ایران به تروئیکای اروپایی هشدار میدهد: از مکانیزم «بازگشت فوری» برجام سوءاستفاده نکنید!
وزیر امور خارجه عباس عراقچی به تازگی به انتقاد از بریتانیا، فرانسه و آلمان، که بهطور جمعی به عنوان تروئیکای اروپایی یا E3 شناخته میشوند، پرداخته است. این انتقاد به دلیل تهدید اخیر آنها برای فعال کردن مکانیسم «بازگشت فوری» (snapback) است که در توافق هستهای 2015 پیشبینی شده است.
عراقچی در یادداشتی برای هفتهنامه فرانسوی Le Point نوشت: “این مکانیسم که روزی به عنوان ابزاری برای حل و فصل اختلافات در نظر گرفته شده بود، اکنون به عنوان ابزاری برای فشار دیپلماتیک مورد استفاده قرار میگیرد.” او به تهدیدات اروپاییها برای استفاده از این مکانیسم و بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران اشاره کرد.
وزیر امور خارجه ایران هشدار داد که چنین بازیهای خطرناک “ریسک بروز یک بحران جهانی در زمینه عدم گسترش تسلیحات هستهای” را به همراه دارد که تأثیر اصلی آن بر کشورهای اروپایی خواهد بود.
عراقچی تصریح کرد که در حالی که ایران به توافق هستهای (JCPOA) پایبند است، E3 نتوانستهاند وعدههای خود را محقق کنند. او به این نکته اشاره کرد که شرکتهای اروپایی به رغم تضمینهای دولتهایشان، به تحریمهای ایالات متحده پایبند بودهاند. او همچنین خاطرنشان کرد: “مزایای اقتصادی promised در چارچوب JCPOA هرگز محقق نشد.”
عراقچی تأکید کرد که ایران بارها موضع خود را روشن کرده و به تمام امضاکنندگان JCPOA هشدار داده است که هرگونه سوءاستفاده از مکانیسم بازگشت فوری با پیامدهایی مواجه خواهد شد.
بریتانیا، فرانسه و آلمان در چندین مورد در سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) تلاش کردهاند تا با استفاده از بهانههای مختلف، اقداماتی برای فعالسازی این مکانیسم علیه ایران انجام دهند.
کارشناسان بر این باورند که این سه کشور اروپایی سعی دارند فشار را هم بر ایران و هم بر ایالات متحده که مذاکره با طرفهای ثالث را از گفتگوهای جاری خود کنار گذاشته، اعمال کنند.
عراقچی در پایان مقالهاش بر نکتهای امیدوارکننده تأکید کرد و از اروپا خواست تا موضع تقابلی خود را رها کرده و به همراه ایران به سمت تعامل دیپلماتیک عمیقتر قدم بردارند.
- انتقاد عراقچی از E3 به دلیل تهدید به فعالسازی مکانیسم “بازگشت فوری”
- هشدار درباره خطر بحران عدم گسترش تسلیحات هستهای
- تأکید بر عدم تحقق وعدههای اقتصادی در چارچوب JCPOA
- تلاشهای مکرر E3 برای اعمال فشار بر ایران و ایالات متحده
- دعوت عراقچی به سمت تعامل دیپلماتیک مثبت
با توجه به این وضعیت، به نظر میرسد که دیپلماسی و همکاری بینالمللی میتواند راهحلی برای مشکلات موجود باشد. اگر کشورهای اروپایی و ایران بتوانند در زمینههای مشترک به توافق برسند، نتایج مثبتی برای تمامی طرفها خواهد داشت.