درگذشت کارگردان مشهور مالی، سلیمان سیسه؛ از سینما تا فرهنگ آفریقا
کارگردان مشهور مالیایی، سولیمان سیسه، یکی از پیشگامان سینمای آفریقا، در سن 84 سالگی درگذشت. او به عنوان یکی از نسل اول فیلمسازان آفریقایی شناخته میشود و نقش مهمی در شکلگیری سینمای آفریقا داشته است. سیسه روز چهارشنبه در باماکو، مالی، درگذشت.
سیسه در هفدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران، سینما حقیقت، که در دسامبر 2023 در تهران برگزار شد، شرکت کرد و جلسهای درباره صنعت فیلم آفریقا برگزار نمود. او به عنوان نویسنده و کارگردانی برنده جوایز مختلف، به عنوان نخستین فیلمساز آفریقایی که جایزه هیئت داوران جشنواره کن را دریافت کرده، شناخته میشود. میراث او در دنیای سینما، که بیش از نیم قرن به طول انجامیده، به تعهد او به داستانگویی آفریقایی، انسانگرایی عمیق و درگیری سیاسی عمیق او اشاره دارد.
- فیلم “یهلن” (یا “درخشش”) (1987) به عنوان بزرگترین فیلم آفریقایی شناخته شده است.
- او در باماکو متولد شد و در یک خانواده مسلمان بزرگ شد.
- سیسه از دوران کودکی به سینما علاقهمند بود و کار خود را به عنوان دستیار پروژکتور برای یک مستند آغاز کرد.
این تجربه اولیه او، تمایلش به ساخت فیلمهای خود را تحریک کرد و موفق به دریافت بورس تحصیلی در مؤسسه گراسیموف سینماتوگرافی، مدرسه سینما و تلویزیون مسکو شد. در سال 1970، او به مالی بازگشت و به عنوان فیلمبردار در وزارت اطلاعات مشغول به کار شد و مستندها و فیلمهای کوتاه تولید کرد. دو سال بعد، او نخستین فیلم متوسطالمدت خود به نام “پنج روز در یک زندگی” را تولید کرد.
در سال 1974، سیسه نخستین فیلم بلند خود را به نام “دختر جوان” تولید کرد. فیلم دوم او به نام “کار” چهار سال بعد منتشر شد و جایزه ی نژنگا را در جشنواره فسپاکو در سال 1979 به خود اختصاص داد. در سال 1982، او فیلم “باد” را تولید کرد که داستان جوانان ناراضی مالی را به تصویر میکشد که علیه نظام حاکم قیام میکنند. این فیلم نیز دومین جایزه نژنگا را در جشنواره فسپاکو 1983 برای او به ارمغان آورد.
بین سالهای 1984 تا 1987، او فیلم “یهلن” را تولید کرد که داستان بلوغ را روایت میکند و جایزه هیئت داوران جشنواره کن 1987 را به عنوان نخستین فیلم آفریقایی برنده جایزه در تاریخ این جشنواره کسب کرد. در سال 1995، او فیلم “زمان” را تولید کرد که نیز برای پالم دور در جشنواره کن 1995 رقابت کرد.
سیسه به عنوان رئیس UCECAO، اتحادیه خالقان و کارآفرینان سینما و هنرهای Audiovisual غرب آفریقا فعالیت کرد. کارهای او نمونهای از توسعه واقعگرایی اجتماعی در سینمای آفریقا هستند که شامل حرکت به سمت بازگشت به سنتها نیز میشود.
او به عنوان “استاد داستانگویی پیچیده” شناخته شده و آثارش به خاطر تصاویری بیرحمانه از خشونت نظامی، سوءاستفاده از پول و قدرت، اتحادیهگرایی و سلطه مداوم سنتهای پدرسالارانه بر زنان و جوانان باماکو معروف هستند.