تهران و آنکارا: برگزاری نشست مشترک کمیته بهداشت و سلامت
وزارت بهداشت ایران و ترکیه روز پنجشنبه نشستی آنلاین برای همکاری برگزار کردند که با حضور محمدحسین نیکنام، معاون وزیر بهداشت ایران در امور بینالملل و عزیز آلپر بیتن، مدیر کل وزارت بهداشت ترکیه برای امور اتحادیه اروپا و خارجی برگزار شد.
در این جلسه، محمدحسن حبیباللهزاده، سفیر ایران در آنکارا و حیکابی کیرلانگیچ، سفیر ترکیه در تهران نیز حضور داشتند. نیکنام با تأکید بر قابلیتهای برجسته نظامهای بهداشتی دو کشور، بر اهمیت ارتقاء همکاریها بین این دو سیستم برای برآورده کردن نیازهای دو جانبه و منطقهای تأکید کرد.
وی همچنین پیشنهاد کرد که همکاریهای مشترک در زمینه پزشکی، تجهیزات پزشکی و مطالعات پزشکی گسترش یابد، به طوری که تعاملات بین دانشگاههای علوم پزشکی تقویت شود و تحقیقات بهداشتی انجام گیرد. ارائه خدمات درمانی تخصصی به بیماران، سرمایهگذاریهای مشترک و توسعه زیرساختهای بهداشتی، مقابله با بیماریهای واگیر و غیر واگیر از دیگر موارد مطرح شده در این نشست بود.
- توسعه همکاریهای پزشکی: نیکنام به امضای یادداشت تفاهم (MOU) بین دو کشور در سال 2018 اشاره کرد و پیشنهاد داد که برنامه اقدام مبتنی بر همین یادداشت تفاهم توسعه یابد و با وزارت بهداشت ترکیه به اشتراک گذاشته شود.
- استقبال ترکیه از پیشنهاد ایران: عزیز بیتن، به نمایندگی از وزارت بهداشت ترکیه، از پیشنهاد ایران استقبال کرد و ابراز امیدواری کرد که با اجرای برنامه اقدام، روابط دو کشور در بخشهای مختلف بهداشتی بیشتر توسعه یابد.
- تاریخچه همکاریها: در سال 2018، ایران و ترکیه یادداشت تفاهمی برای گسترش همکاریهای دوجانبه در زمینه بهداشت و مراقبتهای پزشکی امضا کردند.
در آن زمان، وزیر خارجه وقت ایران، محمدجواد ظریف و همتای ترکیهایاش، مولود چاووشاوغلو، این یادداشت را امضا کردند. این توافقات در سفر یک هیئت عالیرتبه ایرانی به ترکیه و در حاشیه پنجمین جلسه شورای عالی روابط استراتژیک ایران و ترکیه صورت گرفت.
سال گذشته، سازمان بیمه سلامت ایران و شرکت مدوفاس ترکیه نیز یادداشت تفاهمی برای همکاری در زمینه توسعه سیستمهای بهداشتی خود از طریق استفاده از فناوری اطلاعات و زیرساختهای الکترونیکی امضا کردند.
نظام بهداشت ایران به عنوان الگو در منطقه
در ژانویه، رئیسجمهور مسعود پزشکیان نظام بهداشت کشور را به عنوان الگو در منطقه و حتی جهان معرفی کرد و به دلیل خدمات خاص و فوقالعادهاش، به ویژه در زمینه بهداشت اولیه، از آن تقدیر کرد.
در نامهای که به یک سمینار ملی در مشهد برای بزرگداشت کارکنان بهداشتی و پرستاری نوشته بود، پزشکیان پیشرفتهای چشمگیر در بخش بهداشت را ستایش کرد و گفت: “این دستاوردهای قابل توجه حاصل تلاشهای بیوقفه کارکنان بهداشتی است.”
- تأثیر فعالیتهای بهداشتی: ارائه واکسیناسیون و مراقبتهای دوران بارداری برای مادران باردار، کنترل بیماریهای واگیردار، ترویج آموزش بهداشت و تربیت نسلهای جدید کارکنان بهداشتی در سراسر کشور از جمله اقدامات مهمی است که به افزایش امید به زندگی، کاهش نرخ مرگ و میر نوزادان و کنترل بیماریهای واگیر و مزمن منجر شده است.
علاوه بر این، در اکتبر 2024، مدیر منطقهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای دفتر شرق مدیترانه (EMRO) به نظام بهداشت ایران به عنوان یک الگو در منطقه اشاره کرد.
هانا حسن بالخی، این مقام مسئول در دیدار با علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت ایران و محمدحسین نیکنام در حاشیه هفتاد و یکمین جلسه EMRO که از 14 تا 17 اکتبر 2024 در دوحه، قطر برگزار شد، این مطلب را بیان کرد.
بالخی در این دیدار گفت: “در سفر کوتاه خود به ایران چند ماه پیش، با قابلیتهای ایران در حوزه بهداشت آشنا شدم؛ ایران یک الگو در بهداشت در منطقه است.”
وی همچنین افزود: “استفاده از تمام ظرفیتهای موجود در کشورهای منطقه برای ما ضروری است و ما در حمایت از اجرای برنامههای بهداشتی تردید نخواهیم کرد.”