پوتین: مخالف حضور اروپا در مذاکرات اوکراین نیستم!
در یک مصاحبه تلویزیونی که در روز دوشنبه برگزار شد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، از کشورهای اروپایی برای شرکت در مذاکرات استقبال کرد و بیان داشت که سایر کشورها نیز حق شرکت در این مذاکرات را دارند.
پوتین در پاسخ به سوالی درباره نظرش نسبت به اصرار کشورهای اروپایی بر نقشآفرینی در مذاکرات اوکراین گفت: “من چیزی در این مورد نمیبینم.” او همچنین افزود: “خوب، احتمالاً هیچکس نمیتواند چیزی در اینجا درخواست کند. بهویژه نه از روسیه.”
رئیسجمهور روسیه تأکید کرد که روسیه به نظرات دوستانش در گروه BRICS احترام میگذارد، گروهی که شامل برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و دیگر کشورهای در حال توسعه از جمله ایران است. او همچنین نکتهای را مطرح کرد که خود اروپاییها بودند که مذاکرات صلح با مسکو را رد کردند و میخواستند اوکراین در میدان جنگ پیروز شود. “اگر آنها میخواهند برگردند، خوش آمدند.”
پوتین همچنین گفت: “در این مورد، البته، ما مشارکت کشورهای اروپایی خود را رد نمیکنیم.” اما افزود: “مشارکت آنها در فرآیند مذاکرات مورد نیاز است.”
وی واکنش کشورهای اروپایی به دیدار هفته گذشته میان مقامات روسی و آمریکایی در ریاض را “احساسی” توصیف کرد و بیان داشت که این دیدار، که بدون حضور مقامات اوکراینی برگزار شد، تنها بخشی از فرآیند بهبود سطح اعتماد بین مسکو و واشنگتن بود. او تأکید کرد که آنها به مسائل مربوط به بحران اوکراین پرداختهاند، اما هیچ چیزی بهطور اساسی مورد بحث قرار نگرفت.
پوتین در مورد دیدگاهش نسبت به نظرات رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در چندین مورد توافق کرد، اما گفت که کشورهای اروپایی نیز میتوانند در پایان دادن به درگیریها نقشآفرینی کنند. در پاسخ به سوالی درباره واکنش اروپا به نظرات ترامپ در مورد رئیسجمهور اوکراین، پوتین گفت که ولودیمیر زلنسکی به یک شخصیت سمی در میان نیروهای مسلح تبدیل شده است به دلیل صدور دستورات غیرمنطقی و همچنین در جامعه بهطور کلی.
رئیسجمهور ایالات متحده زلنسکی را “یک دیکتاتور” خطاب کرده و گفته است که او بسیار نامحبوب و غیرقانونی است. “یک دیکتاتور بدون انتخابات، زلنسکی بهتر است زودتر اقدام کند وگرنه کشوری برایش نخواهد ماند.” این گفتهها نگرانیهایی را در میان متحدان اروپایی به وجود آورده است که رویکرد او به حل این درگیری ممکن است به نفع مسکو باشد.
مدت پنجساله ریاستجمهوری زلنسکی در می 2024 به پایان میرسد، اما به دلیل وضعیت قانون نظامی که از فوریه 2022 به دنبال جنگ به اجرا درآمد، انتخابات نمیتوانند برگزار شوند. با وجود اختلاف نظرهایی که درون حزب خود دارد، ترامپ همچنان برای توافق صلحی تلاش میکند که باعث نگرانی رهبران اروپایی و متحدان آمریکایی شده و نگرانیها را درباره تغییر رویکرد سیاست خارجی او تقویت کرده است.
روسیه حدود 20 درصد از اوکراین را تصرف کرده و بهطور مستمر در حال کسب خاک در شرق است و تأکید میکند که “عملیات ویژه نظامی” آن پاسخی به تهدید جدی است که از سوی تلاشهای کیف برای پیوستن به ناتو ناشی میشود، در حالی که اوکراین و غرب اقدامهای روسیه را به عنوان یک تصرف امپریالیستی قلمداد میکنند.
زلنسکی پیشنهاد داده که به شرکتهای آمریکایی حق استخراج مواد معدنی ارزشمند از اوکراین را در ازای تضمینهای امنیتی ایالات متحده بدهد و پیشنهاد قبلی آمریکا را که به واشنگتن 50 درصد از مواد معدنی حیاتی اوکراین، از جمله لیتیوم، میداد، رد کرده است. او تأکید کرد که این توافق خیلی متمرکز بر منافع ایالات متحده بود و تأکید کرد که نمیتواند “کشور خود را بفروشد.”
ترامپ به نوبه خود ادعا کرد که اوکراین “به نوعی” با این پیشنهاد موافقت کرده و از رفتار وزیر خزانهداری ایالات متحده، اسکات بسنت، در کیف انتقاد کرد و ابراز تمایل خود برای احیای توافق معدنی را اعلام کرد.