نماینده ایران در سازمان ملل: ادعای فرانسه درباره برنامه هسته‌ای ایران بی‌پایه و غیرمسئولانه است

نماینده ایران در سازمان ملل: ادعای فرانسه درباره برنامه هسته‌ای ایران بی‌پایه و غیرمسئولانه است

سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل، امیر سید عراوانی، به اتهامات وزیر خارجه فرانسه، ژان-نوئل بارو، مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی “در آستانه توسعه سلاح‌های هسته‌ای” است، پاسخ داد و این ادعاها را بی‌پایه و سیاسی غیرمسئولانه توصیف کرد.

بیانیه کامل عراوانی به شرح زیر است:

“بر اساس دستورات دولت خود، در خصوص بیانیه‌ای که آقای ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، در نشست خصوصی شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ ارائه داده است، به شما می‌نویسم. در اظهارات خود، وزیر خارجه فرانسه ادعاهایی بدون مدرک و با انگیزه‌های سیاسی در مورد برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران مطرح کرد، از جمله ادعای بی‌اساس مبنی بر اینکه “ایران در آستانه توسعه سلاح‌های هسته‌ای است.” چنین اتهامی نشان‌دهنده یک سوءبرداشت اساسی یا تحریف عمدی حقوق قانونی ایران تحت قوانین بین‌المللی است. این همچنین نشان‌دهنده یک خوانش گزینشی از حقایق و نمونه‌ای از الگوی پایدار دوگانه‌سازی توسط دولتی است که به عنوان یک عضو دائمی شورای امنیت مسئولیت خاصی دارد. در این راستا، می‌خواهم نکات زیر را به شما و اعضای شورای امنیت توجه دهم:

  • اتهامات مبنی بر اینکه ایران “در آستانه” توسعه سلاح‌های هسته‌ای کاملاً بی‌پایه و سیاسی غیرمسئولانه است. جمهوری اسلامی ایران هرگز به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نبوده و دکترین دفاعی‌اش تغییر نکرده است.
  • ایران به‌طور قاطع تمام سلاح‌های کشتار جمعی (WMDs) از جمله سلاح‌های هسته‌ای را رد می‌کند.
  • به عنوان یکی از اعضای بنیان‌گذار پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، ایران به تعهدات خود تحت این پیمان کاملاً پایبند است.
  • سازمان بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) به نظارت و تأیید صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران ادامه می‌دهد. گزارش‌های این سازمان به‌طور مداوم تأیید کرده‌اند که هیچ انحرافی در مواد هسته‌ای برای مقاصد غیرصلح‌آمیز وجود ندارد.
READ  آزادسازی منابع مسدود شده ایران؛ گام نخست واشنگتن برای جلب اعتماد تهران به گفته وزیر امور خارجه اراغچی

برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) یک دستاورد چندجانبه تاریخی بود که به‌طور متفق‌القول توسط شورای امنیت از طریق قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) تأیید شد. اختلال در این توافق نه تنها به دلیل ایران بلکه نتیجه خروج غیرقانونی و غیرمحتاطانه ایالات متحده و عدم تحقق مزایای اقتصادی وعده داده شده از سوی E3 بود. در پاسخ، ایران بیش از یک سال صبر استراتژیک نشان داد و سپس به تدریج کاهش و قطع تعهدات خود را آغاز کرد، که به‌طور دقیق مطابق با مواد ۲۶ و ۳۶ JCPOA بود. این اقدامات شفاف و کاملاً متناسب بودند.

تهدید علنی وزیر خارجه فرانسه برای بازگرداندن تحریم‌ها با “عواقب ویرانگر” برای اقتصاد ایران، یک عمل واضح از اجبار سیاسی و اقتصادی است. متوسل شدن به تهدیدات و باج‌خواهی اقتصادی کاملاً غیرقابل قبول است و نقض صریح اصول مندرج در منشور سازمان ملل را نمایان می‌سازد. بعلاوه، تهدید فرانسه به فعال‌سازی مکانیسم به اصطلاح «بازگشت فوری» با وجود عدم انجام تعهدات خود، با اصول بنیادین حقوق بین‌الملل که یک طرف را از ادعای حقوق تحت یک توافق در حالی که به طور همزمان از انجام تعهدات خود ناتوان است، منع می‌کند، در تضاد است. چنین اقدامی از نظر قانونی و رویه‌ای نادرست، غیرقابل قبول و باطل است و اعتبار شورای امنیت را تضعیف می‌کند.

در حالی که نسبت به خطرات گسترش هسته‌ای در ارتباط با برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران ابراز نگرانی می‌شود، اعتبار فرانسه در زمینه عدم گسترش به‌طور بنیادی به دلیل سوابق خود تضعیف می‌شود. این کشور همچنان به مدرن‌سازی و گسترش زرادخانه هسته‌ای خود ادامه می‌دهد، از ارائه تضمین‌های امنیتی منفی بدون قید و شرط به کشورهای غیرهسته‌ای خودداری می‌کند و در برابر برنامه‌های هسته‌ای اعلام‌نشده رژیم صهیونیستی سکوت اختیار کرده و همدست است. فرانسه همچنین هنوز به تعهدات خلع سلاح خود تحت ماده ششم پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) عمل نکرده است.

READ  رئیس قوه قضائیه به چین سفر کرد: گام‌های جدید در همکاری‌های قضایی بین‌المللی

جمهوری اسلامی ایران بر تعهد خود به دیپلماسی و تعامل سازنده تأکید می‌کند. با این حال، دیپلماسی واقعی نمی‌تواند تحت تهدیدات یا فشارها پیش برود. اگر فرانسه و شرکای آن واقعاً به دنبال یک راه‌حل دیپلماتیک هستند، باید از اجبار دست بردارند و حقوق حاکمیتی کشورهای تحت قوانین بین‌المللی را محترم بشمارند.”

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *