ملک اردن طرح ترامپ برای اسکان مجدد فلسطینیان را رد کرد
در روز سهشنبه، عبدالله در رسانههای اجتماعی تاکید کرد که “موضع ثابت اردن در برابر جابجایی فلسطینیها در غزه و کرانه باختری” همچنان پابرجاست. این اظهارات پس از دیدار او با رئیسجمهور ترامپ در اتاق بیضی کاخ سفید در واشنگتن دیسی صورت گرفت. عبدالله تصریح کرد که “این موضع متحد عربی” است.
با این حال، عبدالله به ترامپ گفت که کشورش آمادگی دارد حدود 2000 کودک بیمار فلسطینی را پذیرش کند. او اظهار داشت: “یکی از اقداماتی که میتوانیم به سرعت انجام دهیم، پذیرش 2000 کودک مبتلا به سرطان است که در وضعیت بسیار بدی قرار دارند. این ممکن است.” این اظهارات در حالی مطرح شد که ترامپ او را در اتاق بیضی خوشامد گفت.
ترامپ در پاسخ گفت که این “واقعاً یک اقدام زیبا” است و ادعا کرد که قبل از ورود پادشاه اردن به کاخ سفید از آن مطلع نبوده است. عبدالله همچنین به ترامپ گفت که مصر در حال کار بر روی طرحی است که کشورهای منطقه چگونه میتوانند با رئیسجمهور ایالات متحده در این پیشنهاد همکاری کنند.
قبل از دیدار پرتنش خود با ترامپ در کاخ سفید، پادشاه عبدالله خواستار تأسیس یک دولت فلسطینی شد. او نخستین رهبر عرب بود که پس از ورود ترامپ به کاخ سفید با وی ملاقات کرد. این دیدار در میان جنجالهایی بود که به دنبال درخواست ترامپ برای تصرف نوار غزه و جابجایی فلسطینیها به کشورهای همسایه ایجاد شد.
- ترامپ بارها اظهار کرده است که اردن و مصر فلسطینیها را از این منطقه محاصره شده پذیرش خواهند کرد، ایدهای که امان و قاهره به شدت آن را رد کردهاند.
- رئیسجمهور ایالات متحده پیشنهاد داده که اگر آنها با پیشنهادش موافقت نکنند، ممکن است کمکهای مالی به اردن و مصر را قطع کند.
- اردن هر سال 1.45 میلیارد دلار کمک از ایالات متحده دریافت میکند و مقامات اردنی اعلام کردهاند که این کشور آماده است بدون این کمکها زندگی کند.
یک مقام اردنی گفته است: “کمکهای آمریکایی مهم و ضروری برای بودجه است و 10 درصد از بودجه دولت را تشکیل میدهد، اما اگر این کمکها به موضوع جابجایی مرتبط باشد، در پذیرفتن آن تردیدی نخواهیم کرد.”
پادشاه عبدالله هرگونه تلاش برای الحاق سرزمین و جابجایی فلسطینیها را رد کرده است، پس از پیشنهاد شوکهکننده ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده غزه را به تصرف خود درآورد. رئیسجمهور ایالات متحده جهان را با اعلام پیشنهادی برای “تصرف” غزه شگفتزده کرد، که بازسازی این سرزمین ویران شده به “ریویرا خاورمیانه” را تصور میکرد – اما تنها پس از جابجایی فلسطینیها به مکانهای دیگر.
در روز سهشنبه، عبدالله از صبر دعوت کرد و گفت که مصر در حال تهیه یک پاسخ است و کشورهای عربی سپس در مذاکراتی در ریاض این موضوع را بررسی خواهند کرد. عبدالله گفت: “بگذارید صبر کنیم تا مصریها بتوانند بیایند و آن را به رئیسجمهور ارائه دهند و از خود پیشی نگیریم.”
در روز جمعه، هزاران اردنی در خیابانهای امان به اعتراض علیه طرح ترامپ پرداختند. هفته گذشته، منابع موثق در امان اعلام کردند که اردن آمادگی دارد در صورت جابجایی اجباری فلسطینیها به سرزمینش، علیه اسرائیل اعلام جنگ کند. وزیر امور خارجه اردن، ایمن الصفدی، این دیدگاه را دو روز بعد تأیید کرد.
پادشاه اردن با مشاور امنیت ملی ایالات متحده، مایک والتز، در روز دوشنبه دیدار کرد و بر ضرورت “تحقق صلح عادلانه و جامع بر اساس راهحل دو دولتی” تأکید کرد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و اعضای ائتلاف حاکم او بهطور علنی مخالفت خود را با تأسیس دولت فلسطینی اعلام کردهاند.
پیشنهاد ترامپ برای جابجایی فلسطینیها در حالی مطرح شد که یک توافق آتشبس از تاریخ 19 ژانویه در غزه برقرار است. این پیشنهاد با اعتراضات گستردهای از سوی فلسطینیها، کشورهای عربی و بسیاری از دیگر کشورها در سطح جهان، از جمله کانادا، فرانسه، آلمان و بریتانیا مواجه شد.