ایران در نهمین نشست وزرای آموزش سازمان همکاریهای شانگهای شرکت میکند
وزیر علوم، حسین سیماعیساراف، در نهمین اجلاس وزرای آموزش و پرورش کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) که در تاریخ ۱۲ و ۱۳ مه در اورومچی، چین برگزار شد، شرکت کرد. این اجلاس فرصتی مناسب برای تقویت روابط علمی و آموزشی میان کشورهای عضو است.
در حاشیه این اجلاس، این مقام دولتی از نمایشگاهی با عنوان ‘تحصیل در چین، هویت برند و پلتفرم خدمات جامع’ بازدید کرد. این نمایشگاه دستاوردهای آموزشی، پژوهشی و فناوری بیش از ۲۰ دانشگاه چینی را در زمینههای مختلفی مانند کشاورزی، صنعت، نفت و پتروشیمی به نمایش گذاشت.
وزرای علوم کشورهای دیگر عضو SCO، از جمله چین، بلاروس، تاجیکستان و قزاقستان نیز از این نمایشگاه بازدید کردند. هدف اصلی این نمایشگاه تقویت روابط بین صنعت و دانشگاهها بود.
این مقام همچنین در مراسم افتتاحیه کنفرانس همکاریهای صنعتی، آموزشی و پژوهشی چین-آسیای مرکزی ۲۰۲۵ شرکت کرد که با حضور برخی وزرای علوم کشورهای عضو SCO برگزار شد.
این رویداد به عنوان یک پلتفرم برای وزرای علوم و رؤسای دانشگاههای چینی جهت به اشتراکگذاری دانش و تجربیات در زمینه تقویت همکاری بین دانشگاهها و صنعت عمل کرد و پروژههای مشترک خود را پیشنهاد کردند.
سیماعیساراف به همراه همتای چینیاش، یین ههجون، در مراسم افتتاحیه کنفرانس دانشگاههای SCO حضور داشت. این مراسم با حضور وزرای آموزش کشورهای عضو SCO، کارشناسان و دانشمندان متخصص در توسعه روابط آموزشی در این سازمان برگزار شد.
در شبکه دانشگاههای SCO، ۷۴ دانشگاه وجود دارد که دانشگاه شهید بهشتی ایران نیز در این میان قرار دارد و بیش از ۲۶۰۰ دانشجو دارد. ایجاد و اعطای بورسهای تحصیلی به دانشجویان کشورهای عضو SCO یکی از فعالیتهای اصلی این دانشگاه است. برگزاری هفته آموزش بدون مرز برای دانشگاههای عضو نیز یکی دیگر از محورهای این رویداد بود.
در سال ۲۰۲۴، ایران برای اولین بار پس از ۲۰ سال به عنوان عضو کامل در هشتمین اجلاس شرکت کرد.
توسعه روابط علمی ایران و چین
در جلسهای که روز سهشنبه برگزار شد، وزیر آموزش چین، هوآی جینپنگ، و سیماعیساراف راههای گسترش همکاریهای آموزشی میان دو کشور را بررسی کردند.
وزیر چینی با شناخت قابلیتها و رتبه بالای ایران در علوم و فناوری، تمایل کشورش را برای تقویت همکاریها با ایران با ارائه آموزش در زبانهای فارسی و چینی و همچنین تسهیل تبادل اساتید ابراز کرد.
- چین تاکنون به بیش از ۲۰۰ دانشجوی ایرانی بورس تحصیلی اعطا کرده است.
- این کشور تمایل دارد دانشجویان بیشتری از ایران جذب کند و تعداد دانشجویان چینی در ایران را افزایش دهد.
هوآی همچنین از آمادگی چین برای توسعه یک پلتفرم آموزش الکترونیکی به منظور تقویت روابط آموزشی با ایران خبر داد.
در نوبت خود، سیماعیساراف بر اشتراکات علمی، فرهنگی، فناوری و فلسفی بین دو کشور تأکید کرد و گفت که تعاملات بیشتر بین نخبگان میتواند به حل مشکلات مردم و تقویت روابط بین دو کشور کمک کند.
او پیشرفتهای قابل توجه ایران در علوم و مهندسی، به ویژه در زیستشناسی، نانو تکنولوژی، سلولهای بنیادی، فناوری اطلاعات، مهندسی آب، طراحی سد و نیروگاه، هوافضا و علوم پزشکی را مورد اشاره قرار داد و افزود که ایران یکی از ۱۰ کشور برتر با فناوری و علم استراتژیک در جهان است.
شراکت استراتژیک
دانشگاههای ایرانی به دنبال توسعه همکاریهای علمی و پژوهشی با مؤسسات چینی و روسی در چارچوب شراکت استراتژیک با این دو کشور هستند.
در جلسهای که در تاریخ ۱۱ آوریل در چین برگزار شد، سعید حبیبا، معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، و شنگ جیانژو، دبیرکل شورای بورس تحصیلی چین، راههای توسعه همکاریهای علمی بین دانشگاههای دو کشور را مورد بحث قرار دادند.
- برگزاری دورههای علمی مشترک
- تبادل اساتید و دانشجویان
- گسترش برنامههای بورس دولتی
- تقویت روابط فناوری
- تعاملات علمی و اشتراکگذاری تخصصها
در این جلسه، حبیبا بر ظرفیتها و پتانسیلهای علمی و دانشگاهی ایران تأکید کرد.
ایران و چین بهطور رسمی در مارس ۲۰۲۱، سند همکاری جامع ۲۵ ساله را امضاء کردند. این سند بین وزیر امور خارجه پیشین ایران، محمدجواد ظریف و وزیر امور خارجه چین، وانگ یی در وزارت امور خارجه ایران به امضاء رسید.
در دسامبر ۲۰۲۲، ایران و چین ۱۶ یادداشت تفاهم را در چارچوب توافق استراتژیک ۲۵ ساله دو کشور نهایی کردند.