نشست ایران-روسیه-چین: گامی کلیدی در حل و فصل بحران هستهای
گزارشهای جدید از نشست سهجانبه ایران، روسیه و چین در پکن نشان میدهد که این ملاقات گام مهمی در راستای حل و فصل مشکلات هستهای ایران به شمار میآید. در این نشست، Kazem Gharibabadi، معاون وزیر امور خارجه ایران، خروج یکجانبه ایالات متحده از توافق هستهای ۲۰۱۵ را به عنوان ریشه تمامی مشکلات توصیف کرد.
در این راستا، Gharibabadi در روز جمعه بیان کرد که پایان دادن به تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه علیه ایران یکی از مسائل کلیدی مورد بحث در این نشست سهجانبه و در بیانیه مشترک آن بوده است. او افزود: “بیانیه مشترک بر حل و فصل موضوع هستهای ایران از طریق گفتوگوهای سیاسی و دیپلماتیک تأکید دارد و بر لزوم پایان دادن به تمامی اشکال تحریمها، فشارها و تهدیدات تأکید میکند.”
در این نشست که روز جمعه در پکن برگزار شد، دیپلماتهای ایران، روسیه و چین به بحث در مورد برنامه هستهای تهران پرداختند. در بیانیه مشترکی که در پایان این ملاقات صادر شد، چین و روسیه از تکرار ایران مبنی بر اینکه برنامه هستهایاش بهطور انحصاری برای اهداف صلحآمیز است، استقبال کردند و همچنین به تعهد ایران برای رعایت کامل الزامات خود تحت پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و توافقنامه جامع نظارت اشاره کردند.
- چین و روسیه بر لزوم احترام کامل به حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای به عنوان یک کشور عضو NPT تأکید کردند.
- در سال ۲۰۱۵، ایران توافق جامع هستهای (JCPOA) را با شش قدرت جهانی امضا کرد، اما خروج یکجانبه ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ و تحریمهای مجدد آن علیه تهران، آینده این توافق را در ابهام قرار داد.
- Gharibabadi اظهار داشت که تهران، پکن و مسکو بر این باورند که خروج یکجانبه ایالات متحده از JCPOA و عدم وفای اروپا به تعهداتشان، ریشه مشکلات جاری مربوط به موضوع هستهای ایران است.
معاون وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت: “بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، وضعیت پرونده هستهای ایران باید از اکتبر به حالت عادی اعلام شود و سه کشور در این نشست به هرگونه اقدامی که مانع عادی شدن وضعیت و همکاریهای اقتصادی و تجاری با ایران شود، اعتراض کردند.”
در بیانیه مشترک همچنین خواسته شده بود که طرفهای مرتبط از هرگونه اقدام که ممکن است وضعیت را تشدید کند، خودداری کنند. Gharibabadi افزود که سه طرف توافق کردند که مشاورهها را ادامه دهند و تأکید کردند که در صورت ورود کشورهای دیگر به هرگونه مذاکرات ممکن، “این مذاکرات فقط بر روی موضوع هستهای متمرکز خواهد شد و موضوعات غیر هستهای در این بحثها جایگاهی نخواهد داشت.”
سفیر ایران در پکن نیز گفت که ابتکار برگزاری نشست ایران، روسیه و چین، راهحلی واضح برای مقابله با یکجانبهگرایی زیانبار ایالات متحده فراهم میکند. Mohsen Bakhtiar گفت: “این نشست سهجانبه در چین توافقات بسیار مهم و ارزشمندی را در مورد مسائل بینالمللی به همراه داشت، از جمله لزوم همکاری سه کشور برای مقابله با تحریمهای یکجانبه و زورگویانه ایالات متحده.”
او افزود که این نشست بهطور “موفقیتآمیز” در پکن بر اساس همکاری استراتژیک میان سه کشور برگزار شد. همچنین Gharibabadi مذاکرات و مشاورههای “بسیار مثبت و سازنده” با سایر طرفها داشته است.
ایران مدتهاست که تحت تحریمهای غربی به خاطر فعالیتهای هستهای و دیگر بهانهها قرار دارد، و آخرین تحریمها در روز پنجشنبه وضع شد. دولت جدید ایالات متحده در کاخ سفید از زمان آغاز به کار در ژانویه، این اقدامات را تشدید کرده و سیاست “فشار حداکثری” را که کمپینی از جنگ ترکیبی علیه جمهوری اسلامی است، دوباره به کار گرفته است.
وزیر امور خارجه ایران عباس عراقچی اخیراً تأیید کرد که انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیسجمهور امارات، نامهای از ترامپ به نهاد ایرانی تحویل داده است.
در سال ۲۰۱۵، ایران توافق جامع هستهای (JCPOA) را با شش قدرت جهانی امضا کرد، اما خروج یکجانبه ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ و تحریمهای مجدد علیه تهران، آینده این توافق را در ابهام قرار داده است.