مدیرعامل ایرنا: رویکرد متفاوت ایران و کشورهای عربی در مذاکرات تهران-واشنگتن

مدیرعامل ایرنا: رویکرد متفاوت ایران و کشورهای عربی در مذاکرات تهران-واشنگتن

حسین جابری‌انساری، مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا)، اعلام کرد که ایران و همسایگان عربش رویکردی متفاوت و “رو به جلو” در مذاکرات خود با ایالات متحده برای توافق جدید درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی اتخاذ کرده‌اند. این رویکرد نسبت به توافق 2015، که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می‌شود، متفاوت است.

جابری‌انساری در گفت‌وگویی با ایرنا 24 پس از اتمام دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در ایتالیا و توافق بر سر برگزاری مذاکرات بیشتر در روزهای آینده، این موارد را مطرح کرد.

مدیرعامل ایرنا با اشاره به تفاوت‌ها نسبت به برجام، گفت: “نوعی حرکت رو به جلو” از سوی ایران و طرف عرب، از جمله همسایگان جنوبی و غربی ایران، در مورد مذاکرات هسته‌ای فعلی به وجود آمده است.

جابری‌انساری که خود دیپلمات برجسته‌ای در وزارت خارجه بوده است، بیان کرد که در زمینه دیپلماسی، واقعیتی وجود دارد و تصوری از آن واقعیت. در مورد برجام، ایران این توافق را به نفع کل منطقه می‌دانست، اما برخی از کشورهای همسایه ایران تصویری متفاوت از واقعیت سیاست ایران داشتند.

او افزود: “این تصویر باعث شد که آن کشورها ایران را به عنوان کشوری ببینند که تنها به دنبال راه‌حلی برای خود است، که بر اساس درک نادرستشان، می‌تواند به آن‌ها آسیب برساند.”

جابری‌انساری ادامه داد: “نتیجه این بود که کشورهای عربی، یا به طور دقیق‌تر، آنچه من به آن سیستم رسمی عربی می‌گویم، با اسرائیل هم‌راستا شدند و به طور مستقیم یا غیرمستقیم، مانند دو تیغه قیچی در مواجهه با برجام عمل کردند.”

او همچنین اشاره کرد که اسرائیل و برخی کشورهای عربی در ابتدا تلاش کردند تا از تحقق برجام جلوگیری کنند و از نفوذ و امکانات خود استفاده کردند.

READ  وزیر خارجه: تبدیل مکران به قطب اقتصادی آینده ایران ضروری است

جابری‌انساری افزود: “پس از اینکه برجام نهایی شد، اسرائیل و آن کشورهای عربی تلاش کردند تا این توافق را تضعیف کنند و این تلاش طی دوره اول ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ که واشنگتن از برجام خارج شد، تسهیل شد.”

در ادامه اظهاراتش، جابری‌انساری توضیح داد که ایران و کشورهای عربی چگونه به طور متفاوتی عمل می‌کنند در حالی که تهران و واشنگتن در حال مذاکره بر سر توافق جدید هستند.

او گفت: “به نظر می‌رسد که ایران اکنون جدی‌تر در حال تبیین سیاست‌ها و واقعیت‌ها است و وزیر امور خارجه، عباس عراقچی، معاونان و همکارانش و همچنین سفیران ایران در کشورهای منطقه در حال برقراری ارتباط نزدیک با مقامات و رهبران کشورهای عربی هستند تا از شکل‌گیری تصویری معکوس برای آن‌ها جلوگیری کنند.”

جابری‌انساری افزود که عربستان سعودی، امارات متحده عربی و دیگر کشورها از تجربیات چند سال گذشته یاد می‌گیرند که اگر تحولات به سمت درگیری برود و درگیری‌های نرم به سخت تبدیل شود، ایران و طرف مقابل تنها کسانی نخواهند بود که آسیب می‌بینند و کل منطقه قطعاً آسیب خواهد دید.

او همچنین گفت که به نظر می‌رسد کشورهای عربی به مذاکرات هسته‌ای ایران به شکلی بالغ‌تر نزدیک می‌شوند.

جابری‌انساری مثال‌هایی از این رویکرد را به تماس‌های تلفنی مقامات ارشد عرب با مقامات ایرانی در روزهای اخیر و سفر وزیر دفاع عربستان به تهران در اوایل هفته اشاره کرد.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *