یادآوری تلخ: سه حادثه مرگبار معدنی در ایران بحران ایمنی پایدار را نمایان کرد
بین تاریخهای ۶ تا ۹ آوریل ۲۰۲۵، سه حادثه معدنی جداگانه در سراسر ایران جان حداقل نه کارگر را گرفت و بار دیگر توجهها را به مشکلات مزمن ایمنی معادن در این کشور جلب کرد.
سری حوادث تلخ
اولین حادثه در تاریخ ۶ آوریل در روستای عبدالله آباد در مهاباد، استان آذربایجان غربی رخ داد. به گفته مسئولین محلی، دو معدنچی در اثر ریزش معدن دچار آسیب شدند و یکی از آنها به زودی پس از آن جان خود را از دست داد.
محمدصادق امیر عشایری، فرماندار سرپرست مهاباد، به خبرگزاری تسنیم گفت که کارگر درگذشته ۵۰ ساله و ساکن همان روستا بوده است. این حادثه در معدن باریت عبدالله آباد، واقع در شمال شرق مهاباد و حدود دو کیلومتری از روستا، اتفاق افتاده است. هنوز توضیح رسمی در مورد علت ریزش ارائه نشده است.
حادثه دوم و فاجعهبارترین
دومین و فاجعهبارترین حادثه در تاریخ ۷ آوریل در معدن خصوصی مهندویه در دامغان، استان سمنان رخ داد. هفت کارگر پس از ورود به یک تونل در نتیجه کمبود اکسیژن، جان خود را از دست دادند.
- به گفته روزنامه اعتماد، پیمانکار، احمد شکاری و برادرزادهاش سعید حسینی به همراه سه کارگر افغان — طلا حسین ابراهیمی، مجتبی اکبری و علی ابراهیمی — وارد تونل شدند.
- زمانی که آنها بازنگشتند، دو کارگر دیگر به نامهای مهدی و هانی گیلکی برای بررسی وارد شدند و آنها نیز جان باختند.
علی مظفری، مدیرکل اداره بازرسی وزارت کار، درباره قانونی بودن و ایمنی معدن ابراز نگرانی کرد و گفت که این معدن به مدت چند ماه بسته بوده است. او افزود: “نامشخص است که چرا کارگران با توجه به عدم آمادگی و شرایط فنی ضعیف وارد سایت شدند.”
گزارشهای محلی حاکی از آن است که ژنراتور معدن از دسامبر ۲۰۲۴ تا تعطیلات نوروز تعطیل بوده و ونتیلاتورهای برقی غیرقابل استفاده بودهاند. به نظر میرسید که برنامهای برای فعالسازی دوباره در ماههای مه یا ژوئن وجود دارد.
یکی از نجاتدهندگان، که به عنوان محمودیان از مجموعه شرقی البرز شناخته شده است، فاش کرد که سه کارگر اولیه با دستگاههای خودنجات شیمیایی ایزوله مجهز بودند. اما یکی از آنها فعال نشد و بقیه حتی باز هم نشدند. “وقتی ما با سیلندرهای اکسیژن رسیدیم، هوای داخل تونل تنها ۱۲٪ اکسیژن داشت و در بخشهای عمیقتر کاهش بیشتری داشت.”
سومین حادثه مرگبار
سومین حادثه مرگبار در تاریخ ۹ آوریل در معدن روستای آهنگ نزدیک باجستان در استان خراسان رضوی رخ داد. یک کارگر ۴۶ ساله اهل تربت جان خود را پس از سقوط سنگی از سطح دوم معدن در عمق ۲۰ متری از دست داد.
- دو کارگر دیگر به دلیل پریدن خردههای سنگی دچار جراحتهای جزئی شدند.
- حمیدرضا داورکیا، فرماندار باجستان، به ایسنا گفت که این معدن چندین سطح دارد و تیم ایمنی در راه به پناهگاه بود که این حادثه رخ داد.
نام معدن در گزارشهای رسمی ذکر نشده است، اما داورکیا اشاره کرد که ۴۳ معدن در این منطقه وجود دارد که ۳۹ تای آنها در حال حاضر متروکه هستند.
الگوی بیتوجهی
این حوادث بخشی از یک روند کلی از شیوههای ایمنی ضعیف و عدم نظارت قانونی در بخش معدن ایران هستند. در نیمه اول سال گذشته، ۲۰ حادثه معدنی ثبت شده که منجر به مرگ ۶۰ نفر شده است.
حادثهای بهخصوص مرگبار در سپتامبر ۲۰۲۴ در معدن زغالسنگ طبس جان بیش از ۵۰ کارگر را گرفت و ۲۰ نفر دیگر را مجروح کرد.
معدنچیان در سراسر کشور بارها به شرایط خطرناک کار، ساعات طولانی، دستمزدهای پایین و عدم حفاظتهای بهداشتی کافی اعتراض کردهاند. یکی از کارگران به روزنامه اعتماد گفت: “کدام معدنچی میتواند حتی پنج سال بازنشستگی را تجربه کند؟ در آن زمان بیماریها شروع میشوند. ما بیمه سلامت مناسبی نداریم. آنها با کمترین کارگر بیشترین تولید را دارند.”
از اوایل دهه ۲۰۰۰، گسترش عملیات معدنی خصوصی و تسهیل استانداردهای صدور مجوز منجر به افزایش فعالیتهای استخراجی شده است که اغلب به قیمت پروتکلهای ایمنی تمام میشود. با وجود تکرار این حوادث، اصلاحات قابل توجهی برای بهبود ایمنی معادن در ایران همچنان دور از دسترس است.