چالشهای اصلی جامعه اطلاعاتی: اقدامات قهری و شکاف دیجیتال
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، محمدمحسن صدر، به چالشهای اصلی جامعه اطلاعاتی اشاره کرده و آنها را بهعنوان «تحریمهای یکجانبه» و «فاصله دیجیتال» معرفی کرده است. این مسائل بهویژه در دنیای امروز که اطلاعات و ارتباطات نقش بسزایی دارند، اهمیت ویژهای پیدا کردهاند. در جلسهی بیست و هشتم کمیسیون ملّی علم و فناوری برای توسعه (CSTD) که از تاریخ 7 تا 11 آوریل در ژنو، سوئیس برگزار شد، صدر به این چالشها پرداخت و گفت که این جلسه بهعنوان یک بستر برای بررسی چالشهای فناوری اطلاعات و ارتباطات عمل میکند.
هدف اصلی این رویداد، ایجاد یک دیدگاه مشترک و تعهد جمعی برای ساخت یک جامعه اطلاعاتی است که در آن تمامی کشورها و افراد بتوانند از اطلاعات بهرهمند شوند.
صدر افزود: «ایران بهعنوان بخشی از جامعه اطلاعاتی جهانی، پیشرفتهای چشمگیری در این راستا داشته است. در راستای برنامههای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی، ایران در گسترش شبکه فیبر نوری، توسعه باند پهن موبایل در مناطق روستایی و شهری و ارتقاء خدمات الکترونیکی در حوزههای بهداشت، تجارت، آموزش، کشاورزی و علم، به موفقیتهای قابل توجهی دست یافته است.»
متأسفانه، مکانیزمهای بینالمللی طراحیشده برای ارائه کمکهای مالی و فناوری بهطور مؤثری اجرا نشده و این امر فاصله فناوری بین کشورها را افزایش داده است. صدر در این خصوص تأکید کرد: «تحریمهای یکجانبه دسترسی به برخی سختافزارها و نرمافزارها برای کشورهای در حال توسعه را محدود کرده و مانع از بهرهبرداری آنها از فرصتهای موجود شده است.»
وی همچنین به هدف حکمرانی اینترنت طبق «دستور کار تونس» اشاره کرد و گفت که این اعلامیه تأکید میکند که تمامی دولتها باید نقش و مسئولیت برابر در حکمرانی بینالمللی اینترنت داشته باشند، اما این هدف هنوز محقق نشده است.
صدر با استناد به بند 70 توافقنامه جهانی دیجیتال، به توسعه مکانیزمهای عملی برای تقویت همکاری دیجیتال بینالمللی و از بین بردن اقدامات یکجانبه فراخوان داد. او از شرکتهای فرامرزی فعال در زمینه دیجیتال و هوش مصنوعی خواست که مسئولیت بیشتری بر عهده بگیرند و تنوع فرهنگی و چندزبانی را حفظ کنند و به حاکمیت ملی کشورها در اجرای این توافق توجه کنند.
وی ابراز امیدواری کرد که با همکاری تمامی ملل و نهادهای بینالمللی، چالشها شناسایی شده و راهحلهای عملی برای مقابله با آنها ارائه شود.
جلسه بیست و هشتم CSTD
کمیسیون علم و فناوری برای توسعه (CSTD) از تاریخ 7 تا 11 آوریل بیست و هشتمین جلسه خود را برگزار کرد. CSTD یک نهاد فرعی از شورای اقتصادی و اجتماعی (ECOSOC) و نقطه کانونی سازمان ملل برای علم، فناوری و نوآوری (STI) در زمینه توسعه است. این کمیسیون به تجزیه و تحلیل اینکه چگونه STI، شامل فناوریهای اطلاعات و ارتباطات (ICT)، بهعنوان تسهیلکنندههای برنامه 2030 عمل میکند، میپردازد.
