کشورهای اصلی خریدار محصولات نانوتکنولوژی ایران کدامند؟

کشورهای اصلی خریدار محصولات نانوتکنولوژی ایران کدامند؟

سرمایه‌گذاری ایران در تحقیق و توسعه نانوتکنولوژی منجر به تبدیل این کشور به یک رهبر جهانی در زمینه نانوتکنولوژی شده است. ایران اکنون محصولات نانویی را به کشورهای مختلف در سراسر جهان تولید و صادرات می‌کند.

با دسترسی به منابع داخلی، قیمت‌های رقابتی نسبت به کشورهای غربی و تولید بالای مواد اولیه نانو، کاتالیست‌های نانو و تجهیزات پیشرفته، ایران به یکی از تولیدکنندگان اصلی محصولات نانوتکنولوژی در منطقه و حتی برخی بازارهای جهانی تبدیل شده است. به‌علاوه، نزدیکی جغرافیایی به بازارهای هدف در کشورهای همسایه، هزینه‌های حمل و نقل را کاهش داده و روابط سیاسی و تجاری نیز به این روند کمک کرده است.

  • محصولات نانوتکنولوژی ایران در صنایع مختلف به 13 دسته اصلی تقسیم می‌شوند:
  • مهندسی عمران و ساخت‌وساز
  • اپتیک، الکترونیک و فوتونیک
  • نفت و پتروشیمی
  • داروسازی، سلامت و بهزیستی
  • لوازم خانگی
  • نیرو و انرژی
  • مواد خام
  • مواد شیمیایی
  • نساجی و پوشاک
  • تجهیزات
  • صنعت خودرو و حمل و نقل
  • ماشین‌آلات صنعتی
  • کشاورزی، دامپروری و آب

بخش ساخت‌وساز و مهندسی عمران یکی از صنایع پیشرو در صادرات نانوتکنولوژی است و عراق و افغانستان دو مقصد اصلی این محصولات به شمار می‌روند. کشورهای آسیای مرکزی مانند تاجیکستان، ازبکستان و آذربایجان نیز این محصولات را وارد می‌کنند.

در حوزه‌های اپتیک، الکترونیک و فوتونیک، عراق و سوریه به عنوان کشورهای اصلی واردکننده شناخته می‌شوند، عمدتاً به دلیل افزایش ناامنی‌ها و بحران‌ها در این کشورها در سال‌های اخیر. محصولات مقیاس نانو شامل سیستم‌های دید در شب، دوربین‌های حرارتی، و سیستم‌های نظارتی با وضوح بالا و همچنین سنسورهای اپتو الکترونیکی هستند.

روسیه تنها مقصد صادراتی برای محصولات نفتی و پتروشیمی است، به دلیل وابستگی صنعت نفت این کشور به فناوری‌های به‌روز و همچنین تحریم‌های غربی. سوریه، اکوادور، افغانستان و ترکیه از جمله مقاصد اصلی برای محصولات داروسازی و بهداشتی ایران هستند. علاوه بر این، کشورهای آسیایی و آفریقایی تا آمریکای جنوبی نیز این محصولات را وارد می‌کنند.

داروهای نانو ایران که برای درمان سرطان‌ها تولید شده‌اند، تاکنون به کشورهای مختلفی صادر شده‌اند. فهرست محصولات جدیدی مانند مکمل‌های نانو نشان می‌دهد که فرصت‌های صادرات در بخش داروسازی و سلامت در حال افزایش است.

READ  چرا داده‌ها به عنوان نفت جدید شناخته می‌شوند؟

کشورهای ترکیه، اردن، عراق و کشورهای شمال ایران مانند ارمنستان و آذربایجان، واردکنندگان اصلی محصولات ایرانی در بخش لوازم خانگی هستند که به دلیل تقاضای بالا برای خواص ضد میکروبی یا مقاومت بالا شناخته می‌شوند.

محصولات نانوتکنولوژی ایران در بخش انرژی و نیرو به آذربایجان و ترکیه صادر می‌شوند. با توجه به قابلیت‌های بالای نانوتکنولوژی در بهبود بهره‌وری انرژی، انتظار می‌رود که صادرات در این زمینه با سرمایه‌گذاری‌های بیشتر افزایش یابد.

