجسته از دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی برتر جهان در این رویداد حضور داشتند و به ارائه سخنرانی پرداختند. به عنوان مثال:
- پروفسور گوانجون نی از آکادمی علوم چین درباره نانو درمانیهای نوظهور مبتنی بر وزیکولهای غشایی برای درمان ایمنی تومور صحبت کرد.
- پروفسور یوئه-ای میائو از دانشگاه دونگ هوا، در مورد مکانیزم انتقال یون کمپیچیدگی در الکترولیتهای جامد کامپوزیتی الیافی ارائه داد.
- پروفسور هوا لی در مورد الکترودهای نانوساختاری با کارایی هزینهای پایین برای کاربردهای ضدباکتریایی صحبت کرد.
- پروفسور ایگور کودینوف در مورد فناوریهای پیرولیتیک برای تولید هیدروژن و نانومواد کربنی از دانشگاه دولتی سامارا سخنرانی کرد.
- پروفسور ا. پارفنف از دانشگاه علم و فناوری اوفا در روسیه، درباره پوششهای بیومیمتیک برای ایمپلنتهای پزشکی صحبت کرد.
- پروفسور میسام جلالی از دانشگاه علم و فناوری ایران درباره سنتز نانو سرامیکهای با دماهای فوقالعاده بالا از طریق احتراق منیزیوترمیک ارائه داد.
- پروفسور ا.گ. ناسیبولین، رئیس آزمایشگاه نانو مواد در دانشکده اسکولتک روسیه، در مورد فیلمهای رسانای شفاف SWCNT صحبت کرد.
ایران به عنوان یک رهبر جهانی در فناوری نانو
دستاوردهای ایران در زمینه نانو تکنولوژی قابل توجه است. افزایش تعداد انتشارات علمی و فروش محصولات نانو، صعود ایران را به عنوان یک رهبر جهانی در این حوزه نشان میدهد.
یکی از صنایعی که در سالهای اخیر در ایران رشد خوبی داشته، صنعت نانو تکنولوژی است که این کشور را به رتبه چهارم جهانی رسانده است.
براساس اطلاعات منتشر شده توسط سایت معتبر StatNano، ایران در زمینه نانو تکنولوژی در رتبه چهارم از نظر تعداد انتشارات علمی قرار دارد. این رتبهبندی، پیشرفت علمی چشمگیر کشور را تأیید میکند.
این سایت به بررسی تعداد مقالات علمی برای مقایسه پیشرفت علمی در نانوساینس، فناوری و صنعت پرداخته است. نانو تکنولوژی به دستکاری مواد در مقیاس نزدیک به اتم برای تولید ساختارها، مواد و دستگاههای جدید اشاره دارد. این فناوری وعده پیشرفت علمی در بسیاری از بخشها از جمله پزشکی، محصولات مصرفی، انرژی، مواد و تولید را میدهد.
در دو دهه گذشته، جهان شاهد افزایش مداوم تعداد صنایع تولیدکننده محصولات مبتنی بر نانو و تعداد کشورهایی بوده که نانو تکنولوژی را ترویج میکنند.
مهمتر اینکه، نسبت نانو تکنولوژی به تولید ناخالص داخلی (GDP) به طور قابل توجهی افزایش یافته است که نشاندهنده افزایش سهم نانو تکنولوژی در تولید ناخالص داخلی جهانی است. نانو تکنولوژی همچنین نقش کلیدی در ایجاد شغلهای جدید ایفا کرده است.
بخش نانو تکنولوژی در ایران نمونهای از موفقیت است که شامل منابع انسانی متخصص و برنامهمحور با اهداف معنادار است که مانند جواهری در اکوسیستم نوآوری و فناوری کشور میدرخشد.
با حمایت از دانشگاهیان بااستعداد و شرکتهای دانشبنیان، بخش نانو تکنولوژی توانسته است بسیاری از فناوریها را بومیسازی کند تا چالشهای اصلی کشور را در زمینههای مختلف، از جمله صنعت حل کند.
شرکتهای نانو تکنولوژی ایران محصولات خود را به ۴۹ کشور در سراسر جهان صادر میکنند که عمدتاً به عراق، ترکیه، افغانستان، هند و چین میباشد.
در سالهای اخیر، ارزش فروش محصولات نانو تکنولوژی تولیدی داخلی بیش از ۱۰۰ درصد در سال افزایش یافته است.