ایران بر رفع تحریمها در مذاکرات با آمریکا تأکید میکند
گفتوگوها بین ایران و ایالات متحده به سوی یک روند مثبت در حال حرکت است. این موضوع در اظهارات اخیر محمدجواد محجریانی، سخنگوی دولت ایران، مورد تأکید قرار گرفت. در این مقاله، به بررسی جزئیات این مذاکرات و تأثیرات آن بر روابط ایران و آمریکا خواهیم پرداخت.
وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، و استیون ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور غرب آسیا، دو دور گفتوگوی غیرمستقیم درباره موضوع هستهای ایران را در پایتخت عمان، مسقط و پایتخت ایتالیا، رم، در تاریخهای 12 و 19 آوریل برگزار کردند.
محجریانی در این خصوص گفت: “جمهوری اسلامی ایران همواره بر اساس منافع ملی و حفظ کرامت مردم ایران عمل کرده و همچنین اصول حکمت و مصلحت را دنبال میکند.”
او تأکید کرد که وزارت امور خارجه در چارچوب وظایف و مأموریتهای خود به پیگیری این مذاکرات ادامه میدهد و تصریح کرد که دولت تمرکز خود را از مسیر اصلی اداره کشور منحرف نخواهد کرد.
محجریانی همچنین اشاره کرد که گفتوگوهای غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن، که توسط عمان میانجیگری شده، در یک جو سازنده برگزار میشود. او افزود:
- هدف این مذاکرات بررسی گامهای عملی برای کاهش تنشها و آمادهسازی زمینه برای گفتوگوهای فنی در آینده است.
وزیر امور خارجه ایران در پایان دومین دور گفتوگوها در روز شنبه اعلام کرد که تهران و واشنگتن به “درک بهتری” در مورد برخی اصول و اهداف دست یافتهاند. همچنین، ایران و ایالات متحده توافق کردند که بحثهای فنی در سطح کارشناسی را در عمان در تاریخ 23 آوریل آغاز کنند.
عراقچی همچنین در یک پست در حساب کاربری X خود بیان کرد که دور اخیر گفتوگوهای غیرمستقیم با ایالات متحده در رم پیشرفتهایی در اصول توافق احتمالی به همراه داشت، اما هشدار داد که هرگونه حس خوشبینی باید با احتیاط زیادی همراه باشد.
او افزود: “ما روشن کردیم که بسیاری در ایران بر این باورند که توافق JCPOA دیگر برای ما کافی نیست. برای آنها، آنچه از این توافق باقی مانده، ‘درسهای آموخته شده’ است. به شخصه، تمایل دارم با این نظر موافق باشم.”
توافق هستهای 2015 که بهعنوان برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) شناخته میشود، در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ با خروج ایالات متحده از آن در سال 2018 و آغاز یک کمپین فشار حداکثری علیه ایران به چالش کشیده شد.
ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید برای دوره دوم در ژانویه، همان سیاست را بازگرداند، اما از آن زمان تمایل خود را برای رسیدن به توافقی جدید به جای JCPOA نشان داده است.
در تاریخ 12 مارس، ترامپ نامهای به رهبری ایران ارسال کرد و خواستار مذاکرات برای رسیدن به توافق جدید شد. ایران مذاکرات مستقیم با ایالات متحده را تحت فشار و تهدید رد کرده است، اما گفتوگوهای غیرمستقیم را به عنوان یک گزینه باقی گذاشته است.
در نتیجه، گفتوگوهای اخیر بین ایران و ایالات متحده نشاندهنده یک مرحله جدید در روابط دو کشور است که میتواند به کاهش تنشها و ایجاد زمینههای مناسبتر برای همکاریهای آینده منجر شود. این مذاکرات، به ویژه در زمینه هستهای، میتواند تأثیرات عمیقی بر امنیت منطقه و جهان داشته باشد.
ایران با پیگیری سیاستهای خود در عرصه بینالمللی و تأکید بر منافع ملی، به دنبال ایجاد شرایطی است که نه تنها به بهبود روابط با ایالات متحده کمک کند، بلکه به ثبات و امنیت در منطقه نیز بیفزاید.