محقق ایرانی گونه جدیدی از مانتودا را کشف کرد!
در دنیای طبیعت، کشف گونههای جدید به عنوان یک دستاورد بزرگ در عرصه حفاظت از محیط زیست شناخته میشود. اخیراً، یک متخصص حفاظت از محیط زیست به نام محمود کلنگاری، گونهای جدید از موریانهدار را در شازند، استان مرکزی ایران کشف کرده است. این گونه به نام Sinaiella azadi sp. Nov. نامگذاری شده است و به غنای تنوع زیستی ایران افزوده است.
ایران به عنوان کشوری با تنوع زیستی بالا، دارای نه خانواده و حداقل چهل گونه از خانواده موریانهداران است. بررسیهای علمی که توسط متخصصان حشرهشناسی ایرانی انجام شده، به افزایش دانش ما در مورد تنوع و زیستشناسی موریانهدارها کمک کرده است.
- خانواده Toxoderidae: این خانواده به عنوان گروهی از موریانهداران با بدنهای بسیار کشیده شناسایی شده است.
- تا کنون شش گونه از این خانواده از ایران گزارش شده است که همگی از نیمه جنوبی کشور به دست آمدهاند.
تحقیقات خارج از کشور به شناسایی این گونه جدید از مجموعهای حفظشده در ارمنستان منجر شده است. این یافتهها به طور قابل توجهی محدوده توزیع شناخته شده جنس Sinaiella Uvarov, 1924 را فراتر از شبه جزیره عربی گسترش میدهد.
گونه جدید در تاریخ ۲۷ فوریه از طریق انتشار مقالهای در Zootaxa، یک مجله بزرگ برای متخصصان تاکسونومی جانورشناسی در جهان، به جهانیان معرفی شد.
محمود کلنگاری در حال حاضر به عنوان محقق دکتری در زمینه منابع طبیعی و توسعه پایدار در دانشگاه کوردوبا، اسپانیا تحصیل میکند. او کمیته پرندگان و خطوط برق ایران را بنیانگذاری کرده و پروژههای حفاظتی متعددی را در زمینه گونههای مهرهدار و زیستگاههای آنها، به ویژه پرندگان شکاری ایران در مناطق حفاظتشده و زبالهدانیها و پرندگان آبزی در تالابهای ملی انجام داده است.
ایران و تنوع زیستی
ایران به عنوان یکی از ۲۰ کشور غنی در تنوع زیستی و ژنتیکی شناخته میشود. در جهان، ۱۱ نوع اکوسیستم وجود دارد که ۹ نوع از آنها در ایران شناسایی شده است. علاوه بر این، از ۴۲ نوع تالاب، ۴۱ نوع در کشور وجود دارد.
تنوع زیستی و ژنتیکی در کشور باعث شده است که بسیاری از گیاهان و جانوران بومی ایران باشند. در حال حاضر، ۲۱۰۰ نوع گیاه بومی در ایران وجود دارد که این نشاندهنده غنای اکوسیستمهای این سرزمین است.
کشف گونههای جدید مانند Sinaiella azadi فقط به غنای تنوع زیستی ایران نمیافزاید بلکه به حفظ و شناخت بهتر این اکوسیستمها نیز کمک میکند. این گونه جدید نه تنها به عنوان یک موفقیت علمی محسوب میشود، بلکه توجه جهانیان را به مساله حفاظت از محیط زیست و اهمیت آن جلب میکند.
در نهایت، اهمیت کارهای انجام شده توسط کارشناسانی چون محمود کلنگاری در حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی کشور غیرقابل انکار است. با ادامه این تلاشها، امید میرود که ایران به عنوان یک الگوی موفق در زمینه حفاظت از تنوع زیستی در سطح جهانی شناخته شود.