برنامه توسعه بلندمدت پروژه انرژی‌های تجدیدپذیر در آذربایجان شامل اهداف مشخصی برای گسترش انرژی‌های خورشیدی، بادی و حرارتی است. نانوتکنولوژی نقش مهمی در بهبود کارایی پنل‌های خورشیدی، پوشش‌های ضد بازتاب، نگهداری تجهیزات در شرایط آب و هوایی سخت و بهینه‌سازی سیستم‌های تبدیل انرژی ایفا می‌کند. ایران توانسته است نیازهای آذربایجان را به‌صورت اقتصادی تأمین کند.

هند، پاکستان، امارات متحده عربی و آفریقای جنوبی به خرید مواد اولیه نانو از ایران علاقه‌مند هستند. صادرات مواد اولیه مقیاس نانو مانند نانوذرات و نانولوله‌ها بازار جذابی دارد. هند و پاکستان، با صنایع تولیدی گسترده خود، خریداران مهمی هستند. به دلیل توسعه فناوری بومی و دسترسی به منابع معدنی داخلی، هزینه تولید این مواد در ایران نسبت به کشورهای غربی و حتی شرق آسیا پایین‌تر است.

کشورهایی مانند هند و پاکستان صنایع در حال رشد دارند و بنابراین نیازمند واردات مواد نانو برای تولید رنگ‌های صنعتی، مواد پیشرفته، لوازم آرایشی، داروهای نانو و تجهیزات پیشرفته هستند.

در بسیاری از کشورهای صنعتی، مانند ایالات متحده و ژاپن و همچنین اتحادیه اروپا، تولید برخی از نانو مواد (به‌ویژه نانوذرات فلزی) به دلیل پیامدهای زیست‌محیطی به شدت تحت‌تنظیم و گران‌قیمت است. این امر باعث شده است که برخی کشورها به تولیدکنندگان منطقه‌ای مانند ایران روی آورند که با رعایت استانداردهای مناسب، می‌توانند تأمین پایدار و سریعی را فراهم کنند. به‌جای واردات از غرب.

READ  ایران و برنامه توسعه سازمان ملل، یادداشت تفاهم برای حفظ تالاب‌ها را تمدید کردند

کشورهای همسایه مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و آذربایجان بخش بزرگی از محصولات نانوتکنولوژی ایران را به دلیل هزینه پایین حمل و نقل، نزدیکی فرهنگی و نیاز این کشورها به فناوری‌های متوسط وارد می‌کنند. با این حال، برخی کشورها مانند سوریه، ونزوئلا، اکوادور و کشورهای آفریقایی نیز در فهرست واردکنندگان قرار دارند. صادرات به این کشورها احتمالاً در چارچوب تقویت همکاری‌ها انجام می‌شود.

ایران در نشر نانوتکنولوژی در رتبه چهارم جهان قرار دارد

دستاوردهای ایران در زمینه نانوتکنولوژی قابل توجه است. افزایش مقالات علمی و فروش محصولات نانو مزید بر اثبات پیشرفت ایران به عنوان یک رهبر جهانی در این حوزه است.

یکی از صنایعی که در سال‌های اخیر رشد خوبی در ایران داشته، صنعت نانوتکنولوژی است که ایران را به مقام چهارم جهانی رسانده است.

به‌گزارش StatNano، یک وب‌سایت پیشرو در نانوتکنولوژی، ایران در این زمینه پیشرفت‌های قابل توجهی داشته و در رتبه چهارم از نظر انتشارات نانوتکنولوژی قرار گرفته است.

این رتبه‌بندی نشان‌دهنده توسعه علمی قابل توجه کشور است. این وب‌سایت تعداد مقالات علمی را برای مقایسه پیشرفت علمی در نانوساینس، فناوری و صنعت مدنظر قرار می‌دهد.

علاوه بر این، داده‌های منتشرشده توسط ستاد ملی توسعه نانوتکنولوژی، که مربوط به سال تقویمی ایرانی 1402 (مارس 2023-مارس 2024) است، نشان می‌دهد که حدود 89.6 درصد از محصولات نانوتکنولوژی ایران به کشورهای آسیایی صادر می‌شود. اروپا، آفریقا، آمریکا و استرالیا نیز به ترتیب با 6.8 درصد، 2.5 درصد و 1 درصد، مقاصد بعدی صادرات هستند.

این موضوع نشان می‌دهد که کشورهای همسایه اصلی‌ترین مقاصد صادراتی محصولات نانوتکنولوژی ایران هستند. عراق، ترکیه و افغانستان به ترتیب در رتبه‌های اول تا سوم واردکنندگان قرار دارند و به ترتیب 23.1 درصد، 6.9 درصد و 6.5 درصد از واردات را به خود اختصاص داده‌اند.

پاکستان، امارات متحده عربی، روسیه، چین و هند در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *