ایران شایعات رسانهای درباره مذاکرات با آمریکا را رد کرد
تهران به شایعات رسانهای درباره محتوای مذاکرات غیرمستقیم خود با واشنگتن در خصوص برنامه هستهای غیرنظامی ایران و لغو تحریمهای ایالات متحده پاسخ منفی داده است. در این مقاله به جزئیات این موضوع پرداخته خواهد شد و اهمیت آن برای ایران و جامعه بینالملل بررسی میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه، اسماعیل بقایی، در یک کنفرانس خبری هفتگی در تهران اظهار داشت: “ما جزئیات مطرح شده در مورد مسائل مطرح شده در مذاکرات ایران و آمریکا را تأیید نمیکنیم. اینها صرفاً شایعات رسانهای هستند.”
او افزود: “جزئیات مذاکرات نباید در رسانهها مورد بحث قرار گیرد و ما هیچ یک از مسائل مطرح شده را تأیید نمیکنیم.”
ایران و واشنگتن دو دور از مذاکرات غیرمستقیم را در مسقط، عمان در تاریخ ۱۲ آوریل و در رم، ایتالیا در تاریخ ۱۹ آوریل برگزار کردند. دور سوم این مذاکرات قرار است در تاریخ ۲۶ آوریل در مسقط برگزار شود.
بقایی به تحریمهای غیرقانونی ایالات متحده علیه ایران اشاره کرد و گفت که در هر مذاکره، درخواست جمهوری اسلامی ایران لغو تحریمها به گونهای است که به نتایج ملموسی منجر شود. او تصریح کرد: “جمهوری اسلامی ایران باید قادر باشد فعالیتهای اقتصادی، تجاری و بانکی خود را به طور عادی انجام دهد و همچنین باید تضمینهایی وجود داشته باشد که تجربیات منفی گذشته تکرار نشود.”
برقراری ارتباط منظم با امضاکنندگان اروپایی JCPOA
بقایی گفت ایران در ارتباط منظم با سهگانه اروپایی – بریتانیا، فرانسه و آلمان – به عنوان امضاکنندگان توافق ۲۰۱۵ ایران، معروف به برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA)، که ایالات متحده بهطور یکجانبه در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، باقی مانده است.
او همچنین اشاره کرد که مشاورهها با چین و روسیه، که او آنها را شرکای دیرینه ایران توصیف کرد، نیز در حال انجام است. “ما آنها را از همان ابتدا در جریان قرار دادهایم.”
به گفته این سخنگو، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و JCPOA همچنان معتبر هستند و همه امضاکنندگان تحت این چارچوبها مسئولیتهای قانونی دارند.
تهدیدات اروپایی برای استفاده از مکانیزم بازگشت فوری ‘غیرسازنده’
در پاسخ به سوالی درباره سرعت مذاکرات و تهدیدات مکرر اروپاییها برای استفاده از آنچه مکانیزم بازگشت فوری نامیده میشود، بقایی گفت که چنین اقداماتی غیرسازنده هستند. او افزود: “ایران در مورد حذف تحریمهای اعمال شده بر مردمش جدی است.”
ادامه بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برنامه هستهای ایران
در پاسخ به سوالی در مورد نقش آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در مذاکرات ایران و آمریکا، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که نظارت آژانس بر برنامه هستهای ایران ادامه دارد. او تأکید کرد: “آژانس بر اساس اساسنامه و معاهدات governing رابطهاش با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور عضو عمل میکند.”
او افزود: “بنابراین، در چارچوب آن و بر اساس رویههای از پیش تعیینشده، بازرسیها و نظارتهای آژانس ادامه خواهد داشت.”
در پاسخ به شایعاتی درباره دیداری در رم بین معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی و مدیرکل IAEA، بقایی آنها را بهطور کامل نادرست دانست. او گفت: “حضور مدیرکل IAEA در رم تصمیم خود او بود. ما هیچ گفتوگو یا دیداری با او در آنجا نداشتیم. بحثهای ما با او در تهران انجام شد.”
بقایی افزود: “هیچ مسئله جدیدی وجود ندارد که نیاز به گفتوگوهای بیشتر داشته باشد.”