معرفی روستاهای گردشگری ایران برای ثبت جهانی: جاذبههای ناشناخته در انتظار توجه جهانی!
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی، مصطفی فاطمی، اعلام کرد که فهرستی از ۱۳۰ روستای گردشگری تهیه شده است. این خبر به ویژه برای علاقهمندان به گردشگری داخلی و روستایی حائز اهمیت است، چرا که امکانات و جاذبههای این روستاها میتواند فرصتهای جدیدی را برای سفرهای محلی فراهم کند. او افزود که با توجه به پیشنیازهای اعلام شده توسط سازمان گردشگری ملل متحد، هشت روستا به عنوان نامزد نهایی برای بهترین روستاهای گردشگری انتخاب شدهاند.
در یک وبینار مشترک با نمایندگان روستاهای نامزد از هشت استان، او اظهار داشت که روستاهای سوئیلی (استان هرمزگان)، کندولوس (استان مازندران)، پالنگان (استان کردستان)، موئیل (استان اردبیل)، حسنلو (استان آذربایجان غربی)، شفیعآباد (استان کرمان)، بارغان (استان البرز) و فهرج (استان یزد) بر اساس معیارهای تعیین شده توسط سازمان گردشگری ملل متحد برای سال ۲۰۲۵ انتخاب شدهاند.
این روستاها به دلیل جاذبههای گردشگری منحصر به فرد خود امتیاز بالایی در زمینههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی کسب کردهاند. اما، ما با مشکلات جدی در برخی از شاخصها مانند ارتباطات بینالمللی، زیرساختهای حمل و نقل و پایداری اقتصادی در بخش گردشگری مواجه هستیم و امتیاز کمتری کسب کردهایم.
فاطمی همچنین افزود که تکمیل پروندههای روستاها با توجه به شاخصهایی مانند بهداشت، ایمنی و حفاظت از منابع فرهنگی در دستور کار قرار دارد.
او اعلام کرد که ۱۸ مه آخرین فرصت برای تکمیل مدارک روستاهای نامزد خواهد بود.
از سال ۲۰۲۱، ابتکار بهترین روستاهای گردشگری به منظور ترویج گردشگری پایدار در مناطق روستایی آغاز شده است، که بر حفظ مناظر طبیعی، میراث فرهنگی و سبکهای زندگی بومی، از جمله غذا و ارزشهای محلی تمرکز دارد. حضور اسفحک در این فهرست جهانی نشاندهنده تعهد اهالی این روستا به احیای میراث خود و تبدیل آن به یک مرکز گردشگری پایدار است که به گذشتهاش احترام میگذارد و در عین حال به آیندهای پر رونق چشمدوخته است.
اسفحک به عنوان یکی از بهترین روستاهای گردشگری ملل متحد برای سال ۲۰۲۴
روستای تاریخی اسفحک، واقع در استان خراسان جنوبی ایران، به عنوان یکی از بهترین روستاهای گردشگری برای سال ۲۰۲۴ توسط سازمان گردشگری ملل متحد معرفی شد. این تقدیر به تحول چشمگیر اسفحک از یک محل آسیبدیده به واسطه زلزله سال ۱۹۷۸، به یک مقصد فرهنگی و اکوتوریسمی شکوفا اشاره دارد که به پایداری و میراث فرهنگی اهمیت میدهد.
روستای اسفحک به شدت در اثر زلزلهای که در سال ۱۹۷۸ در طبس رخ داد، آسیب دید و زمانی غیرقابل سکونت به شمار میرفت. ساکنان آن در چادرهای موقتی زندگی میکردند و به تدریج اتاقهای چوبی موقتی را برای بازسازی زندگی خود بنا کردند. با تعهد به پایداری و حفظ فرهنگ، اهالی این روستا در طول سالها جامعه خود را دوباره تأسیس کردند و اقامتگاههای اکوتوریسمی ایجاد کرده و خانههای سنتی را با استفاده از تکنیکهای باستانی گلی ترمیم کردند.
تحول اسفحک به یک مقصد فرهنگی و اکوتوریسمی توجه بسیاری را به خود جلب کرده است، به خاطر معماری منحصر به فرد و شیوههای پایدارش، که باعث کسب جایزه معتبر معماری آسیا برای این روستا شده است. امروزه، این روستا گردشگران زیادی را از سرتاسر جهان به خود جذب میکند که به خاطر ساختارهای گلی زیبا و تعهدش به حفظ هویت محلی به آن سفر میکنند.