دعوت نماینده ایران در سازمان ملل به تشکیل دولت فراگیر در سوریه

ایران به تعهدات خود در NPT پایبند است و همکاری سازنده‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد

سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل، امیر سعید ایروانی، اعلام کرد که ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) همکاری طولانی‌مدتی داشته‌اند؛ همکاری‌ای که در صورت حذف فشارهای سیاسی خارجی بر آژانس و پذیرش رویکردی مستقل، فنی، بی‌طرف و حرفه‌ای، می‌تواند به حل باقی‌مانده اختلافات بین طرفین منجر شود.

متن کامل سخنرانی ایروانی در جلسه سازمان ملل به شرح زیر است:

بیانیه توسط
آقای امیر سعید ایروانی
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل
قبل از کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل
نیویورک، ۸ آوریل ۲۰۲۵

به نام خداوند بخشنده و مهربان

آقای رئیس،

در ابتدا، اجازه دهید شما را به خاطر انتخاب به عنوان رئیس جلسه ۲۰۲۵ کمیسیون تبریک بگویم و همچنین به معاونان و رؤسای گروه‌های کاری به مناسبت تصدی‌گری آن‌ها تبریک عرض کنم.

هیئت ما از رهبری قوی رئیس قبلی، سفیر عثمان جدون از پاکستان، قدردانی می‌کند و آماده است تا در طول جلسه جاری کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل به طور کامل با شما همکاری کند.

با هماهنگی با بیانیه جنبش عدم تعهد که توسط اندونزی ارائه شد، ما مایلیم نکات زیر را در ظرفیت ملی خود بیان کنیم.

آقای رئیس،

جامعه بین‌المللی شاهد وخامت نگران‌کننده‌ای در صلح و امنیت جهانی است که ناشی از رقابت‌های ژئوپولیتیک تشدید شده، گسترش unchecked درگیری‌های مسلحانه، هزینه‌های نظامی جهانی در سطوح بی‌سابقه و وجود بیش از ۱۲,۰۰۰ سلاح هسته‌ای در ذخایر ملی است.

به جای جستجوی راه‌حل‌های دیپلماتیک مبتنی بر حقوق بین‌الملل و چندجانبه‌گرایی، ما به طور فزاینده‌ای شاهد استفاده یا تهدید به استفاده از زور، مداخلات نظامی خارجی، اقدامات قهری یک‌جانبه و ترس سیاسی هستیم.

آقای رئیس،

عدم پایبندی مداوم کشورهای دارای سلاح هسته‌ای به تعهدات موجود، همچنان مانع اصلی سیاستی است که پیشرفت معناداری را در ساختار خلع سلاح در طول سال‌ها ممانعت کرده است.

ما بر نقش حیاتی کمیسیون خلع سلاح سازمان ملل (UNDC) در تقویت و پیشبرد خلع سلاح بین‌المللی، به‌ویژه در حوزه خلع سلاح هسته‌ای تأکید می‌کنیم. بر این اساس، ما بر ضرورت پیشرفت ملموس در گروه کاری ۱ در دوره جاری تأکید داریم. ما از کشورهای دارای سلاح هسته‌ای می‌خواهیم اراده سیاسی و انعطاف لازم را برای پیشرفت نشان دهند.

READ  پزشکیان: ایران حامی گسترش همکاری‌ها میان کشورهای حاشیه دریای خزر

آقای رئیس،

کشورهای دارای سلاح هسته‌ای نه تنها نتوانسته‌اند به تعهدات خلع سلاح خود عمل کنند، بلکه به طور فعالانه به تجدید و مدرن‌سازی زرادخانه‌های هسته‌ای خود پرداخته‌اند.

در تاریخ ۱۹ فوریه ۲۰۲۵، ایالات متحده یک موشک بالستیک بین‌قاره‌ای (ICBM) را به عنوان بخشی از نشان دادن آمادگی و کارایی بازدارندگی هسته‌ای خود پرتاب کرد. این تحولات روند نگران‌کننده‌ای را در میان کشورهای دارای سلاح هسته‌ای نشان می‌دهد که بهبود کیفی و کمی زرادخانه‌های خود را در تضاد آشکار با تعهدات خلع سلاح خود دنبال می‌کنند.

