ایران در حال مذاکره برای تقویت روابط بهداشتی با هند و ازبکستان
وزیر بهداشت ایران، محمدرضا ظفرقندی در دیدارهای جداگانه با همتایان هندی و ازبک خود، به بررسی پتانسیلهای گسترش همکاریهای بهداشتی پرداخته است. این ملاقاتها در حاشیه هشتمین اجلاس وزرای بهداشت کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) در شهر شیآن چین برگزار شد.
در دیدار ظفرقندی با پونیا سالیلا سریواستاوا، مسئول وزارت بهداشت و رفاه خانواده هند، دو طرف بر روی تقویت تلاشهای مشترک در زمینه بهداشت تأکید کردند. این همکاریها به ویژه در زمینههای زیر مورد بحث قرار گرفت:
- تولید دارو
- توسعه واکسن
- پزشکی سنتی
- آموزش پزشکی
ظفرقندی با تمجید از دستاوردهای هند در بخش بهداشت، آمادگی کشورش را برای همکاری با هند در این زمینهها، به ویژه تأمین مواد اولیه دارویی، اعلام کرد. وی همچنین به ظرفیتهای دو کشور در زمینه پزشکی سنتی با توجه به آموزههای بومی اشاره کرد و گفت: «ایران آماده است تا دانش و تجربیات خود را با هند مبادله کند و همچنین تحقیقات مشترکی در زمینه پزشکی سنتی انجام دهد.»
وزیر بهداشت ایران همچنین پیشنهاد داد که همکاریها در زمینه بهداشت اولیه نیز گسترش یابد. مسئول هندی نیز به توافقنامهای که پیش از این بین دو کشور امضاء شده بود، اشاره کرد و گفت که هند مایل است همکاریهای خود را با ایران در زمینههای مختلف بهداشتی گسترش دهد.
وزیر بهداشت ازبکستان، آسیل بک خدایاروف، در دیدار با ظفرقندی بر روابط دوستانه بین دو کشور تأکید کرد و آمادگی ازبکستان برای افزایش همکاری با ایران در بخش بهداشت، به ویژه در زمینههای گردشگری سلامت و درمان سرطان را ابراز کرد. وی همچنین خواستار تقویت روابط از طریق تبادل استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی شد.
خدایاروف با اشاره به ثبت داروهای ایرانی که به ازبکستان منتقل میشود، پیشنهاد داد که شرکتهای ایرانی در ازبکستان دارو تولید کنند تا روند ثبت داروها و دسترسی به بازار غرب آسیا تسهیل شود. در پاسخ، ظفرقندی اعلام کرد که ایران آماده است تا روابط خود را با ازبکستان در تمامی زمینهها، از جمله پیوند کبد، درمان سرطان، درمان سلول و ژن، جراحی قلب و گردشگری سلامت گسترش دهد، که این امر به گسترش دیپلماسی بهداشتی نیز کمک خواهد کرد.
ظفرقندی در هشتمین اجلاس وزرای بهداشت کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای شرکت کرده است. وزرای بهداشت کشورهای چین، هند، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان و برخی از مدیران ارشد سازمان بهداشت جهانی نیز در این اجلاس حضور دارند.
این رویداد که به مدت یک هفته و از تاریخ ۲۴ آوریل آغاز شده، تحت عنوان «ترویج توسعه پایدار سلامت و به اشتراکگذاری آیندهای سالم» برگزار میشود. موضوعاتی مانند تقویت تابآوری سیستمهای بهداشتی از طریق بهداشت اولیه، مدیریت ریسک و وضعیتهای اضطراری پزشکی، بهبود خدمات بهداشتی با استفاده از فناوریهای دیجیتال مانند پزشکی از راه دور و هوش مصنوعی، و همچنین افزایش همکاری در زمینه توسعه پزشکی سنتی، از محورهای اصلی این اجلاس خواهند بود.
در هشتمین اجلاس وزرای بهداشت کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، دو سند شامل اعلامیه هشتمین اجلاس وزرای بهداشت و برنامه اقدام اضطراری پزشکی SCO به امضاء خواهد رسید. ظفرقندی قرار است سخنرانی کرده و با وزرای بهداشت کشورهای عضو SCO در مورد راههای تقویت روابط بهداشتی گفتگو کند.
در روز نخست سفر به چین، ظفرقندی در نشستی تحت عنوان «بهداشت مبتنی بر تحول و نوآوری: فرصتهای جدید برای همکاری ایران و چین در زمینه فناوری پزشکی» شرکت کرد. با توجه به پیشرفتهای دو کشور در زمینه مواد اولیه دارویی، دارو و تجهیزات پزشکی، ظفرقندی ابراز امیدواری کرد که همکاریهای پزشکی بین ایران و چین گسترش یابد و اقدامهای عملی و اجرایی پس از سفر مسعود پزشککیان، رئیسجمهور، به چین انجام شود.
در این نشست، حدود ۱۸ شرکت چینی تولیدکننده دارو، تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، محصولات خود را معرفی کردند و پیشنهاد همکاری در تولید پزشکی، انتقال فناوری و تأمین نیازهای ایران را ارائه دادند.
هفتمین اجلاس وزرای بهداشت کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در ماه مارس در قزاقستان برگزار شد. موضوعات اصلی این رویداد سه روزه، بهداشت محیط و ایمنی آب شرب بود. در این اجلاس، سه سند برای ترویج همکاری در زمینه آب شرب ایمن و مدیریت فاضلاب و همچنین اتخاذ سیاستها و اقدامات جامع برای بهبود خدمات بهداشتی در کشورهای عضو از سال ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷ به امضاء رسید.