جمعیت جوانان؛ اولویت اصلی وزارت بهداشت در راستای سلامت جامعه
جمعیت جوانان یکی از اولویتهای اصلی وزارت بهداشت و دولت فعلی است. در دنیای امروز که رقابت میان کشورهای مختلف بیشتر از هر زمان دیگری به بهرهوری منابع انسانی و دانش وابسته است، هیچ عاملی جز جمعیت جوان نمیتواند به آیندهای امیدوارکننده برای هر ملتی کمک کند.
این اظهارات از سوی یکی از مقامات وزارت بهداشت در هفته ملی جمعیت مطرح شده است. ایران در حال حاضر از یک فرصت جمعیتی منحصر به فرد بهرهمند است که به دورهای اشاره دارد که در آن بخش بزرگی از جمعیت در سن کار قرار دارد. این فرصت به عنوان یک فرصت منحصربهفرد برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شناخته میشود و نیاز به سیاستهای جامع در عرصههای بهداشت، اشتغال، آموزش، رفاه و خانواده دارد.
با این حال، نادیده گرفتن این فرصت ممکن است کشور را با چالشهای جمعیتی متعددی مواجه کند، از جمله:
- جمعیت سالخورده
- کاهش نیروی کار
- اختلال در توازن بیننسلی
این مقام به توضیح خدمات ارائه شده توسط وزارت بهداشت نیز پرداخت و گفت: این خدمات شامل موارد زیر است:
- ارائه دورههای آموزشی رایگان به زوجهای جوان
- حمایت از بیش از 300 مرکز غیر دولتی ضد سقط
- آموزش مربیان برای توسعه فرهنگ خانواده محور بهداشت
- ایجاد سیستم ثبتنام دیجیتال تولد در بیمارستانها
خدمات زایمان طبیعی رایگان برای ترویج زایمان ایمن و فیزیولوژیک، پوشش بیمه گسترده (تا 90 درصد) برای درمان نازایی، مشاوره و برنامههای آموزشی رایگان بارداری از دیگر اقداماتی است که وزارت بهداشت در راستای قانون جمعیت جوانان انجام داده است.
هفته ملی جمعیت از 14 تا 20 مه تحت عنوان “کودکان، داراییهای زندگی” برگزار میشود و روزهای این هفته به شرح زیر نامگذاری شدهاند:
- چهارشنبه، 14 مه: “پدر، مادر، حس خوب زندگی”
- پنجشنبه، 15 مه: “مادرانگی، اکسیر جوانی”
- جمعه، 16 مه: “خواستن یک کودک”
- شنبه، 17 مه: “کودک تنها من”
- یکشنبه، 18 مه: “میخواهم زنده بمانم”
- دوشنبه، 19 مه: “زندگی من در دوران سالمندی”
- سهشنبه، 20 مه: “جامعه کودکدوست”
تبدیل ایران به کشوری سالخورده “اجتنابناپذیر” است. با توجه به اینکه نرخ باروری در ایران در حدود 1.6 فرزند به ازای هر زن تثبیت شده است که بسیار کمتر از نرخ مورد نیاز برای جایگزینی جمعیت سالخورده است، تبدیل جامعه از جوانی به میانسالی به یک واقعیت تبدیل شده است.
بر اساس برنامه توسعه ملی پنجساله اول (1989-1993)، سیاستها بر کاهش نرخ باروری کل از 6.4 فرزند در سال 1365 (1986) به 4 فرزند در سال 1390 (2011) و کاهش نرخ رشد جمعیت از 3.2 به 2.3 درصد در همان دوره متمرکز شده بود. اما اقداماتی که در آن زمان انجام شد، به تحولی وسیع و تغییر در شاخصهای جمعیتی و کاهش قابل توجه نرخ رشد جمعیت و باروری منجر شد.
بر اساس آخرین سرشماری، تعداد شهروندان سالخورده در کشور با نرخ 3.62 درصد در حال رشد است که پنج برابر سریعتر از نرخ کل رشد جمعیت به میزان 1.24 درصد است. در 30 سال آینده، پیشبینی میشود که جمعیت 60 ساله و بالاتر 32 درصد از کل جمعیت را تشکیل دهد؛ به این معنی که سالمندان تا سال 2050 یکسوم جمعیت ایران را تشکیل خواهند داد.
در حال حاضر، مردان و زنان بالای 60 سال تقریباً 11.5 درصد از جمعیت ایران را تشکیل میدهند. همچنین، زنان سالمند 52.3 درصد از جمعیت کل را تشکیل میدهند و از مردان (47.7 درصد) بیشتر هستند.