انحصاری | تختروانچی: مواضع زیگزاگی آمریکا مذاکرات را مختل میکند
در مورد مواضع متناقض ایالات متحده در مذاکرات با ایران، مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، اظهار داشت که مواضع متناقض و زیگزاگی ایالات متحده فضای مذاکرات را گیجکننده کرده است. به این معنا که هیچکس نمیتواند با اطمینان بگوید که این موضوع تأثیری ندارد.
تختروانچی در یک گفتوگوی اختصاصی با ایرنا در روز دوشنبه، در رابطه با تمایل اروپاییها برای بازگشت به میز مذاکرات و استفاده از دیپلماسی گفت: “از همان ابتدا که مذاکرات با ایالات متحده را آغاز کردیم، اروپاییها را بهطور کامل از روند جاری مطلع کردیم و مشاورههای مداومی با آنها داشتیم، هم در سطح معاونت و هم در تهران. ما پس از هر دور مذاکرات در سطح سفارتخانهها آنها را مطلع میکنیم.”
او افزود: “حتی قبل از آغاز مذاکرات با ایالات متحده، ما با کشورهای اروپایی در نیویورک و ژنو ملاقات داشتیم. به هر حال، اروپا میتواند از روند سیاسی دیپلماتیک حمایت کند و این بهترین راه است.”
معاون وزیر امور خارجه گفت که اروپا میتواند حمایت سیاسی خود را بر روی مسیری که در حال حاضر در حال انجام است متمرکز کند و بهجای بیان نظراتی که ممکن است نیازی به بیان آنها نباشد، بهتر است توجه خود را بر روی مسیر دیپلماتیک متمرکز کرده و از این مسیر حمایت کند، چرا که اگر این مسیر به ثمر برسد، همه از آن بهرهمند خواهند شد.
در مورد امکان تغییرات در دور پنجم مذاکرات بهدلیل اظهارات مقامات آمریکایی، تختروانچی گفت: “ممکن است ما در دور چهارم توافق کردیم که دور پنجم مذاکرات برگزار شود. عمانیها زمان و محل آن را اعلام خواهند کرد. البته، مواضع متناقض و متضاد آمریکاییها فضای مذاکرات را گیجکننده کرده است، به این معنا که هیچکس نمیتواند با اطمینان بگوید که این موضوع تأثیری ندارد.”
وی ادامه داد: “موضوع مهم برای ایران این است که ما در خارج از اتاق مذاکره مذاکره نخواهیم کرد. گاهی اوقات آنها ترجیح میدهند که بهصورت دیگری عمل کنند. ما باید ببینیم آنها در عمل چه خواهند کرد و بهطور طبیعی تصمیم لازم را خواهیم گرفت.”
تختروانچی اظهار داشت که ایران باید ببیند آنها در عمل چه خواهند کرد و بهطور طبیعی ایران تصمیم لازم را خواهد گرفت.
وی در پایان گفت: “آنچه که بسیار مشخص است این است که موضع ما در راستای تحقق حقوق طبق Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT) بسیار روشن بوده و ما این موضوع را در مورد غنیسازی و دیگر حقوق خود بهصورت عمومی و در اتاق مذاکره بهوضوح بیان کردهایم.”
- مواضع متناقض ایالات متحده: گیجکننده و تأثیرگذار بر مذاکرات.
- اطلاعرسانی به اروپا: همکاری مستمر با کشورهای اروپایی از ابتدا.
- حمایت سیاسی اروپا: تمرکز بر روی مسیر دیپلماتیک بهجای اظهارات غیرضروری.
- توافقات قبلی: امکان برگزاری دور پنجم مذاکرات.
- موضع ایران: حفظ حقوق در چارچوب NPT و غنیسازی.
در نتیجه، واضح است که ایران با دقت به تحولات مذاکرات نگاه میکند و هرگونه تغییرات در مواضع طرف مقابل را بهدقت رصد میکند. با توجه به شرایط کنونی، توجه به دیپلماسی و گفتگوها میتواند کلید موفقیت در این مسیر باشد.