ترکیه و اسرائیل در حال بررسی خط تفکیک در سوریه: منابع خبری
هواپیماهای نظامی اسرائیلی در هفته گذشته چندین حمله هوایی در سوریه انجام دادند که اهداف نظامی را هدف قرار دادند. این حملات شامل پایگاه هوایی حماه و پایگاه هوایی تیاس (که به T4 نیز معروف است) میشود، جایی که ترکیه به زودی برنامهریزی کرده بود که نیروهای خود را مستقر کند.
این حملات درست در زمانی انجام شد که آنکارا در حال آمادهسازی برای اعزام یک تیم فنی به پایگاه T4 بود تا این پایگاه را بررسی کرده و ارزیابی اولیهای برای بازسازی آن انجام دهد.
دو مقام غربی به MEE گفتند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به همتایان خود اطلاع داده است که اسرائیل تنها یک بازه زمانی محدود برای حمله به پایگاه T4 دارد قبل از اینکه ترکیه تواناییهای خود را در آنجا مستقر کند. او گفته است که به محض اینکه ترکیه وارد عمل شود، این پایگاه برای عملیاتهای اسرائیلی غیرقابل دسترس خواهد بود.
- حملات اسرائیل به نیروهای نظامی ترکیه، حتی به صورت تصادفی، میتواند خطر یک درگیری بزرگ را به همراه داشته باشد.
- معرفی سیستمهای دفاع هوایی در پایگاهها همچنین میتواند مانع از عملیاتهای هوایی اسرائیل در منطقه شود.
به گزارش MEE در هفته گذشته، آنکارا در حال آمادهسازی برای تصرف پایگاه T4 به منظور استقرار پهپادهای نظارتی و حمله بود.
ترکیه همچنین قصد داشت سیستمهای دفاع هوایی از نوع Hisar را نصب کند. در نهایت، ارتش ترکیه هدف دارد یک سیستم دفاع هوایی لایهدار در و اطراف این پایگاه برقرار کند که شامل قابلیتهای کوتاهبرد، میانبرد و بلندبرد است که برای مقابله با تهدیدات ناشی از هواپیماها، پهپادها و موشکها طراحی شدهاند.
یک مقام آمریکایی به خبرگزاریها گفت: ایالات متحده همچنان نهاد نهایی در سوریه است و به نظر میرسد واشنگتن میخواهد که هم اسرائیل و هم ترکیه تنشها را کاهش دهند.
برنامهها بهطور موقت شامل استقرار سیستمهای دفاع هوایی S-400 ساخت روسیه تا زمانی که بازسازی پایگاه به پایان برسد، میشود.
به گفته همین منابع غربی، نتانیاهو معتقد است که پیشرفتهایی در دستیابی به توافق کاهش تنش با ترکیه پس از حملات هوایی بهوجود آمده و مذاکرات همچنان ادامه دارد.
نتانیاهو همچنین تأکید کرده است که اسرائیل بر خلع سلاح کامل در جنوب سوریه، از جمله هرگونه حضور ترکیه، پافشاری میکند.
یک منبع جداگانه که با تنشهای ترکیه و اسرائیل آشناست تأیید کرده است که هر دو کشور در حال مذاکره برای ایجاد یک خط کاهش تنش پس از حملات اسرائیلی به پایگاه T4 بودهاند.
این منبع گفت: “مقامات اسرائیلی و ترکیهای در همان روز بیانیههای یکسانی صادر کردند و گفتند که آنها به دنبال درگیری با یکدیگر در سوریه نیستند.” به نظر میرسد این اقدام هماهنگ شده باشد.
وزیر امور خارجه ترکیه، هاکان فیدان، به رویترز گفت که ترکیه به دنبال رویارویی با اسرائیل در سوریه نیست. این خبرگزاری همچنین بیانیهای از یک مقام ارشد اسرائیلی با همان عبارت را منتشر کرد.
این منبع افزود که با وجود تهدیدهای عمومی، اسرائیل احتمالاً با پذیرش پایگاههای نظامی ترکیه در حماه و پالمیرا بهعنوان بخشی از توافق کاهش تنش موافقت خواهد کرد.
سقوط دولت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در دسامبر و ظهور ترکیه بهعنوان یک قدرت منطقهای غالب در سوریه، اسرائیل را نگران کرده است، بهطوری که هماکنون آنکارا را تهدیدی بالقوه بزرگتر از ایران میبیند.
در نهایت، به نظر میرسد که تحولات اخیر در سوریه و اقدامات ترکیه در این زمینه، به شدت بر روابط بین اسرائیل و ترکیه تأثیر گذاشته و این دو کشور را به سمت مذاکراتی برای کاهش تنشها سوق میدهد.