UNDP به حمایت از تلاش‌های ایران برای آینده‌ای پایدار در انرژی متعهد شد

UNDP به حمایت از تلاش‌های ایران برای آینده‌ای پایدار در انرژی متعهد شد

برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) در جمهوری اسلامی ایران متعهد به ادامه حمایت از تلاش‌ها برای تقویت تاب‌آوری اقتصادی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و دستیابی به آینده‌ای پایدار از نظر انرژی است. ایران دارای پتانسیل قابل توجهی در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر است که شامل 60,000 مگاوات ظرفیت انرژی خورشیدی و 30,000 مگاوات پتانسیل باد می‌باشد. اهداف ملی ایران برنامه‌ریزی کرده‌اند که تا سال 2030، 30,000 مگاوات انرژی تجدیدپذیر نصب شود و مصرف برق تا 10,000 مگاوات کاهش یابد. با این حال، چالش‌هایی مانند شدت انرژی همچنان وجود دارد.

برنامه توسعه سازمان ملل متحد در ایران به طور فعال از انتقال کشور به انرژی‌های تجدیدپذیر و بهبود کارایی انرژی حمایت می‌کند. به منظور حمایت از پایداری بلندمدت، UNDP یک چارچوب گواهی کارایی انرژی توسعه داده است که توسط شورای اقتصادی تأیید شده و آزمایشگاه‌ها و مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای را برای بهبود مهارت‌ها در بخش‌های انرژی پاک تجهیز کرده است.

  • ایجاد چارچوب MRV: چارچوب اندازه‌گیری، گزارش‌دهی و تأیید برای سازمان حفاظت محیط زیست ایجاد شده است.
  • بازنگری در کد ساخت و ساز انرژی: کد ساختمان‌های انطباق انرژی 19 مورد بازنگری قرار گرفته است.
  • نظام اطلاعاتی نظارت بر انرژی: برای وزارت راه و شهرسازی یک نظام اطلاعاتی نظارت بر انرژی راه‌اندازی شده است.

علاوه بر این، راه‌حل‌های کارایی انرژی در بخش ساختمان که یکی از بزرگ‌ترین سهم‌های مصرف انرژی در ایران است، آزمایش شده‌اند. پنل‌های خورشیدی نیز در مکان‌های مختلف، از جمله هشت مرکز بحران تحت شهرداری تهران، نصب شده‌اند. این ابتکارات نه تنها مصرف انرژی را کاهش داده بلکه بیش از 1,000 شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرده‌اند که نشان‌دهنده مزایای اقتصادی انرژی پاک است.

READ  بحران فزاینده حاشیه‌نشینی و زاغه‌ها در ایران: چالش‌ها و راهکارها

در سطح جهانی، پرتفوی انرژی UNDP شامل 384 ابتکار در 128 کشور است. این پروژه‌ها که با برنامه استراتژیک 2022-2025 هماهنگ هستند، به هدف ارائه منافع مستقیم به 81.5 میلیون نفر از طریق دسترسی به انرژی پاک یا استفاده تولیدی از آن طراحی شده‌اند و به طور غیرمستقیم به حدود 100 میلیون نفر نیز کمک می‌کنند.

در ایران، همکاری با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و کارایی انرژی (SATBA) همچنان بر روی حل موانع، بهبود سیاست‌ها و تشویق سرمایه‌گذاری در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر متمرکز است.

افزایش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر تا 3,500 مگاوات تا سال آینده

در تاریخ 1 فوریه، معاون وزیر نیرو اعلام کرد: “وزارت نیرو در نظر دارد ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر را تا 3,500 مگاوات تا دوره اوج انرژی سال آینده افزایش دهد و منابع مالی برای این طرح از طریق تلاش‌های وزیر نیرو تأمین شده است.”

محسن ترزتلب افزود که با دستور رئیس‌جمهور و تلاش‌ها و پیگیری‌های وزیر نیرو، منابع مالی برای این ظرفیت تأمین شده است.

در سال‌های اخیر، دولت ایران اقدامات جدی برای تسریع رشد و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور انجام داده است. از جمله این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تنوع مدل‌های تأمین مالی برای پروژه‌های تجدیدپذیر
  • افزایش سقف خرید تضمینی برق
  • فراهم کردن امکان خرید و فروش برق تجدیدپذیر در بورس انرژی ایران (IRENEX)
  • امکان صادرات برق تجدیدپذیر

وزارت انرژی ایران همچنین برنامه‌ریزی کرده است که تا پایان سال 2025، 10,000 مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور اضافه کند. در ژانویه 2022، وزارت انرژی و برخی از پیمانکاران خصوصی کشور تفاهم‌نامه‌هایی برای همکاری در ساخت نیروگاه‌های جدید تجدیدپذیر در سراسر کشور امضا کردند.

READ  ایران: استفاده از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای منافع سیاسی ممنوع است!

نیروگاه‌های تجدیدپذیر ایرانی در ماه پنجم تقویم ایرانی (مرداد) 264 میلیون کیلووات‌ساعت برق تولید کردند که نسبت به ماه مشابه در سال گذشته 23 درصد رشد داشته است.

انرژی پاک، جهانی ایمن‌تر و بهتر برای همه

منابع انرژی جایگزین که پاک، قابل دسترسی و قابل اعتماد هستند، به مقابله با تغییرات اقلیمی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و توانمندسازی جوامع آسیب‌پذیر در سرتاسر جهان کمک خواهند کرد. انرژی‌های تجدیدپذیر که از خورشید، باد، آب، زباله و حرارت زمین تأمین می‌شوند، فراوان و با انتشار گازهای گلخانه‌ای یا آلاینده‌های کمی هستند.

این منابع همچنین به جوامعی که به منابع برق قابل اعتماد دسترسی ندارند، کمک می‌کنند. برای جمعیت‌هایی که از دسترسی به انرژی پاک محروم هستند، عدم وجود برق قابل اعتماد، آموزش، بهداشت و فرصت‌های اقتصادی را مختل می‌کند. بسیاری از مناطق در حال توسعه هنوز به شدت به سوخت‌های فسیلی آلوده برای زندگی روزمره خود وابسته هستند. اگر روندهای کنونی ادامه یابد، تا سال 2030 حدود 1.8 میلیارد نفر هنوز از سیستم‌های پخت و پز ناامن، ناسالم و ناکارآمد مانند سوزاندن چوب استفاده خواهند کرد.

جهان نیاز دارد که وابستگی به سوخت‌های فسیلی را با سرمایه‌گذاری در انرژی پاک که مقرون به صرفه و پایدار است، کاهش دهد.

نوشته‌های مشابه