به ویژه نگران‌کننده است موضع کشورهای عضو ناتو که به طور مداوم از دیگران خواستار عدم گسترش تسلیحات هسته‌ای هستند در حالی که خود به سلاح‌های هسته‌ای متکی هستند. پنج کشور ناتو در حال حاضر سلاح‌های هسته‌ای ایالات متحده را در خاک خود میزبانی می‌کنند. علاوه بر این، بیش از ۴۰ کشور به سیاست بازدارندگی هسته‌ای گسترده ایالات متحده تکیه می‌کنند.

این اقدامات در تضاد مستقیم با تعهدات قانونی آن‌ها تحت معاهده عدم اشاعه هسته‌ای (NPT) و تعهدات انجام شده در کنفرانس‌های بازنگری آن است. با وجود این نقض‌ها، برخی از همین کشورها به طرح اتهامات بی‌اساس و سیاسی علیه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران ادامه می‌دهند.

آقای رئیس،

مایل هستم تأکید کنم که ایران به NPT پایبند مانده و به طور سازنده با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری می‌کند تا شفافیت و پایبندی به توافقات حفاظتی را تضمین کند. به همین منظور، ایران با آژانس همکاری‌های وسیعی داشته است که معادل ۲۲% از تمام بازرسی‌های آژانس است. این سطح بازرسی هرگز در تاریخ در هیچ کشوری انجام نشده است.

READ  ایران تحریم‌های جدید آمریکا علیه فروش نفت را محکوم کرد

ایران و آژانس به مدت طولانی با یکدیگر همکاری کرده‌اند، که این همکاری به آن‌ها امکان می‌دهد تا در صورت توقف فشارهای سیاسی خارجی بر آژانس و پذیرش رویکردی مستقل، فنی، بی‌طرف و حرفه‌ای توسط IAEA، اختلافات باقی‌مانده خود را حل کنند.

آقای رئیس،

با شش دهه فریب و زرادخانه‌های پنهانی سلاح‌های کشتار جمعی، رژیم اسرائیل، که تنها دارنده سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه است، از حمایت ایالات متحده برخوردار بوده و به طور مداوم با همه ابتکارات، شامل پیشنهاد ایران از سال ۱۹۷۴، برای ایجاد یک منطقه عاری از سلاح هسته‌ای در خاورمیانه مخالفت کرده است.

برای نشان دادن تعهد واقعی به حذف کامل سلاح‌های هسته‌ای، جامعه بین‌المللی باید به این استثنای آشکار رسیدگی کند و رژیم اسرائیل—که به طور علنی دیگران را با تهدید نابودی هسته‌ای تهدید کرده است در حالی که آن‌ها را به گسترش تسلیحات متهم می‌کند— را وادار کند تا زرادخانه هسته‌ای خود را کنار بگذارد و به عنوان یک طرف غیرهسته‌ای به NPT بپیوندد و تمام تأسیسات و فعالیت‌های هسته‌ای خود را تحت نظارت جامع آژانس قرار دهد.

آقای رئیس،

در حالی که فناوری‌های جدید به طور قابل توجهی به توسعه اجتماعی و اقتصادی جهانی کمک می‌کنند، نباید به انحصار چند کشور تبدیل شوند. علاوه بر این، پیامدهای ممکن این فناوری‌ها در زمینه امنیت بین‌المللی نباید بهانه‌ای برای تحمیل رژیم‌های کنترل صادرات موازی یا اقدامات قهری یک‌جانبه باشد که حقوق غیرقابل سلب کشورهای دیگر برای دسترسی و بهره‌برداری از این فناوری‌ها را نقض کند.

ما به شدت با نظامی‌سازی فناوری‌های نوظهور مخالف هستیم و بار دیگر بر موضع پایدار خود در حمایت از استفاده صرفاً صلح‌آمیز این فناوری‌ها از طریق توافقات بین‌المللی الزام‌آور تأکید می‌کنیم.

از شما، آقای رئیس، سپاسگزارم.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *