دانشمندان از کشف رنگی 'جدید' خبر می‌دهند که در آزمایش چشم لیزری مشاهده شده است!

دانشمندان از کشف رنگی ‘جدید’ خبر می‌دهند که در آزمایش چشم لیزری مشاهده شده است!

یک تیم از محققان آمریکایی ادعا می‌کنند که با استفاده از پالس‌های لیزری، توانسته‌اند ادراک رنگی را ایجاد کنند که هرگز قبل از این دیده نشده است. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که برخی کارشناسان به آن شک و تردید دارند.

پس از صدها هزار سال زندگی بر روی زمین، انسان‌ها ممکن است فرض کنند که هر رنگ ممکن را دیده‌اند. اما دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، به نظر می‌رسد که خلاف این را نشان می‌دهند و بر اساس یک آزمایش، رنگی جدید را با استفاده از لیزرهای دقیق کشف کرده‌اند. این تحقیق شامل شلیک پالس‌های لیزری به طور مستقیم به چشم شرکت‌کنندگان و هدف قرار دادن سلول‌های فتوپذیر در شبکیه بود.

با ایزوله کردن تحریک به سلول‌های مخروطی خاص، دانشمندان بر این باورند که مغز را به ادراک رنگی وادار کرده‌اند که در دنیای طبیعی وجود ندارد. رن نگ، مهندس برق در دانشگاه برکلی، گفت: “ما از ابتدا پیش‌بینی کردیم که این رنگ به صورت یک سیگنال رنگی بی‌سابقه به نظر می‌رسد اما نمی‌دانستیم مغز با آن چه کار خواهد کرد.” او ادامه داد: “این واقعاً شگفت‌انگیز بود. رنگی بسیار اشباع شده است.”

این رنگ به نام olo نام‌گذاری شده است که از کد باینری 010 گرفته شده است و نشان می‌دهد که تنها مخروط‌های حساس به طول موج میانه (M) فعال شده‌اند، بر خلاف نور طبیعی که ترکیبی از مخروط‌های طولانی (L)، میانه (M) و کوتاه (S) را تحریک می‌کند. برای ارائه حسی از این رنگ، محققان تصویری از یک مربع فیروزه‌ای به اشتراک گذاشتند، هرچند تأکید کردند که olo واقعی تنها از طریق تکنیک دقیق لیزر شبکیه قابل تجربه است.

READ  ایران در روز ملی فناوری فضایی، سه ماهواره جدید را رونمایی می‌کند!

آستین رودا، دانشمند بینایی در پروژه، گفت: “هیچ راهی برای انتقال آن رنگ در یک مقاله یا بر روی مانیتور وجود ندارد.” او ادامه داد: “هدف کل این است که این رنگی نیست که ما می‌بینیم، واقعاً نیست. رنگی که ما می‌بینیم نسخه‌ای از آن است، اما به هیچ وجه با تجربه olo قابل مقایسه نیست.”

در بینایی انسان، رنگ‌ها زمانی احساس می‌شوند که نور مخروط‌های شبکیه که به طول موج‌های مختلف تنظیم شده‌اند را تحریک کند. نور قرمز به طور عمده مخروط‌های L را تحریک می‌کند، نور آبی مخروط‌های S را فعال می‌کند و نور سبز معمولاً ترکیبی از آن‌ها، به ویژه مخروط‌های M را تحریک می‌کند. اما هیچ نوری طبیعی به طور انتخابی فقط مخروط‌های M را تحریک نمی‌کند—تا کنون.

برای دستیابی به این هدف، تیم تحقیقاتی مناطق کوچکی از شبکیه را نقشه‌برداری کردند تا موقعیت‌های مخروط‌های M را شناسایی کنند. سپس شبکیه را با لیزر اسکن کردند و با توجه به حرکت چشم، پالس‌های کوتاهی به طور مستقیم به این سلول‌ها شلیک کردند. آن‌ها در گزارش خود در Science Advances اعلام کردند که این اثر یک لکه رنگی زنده، به اندازه ماه، در میدان دید بیننده ایجاد می‌کند که تنها تحت شرایط مصنوعی قابل مشاهده است.

اما همه موافق نیستند. جان باربور، دانشمند بینایی در دانشگاه سنت جورج، لندن، گفت: “این یک رنگ جدید نیست. این یک سبز اشباع شده‌تر است که تنها می‌تواند در یک موضوع با مکانیزم رنگی قرمز-سبز طبیعی تولید شود زمانی که تنها ورودی از مخروط‌های M باشد.” او افزود که این کار “ارزش محدودی” دارد.

با این حال، تیم تحقیقاتی نسبت به پیامدهای وسیع‌تر این تحقیق خوشبین است. این تکنولوژی که به نام Oz vision نامیده شده است—اشاره‌ای به شهر زمردی از کتاب‌های L. Frank Baum—ممکن است به دانشمندان کمک کند تا سوالات بنیادی درباره ادراک بصری را بررسی کنند. همچنین می‌تواند به تحقیقات در مورد رنگ‌کوری و شرایط چشمی تخریبی مانند رتینیت پیگمنتوزا کمک کند.

READ  چین به کارشناسان هوش مصنوعی توصیه می‌کند از سفر به آمریکا به‌خاطر خطرات امنیتی پرهیز کنند: گزارش WSJ

و درباره این که آیا عموم مردم می‌توانند روزی olo را برای خود ببینند؟ نگ گفت: “این علم پایه است. ما به زودی olo را بر روی هیچ نمایشگری یا تلویزیونی نخواهیم دید. و این بسیار، بسیار فراتر از تکنولوژی هدست واقعیت مجازی است.”

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *