بیش از 300 خانواده مهاجر با ‘کودکان کار’ دیپورت شدند!
در پی اجرای یک کمپین ملی برای ساماندهی و حمایت از کودکان مشغول به کار در تهران، بیش از ۳۰۰ کودک شناسایی و همراه با خانوادههایشان به کشور خود بازگردانده شدند. این موضوع نشاندهنده عزم و اراده مسئولان برای مبارزه با کار کودکان و حمایت از حقوق آنها است.
طبق گفتههای یک مقام مسئول از سازمان بهزیستی، دو ماه از اجرای این کمپین گذشته و نتایج نشان میدهد که حدود ۸۵ درصد از کودکان شناسایی شده مهاجران غیرمجاز بودهاند. این کمپین هدف دارد تا پیام دهد که کار کودکان یک جرم است و کودکان نباید مسئول تأمین مالی خانوادههای خود باشند. والدینی که واقعاً نیازمند نیستند، موظف به احتیاط در برابر بهرهکشی از کودکان خود در هر نوع کاری هستند.
این مقام ادامه داد که بخش زیادی از این خانوادههای پناهنده خارجی نیازمند و آسیبپذیر هستند. بنابراین، برنامه حمایتی جدیدی در همکاری با صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسیف) در حال توسعه است که در روز جهانی مبارزه با کار کودکان، یعنی ۱۲ ژوئن، رونمایی خواهد شد. در این طرح، خانوادههایی که کودکان خود را از کار خیابانی خارج کرده و به مدرسه بازمیگردانند، واجد شرایط دریافت کمکهای مشروط خواهند بود.
طبق گزارشها، بیش از ۶ میلیون تبعه افغان در ایران زندگی میکنند. نادر یاراحمدی، رئیس سازمان ملی مهاجرت، اعلام کرده که ۶.۱ میلیون تبعه افغان مجاز و غیرمجاز در کشور حضور دارند. ایران یکی از بزرگترین و پایدارترین جمعیتهای پناهندگی را در جهان میزبانی میکند که اکثریت آنها پناهندگان افغان هستند.
حدود ۲.۱ میلیون نفر از مهاجران دارای مدارک معتبر هستند، در حالی که اطلاعات دو میلیون نفر دیگر ثبت شده و بقیه به صورت غیرقانونی وارد کشور شدهاند. در سال گذشته شمسی (مارس ۲۰۲۴ – مارس ۲۰۲۵)، بیش از یک میلیون تبعه بدون مدرک به کشور خود دیپورت شدند که از این تعداد ۴۰ درصد به صورت داوطلبانه بازگشتند.
زنان و کودکان، بخش عمدهای از اتباع خارجی غیرمجاز را تشکیل میدهند که ممکن است حتی در کشور مشغول به کار باشند و تهدیدی به شمار نیایند. با این حال، به دلیل هزینههای بالای ناشی از پناهندگان (غذا، حمل و نقل، سوخت و غیره) و کمکهای ناکافی بینالمللی، ایران خواستار بازگشت آنها به کشور خود است.
در یک نشست اخیر بین وزیر موقت پناهندگان و بازگشتکنندگان افغانستان و مدیر کل جنوب آسیا در وزارت خارجه ایران، طالبان خواستار برگزاری نشستهای مشترک با تهران برای رسیدگی به وضعیت مهاجران افغان شد.
طبق گزارشها، وزیر موقت پناهندگان و بازگشتکنندگان افغانستان، مولوی عبدالکبیر، با محمدرضا بهرامی و هیئت همراه در کابل دیدار کرد. در این نشست، عبدالکبیر به روابط تاریخی عمیق بین دو کشور اشاره کرد و از مهماننوازی چندین ساله ایران نسبت به مهاجران افغان قدردانی کرد. او همچنین خواستار ادامه حسننیت اسلامی در رفتار ایران با این مهاجران شد.
مقام طالبان اظهار داشت که کابینه افغانستان برنامههایی برای بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغان در حال اجرا دارد و فاش کرد که ۴۶ شهرک مسکونی در حال حاضر برای پذیرش بازگشتکنندگان در حال ساخت است.
در پاسخ، بهرامی به حضور چند میلیون تبعه افغان در ایران اشاره کرد که بسیاری از آنها فاقد مدارک قانونی هستند. او بر لزوم همکاری بیشتر بین دو کشور برای حل چالشهای جاری تأکید کرد و دعوت رسمی برای بازدید وزیر موقت از تهران را extended کرد.
دیپلمات ایرانی همچنین به طرح مسکن افغانستان خوشامد گفت و آن را گامی مثبت به سوی تسهیل بازگشت داوطلبانه مهاجران به وطنشان دانست.