منبع مطلع زمان و مکان چهارمین دور مذاکرات ایران و آمریکا را فاش کرد
در دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم بین جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده، قرار است که روز یکشنبه، 11 مه، در پایتخت عمان برگزار شود. این مذاکرات به عنوان بخشی از تلاشها برای کاهش تنشها و رسیدن به توافقات جدید در روابط بین دو کشور در حال انجام است.
پیش از این، نماینده منطقهای رئیسجمهور ایالات متحده، مذاکرات غیرمستقیم با ایران را “مثبت” توصیف کرده و گفت که در حال حاضر تلاشهایی در حال انجام است تا این فرآیند به دور دیگری در این آخر هفته برود. استیون ویتکوف، در سخنانی در واشنگتن دیسی، اظهار داشت: “ما در حال پیشرفت هستیم.” او افزود: “امیدوارم این روند به سمت درست پیش برود. رئیسجمهور میخواهد اگر ممکن باشد، این موضوع به صورت دیپلماتیک حل شود، بنابراین ما تمام تلاش خود را میکنیم تا این گفتگوها ادامه یابد.”
این مقام همچنین اشاره کرد که مذاکرات، که با میانجیگری عمان در مسقط و سپس در رم آغاز شده بود، ممکن است برای دور چهارم تمدید شود. دور چهارم در ابتدا برای سوم مه در پایتخت ایتالیا برنامهریزی شده بود، اما به تعویق افتاد. ویتکوف گفت که هرگونه تأخیر در تلاشهای جاری برای ادامه فرآیند، به دلیل سفر آتی ترامپ به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر در هفته آینده خواهد بود.
با این حال، او همچنین اضافه کرد که “ایران سلاح هستهای نخواهد داشت”، ادعایی که مدتهاست از سوی ایالات متحده و متحدانش تکرار شده و با اعلام مکرر جمهوری اسلامی ایران مبنی بر عدم پیگیری، توسعه یا انباشت چنین تسلیحاتی در تضاد است. سیاست هستهای صلحآمیز تهران بهطور بیاستثنایی توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) تأیید شده است که هرگز هیچ نشانهای از چنین پیگیریای پیدا نکرده است و فعالیتهای هستهای این کشور را تحت گستردهترین فرآیندهای تحقیقاتی نسبت به هر کشور دیگری از اعضای آژانس هستهای سازمان ملل قرار داده است.
علاوه بر چسب زدن به ادعای بیاساس، واشنگتن و برخی از متحدانش، به ویژه تحت ریاست جمهوری ترامپ، گاهی اوقات بر “تجزیه کامل” برنامه انرژی هستهای ایران تأکید کردهاند. این تأکید آخرین بار توسط ترامپ، در اظهاراتش در برنامه “دیدار با مطبوعات” NBC، مطرح شد.
ایران با این حال، غنیسازی اورانیوم در خاک خود و حذف تحریمهای غیرقانونی، یکجانبه و ظالمانه ایالات متحده را به عنوان اصول غیرقابل مذاکرهای که در طول مذاکرات به آن پایبند خواهد بود، مشخص کرده است.
جمهوری اسلامی همچنین به شدت ایده اجازه دادن به فرآیند دیپلماتیک برای بررسی مسائل دیگر، مانند قدرت دفاعی و نفوذ منطقهایاش، را رد کرده است. با این وجود، هر دو طرف تا کنون مذاکرات خود را به طور کلی سازنده توصیف کردهاند، از جمله دور آخر که به عنوان یک فرآیند “سازنده” تلقی شده است.
- تاریخ برگزاری: 11 مه در عمان
- تحلیلهای مثبت: مذاکرات غیرمستقیم توصیف شده به عنوان مثبت
- تأکید بر سلاح هستهای: ایران سلاح هستهای نخواهد داشت
- اصول غیرقابل مذاکره: غنیسازی اورانیوم و حذف تحریمها
- موضع درباره مسائل دیگر: رد بررسی قدرت دفاعی و نفوذ منطقهای
این مذاکرات به عنوان یک گام مهم در راستای بهبود روابط بین ایران و ایالات متحده، به خصوص در زمینه هستهای، ارزیابی میشود و انتظار میرود که نتایج آن تأثیرات گستردهای بر سیاستهای منطقهای و جهانی داشته باشد.