این کمیسیون بهعنوان یک فروم برای برنامهریزی استراتژیک، به اشتراک گذاری درسهای آموخته شده و بهترین شیوهها، ارائه پیشبینی در مورد روندهای بحرانی در STI در بخشهای کلیدی اقتصاد، محیط زیست و جامعه و جلب توجه به فناوریهای نوظهور و مخرب عمل میکند.
برای این منظور، این کمیسیون همکاریهای مشخصی بین کشورهای عضو، سازمانهای غیردولتی و بازیگران در حوزه علم، فناوری و توسعه تسهیل میکند. هر سال، این کمیسیون دو موضوع اولویت دارد که برای جلسه بیست و هشتم، موضوعات شامل «تنوع اقتصادی در دنیای دیجیتال شتابزده» و «پیشبینی فناوری و ارزیابی فناوری برای توسعه پایدار» بود.
کوبا به دنبال بهرهمندی از تجربههای ایران در دولت هوشمند
ارنستو رودریگز هرناندز، معاون اول وزیر ارتباطات کوبا، در دیداری با صدر، تمایل کوبا به استفاده از تجربههای ایران در ایجاد دولت هوشمند و امنیت سایبری را بهعنوان یک اولویت عالی اعلام کرد. این دیدار در حاشیه بیست و هشتمین جلسه کمیسیون CSTD برگزار شد.
هرناندز با ابراز رضایت از تعاملات مثبت گذشته بین دو کشور، گفت: «مقامات کوبایی مصمم به توسعه روابط با ایران هستند و شرکتهای ما در حال آمادهسازی پیشنهادات برای همکاری بیشتر با ایران هستند.»
این مقام همچنین به حضور شرکتهای ایرانی در نمایشگاه فناوری سال گذشته در کوبا اشاره کرد و افزود: «تعاملات مثبت بین دو کشور در حوزه امنیت سایبری برقرار شده است.»
صدر نیز بر لزوم توسعه و تعمیق همکاری بین دو کشور تأکید کرد و گفت: «استراتژی ایران بر توسعه این روابط متمرکز است و ایران آماده است تا فعالیتهای مشترکی در زمینههای دولت الکترونیک و دولت هوشمند انجام دهد و دورههای آموزشی برای کوباییها برگزار کند.»
صدر همچنین پیشنهاد تأسیس یک کمیته مشترک برای پیگیری مسائل بین دو کشور را مطرح کرد.
مقام کوبایی همچنین دعوت رسمی به شرکتهای ایرانی برای حضور در نمایشگاه این کشور در سال 2026 و اعلام آمادگی کوبا برای شرکت در رویدادهای بینالمللی در ایران را مطرح کرد.
تقویت همکاریهای تهران و هاوانا در زمینههای مختلف ICT
در تاریخ 24 نوامبر 2024، ایران و کوبا یک یادداشت تفاهم (MOU) برای تقویت همکاری در خدمات پستی امضا کردند. هیأتی به رهبری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ستار هاشمی، به منطقه آمریکای جنوبی و کارائیب سفر کرد تا تلاشهای مشترک در حوزه ICT را تقویت کند.
در دیداری که در هاوانا برگزار شد، هاشمی و معاون نخستوزیر کوبا، ادواردو مارتینز دیاز، راههای تقویت روابط ICT را بررسی کردند. مارتینز با اشاره به پیشرفتهای قابل توجه ایران در زمینههای علمی و فناوری، خواستار گسترش همکاریهای مشترک در زمینههای هوش مصنوعی، مخابرات و خدمات پستی شد.
مقامات همچنین تأکید کردند که فرصتهای زیادی برای تقویت همکاری و انجام تلاشهای مشترک وجود دارد.
وزیر ایرانی به نوبه خود، آمادگی کشور را برای انتقال دانش و تجربه در زمینه علم و فناوری به کوبا اعلام کرد و گفت: «با به اشتراکگذاری فناوری، دو کشور فعالیتهای مشترک را آغاز خواهند کرد.»
یادداشت تفاهم امضا شده بر بهبود و تسهیل تبادلات پستی بین تهران و هاوانا، در چارچوب مقررات عمومی اتحادیه پستی جهانی (UPU) متمرکز است.